Barion Pixel

Székely Zsófia: Egymás-állapot | Könyv

4 900 Ft

Hogyan tud létrejönni az egészségügy intézményes rendszerében az egyedi bánásmód, személyes jelenlét és együttérző segítő kapcsolat? Gyógyító kapcsolat-e a szülés körüli segítés, és hogyan kapcsolódik a pszichoterápiához? A könyv a szülés körüli segítők – szülésznők, bábák, dúlák – tapasztalatainak bemutatásán keresztül többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

Elfogyott

Leírás

Régóta éles viták kiindulópontját jelenti az ellátás személyességének kérdése a szülészetben: hogyan tud létrejönni az egészségügy intézményes rendszerében az egyedi bánásmód, személyes jelenlét és együttérző segítő kapcsolat? Szükség van-e egyáltalán erre a minőségi jelenlétre? Gyógyító kapcsolat-e a szülés körüli segítés, és hogyan kapcsolódik a pszichoterápiához?
A könyv a szülés körüli segítők – szülésznők, bábák, dúlák – tapasztalatainak bemutatásán keresztül többek között ezen kérdésekre keresi a választ. Az Egymás-állapot kritikai pszichológiai, illetve pszichodinamikus-pszichoanalitikus szemléleti keretben mutatja be – alaposan, ugyanakkor olvasmányosan – a szülés során létrejövő segítő kapcsolatok élményvilágát.
A szülés körüli élmények elbeszélései nehezen megközelíthetők, hiszen a vajúdás-szülés mélyen a természetbe ágyazott folyamat, így a belső történések sokszor nehezen alakíthatók szavakká. A szülés végső soron talán mindig megközelíthetetlen rejtély marad, egy „elbeszélhetetlen történet” – azaz a szülés, mint intim testi folyamat bizonyos értelemben tabu, érinthetetlen, megragadhatatlan. Minden egyes vajúdás-szülés egyéni és egyedi történés, hiszen a módosult tudatállapotban megtapasztalt különleges és megismételhetetlen élménymintázat mélyen személyes, mások – és sokszor önmagunk – számára csak közvetve hozzáférhető. De akkor hogyan beszéljünk róla? Kell-e beszélni róla? Hogyan lesz a sok, össze nem hasonlítható, egyedi és személyes történetből tudományos ismeret? Szükség van-e tudományos ismeretre, vagy „mindössze” a társadalom érzékenyítésére?

Budapest 2022. Oriold és Társai
ISBN 978-615-5981-50-0

További információk

Tömeg 0.5 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Székely Zsófia: Egymás-állapot | Könyv” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük