Barion Pixel

Szolgáltatások

Viziterápiák

Rekreációs célú kezelések

“Valaki a karjában tartva lebegtet a vízben, amely gyengéden megemel minden alkalommal, amikor lélegzetet veszel, melege átjárja és elolvasztja testedben a feszültséget. Az ellazultság egyre mélyebb szintjére sodródsz, amint tested kinyújtóztatva egyre szabadabbá válik. Olyan tudatállapotokba vagy képes így áramlani, amelyekhez a benned eltárolódott traumák vagy feszültségek egyébként nem engednek hozzáférést. A Létezés egy olyan szintjére folysz el, ahol mély boldogság, béke és teljesség vár, ahol a feszültségek és traumák okai már nem uralkodhatnak feletted.” (Harold Dull)

A “viziterápiák” vagy “aqua-bodywork” gyűjtőfogalmak alatt azokat az egyéni masszázs- és mozgatásterápiákat értjük, amelyekben a kezelő a vízben mozgat, ringat vagy pontnyomásos technikákkal érint, és a víz melegét, felhajtóerejét és közegellenállását kihasználva segíti öngyógyító folyamataidat. A legismertebb viziterápiás módszer a Watsu, de az idők során számos más módszer és irányzat alakult ki világszerte.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a módszerrel kapcsolatban elhangzik ugyan a "terápia" kifejezés - a nemzetközi terminológiához igazodva -, azonban a kezelések nem minősülnek sem pszichoterápiának, sem orvosi értelemben vett gyógyításnak, hanem a kezelt személy öngyógyító folyamatait támogatják igen hatékony és biztonságos módon.

A legtöbb aqua-bodywork kezelő - köztük én is - a tanulási folyamata során többféle módszerben is elmélyed. A kezeléseinkben ezek technikáit szükség szerint alkalmazhatjuk differenciáltan (csak egyfélét külön) vagy integráltan (több módszer eszköztárából merítve, azokat egységes kezeléssé olvasztva).

  • Watsu és integrált viziterápiás kezelés
  • Kismama Watsu
  • Páros Watsu
  • Víziterápia gyerekeknek

Viziterápiás kezelésekre az időpontfoglalón keresztül és e-mailben vagy telefonon tudsz jelentkezni.

Szülés-/születésélmény-feldolgozás

Egy viziterápiás élmény a víz meleg közege és a kezelő karjában megtapasztalt biztonságérzet okán önmagában is gyakran felidézi a méhen belüli életet. Speciális mozgatási sémákkal azonban ez a hatás tovább mélyíthető és terápiás célokra használható. Bábaként különösen közel áll hozzám a szülés/születés körüli időszakkal kapcsolatos viziterápiás munka. Ehhez gyakran merítek a David Sawyer által kifejlesztett Integratív Aquaterápia (IAT) technikáiból, mivel ezeket a technikákat tapasztaltam a legalkalmasabbnak az élet legkorábbi szakaszából származó traumák oldására. A viziterápia segítségével kezelhető problémák, jelenségek közé tartoznak például

 • az anya-kapcsolat sérüléséből eredő kötődési zavarok;
 • nehéz születésből fakadó fizikai és érzelmi traumák;
 • a születés előtt/alatt a magzat szervezetébe jutott káros anyagok vagy negatív érzelmek ("érzelmi/energetikai toxinok") hatásai;
 • várt gyermek vs. nem vagy nehezen várt gyermek: ambivalens szülői érzelmek hatásai, a létjogosultság kérdése;
 • generációkon átívelő sémák befolyása;

és még számos más fizikai, pszichés vagy spirituális természetű jelenség.
Az Integrált Aquaterápia - nevének megfelelően - egy összetett módszer: segítő beszélgetést és viziterápiás kezelést is tartalmaz(hat). Minden születés körüli időszakkal dolgozó, gyógyulást segítő módszer biztonságához elengedhetetlen az utókövetés, ezért erre külön hangsúlyt fektetünk.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a módszerrel kapcsolatban elhangzik ugyan a "terápia" kifejezés - a nemzetközi terminológiához igazodva -, azonban a kezelések nem minősülnek sem pszichoterápiának, sem orvosi értelemben vett gyógyításnak, hanem a kezelt személy öngyógyító folyamatait támogatják igen hatékony és biztonságos módon.

Tapasztalatom szerint viziterápiával nemcsak születési, hanem szülési trauma is oldható. A kezelést itt a bábai tapasztalatomból is sokat merítve, intuitív módon, a célnak megfelelően mindig személyre szabottan alakítom.

Tudomásom szerint jelenleg rajtam kívül nincs más olyan Watsu kezelő Magyarországon, aki kifejezetten a perinatális időszakra szakosodott, WABA-akkreditált viziterápiás képzést kapott volna. Ha ez változik, szólok, szóljatok.

Viziterápiás kezelésekre az időpontfoglalón keresztül és e-mailben vagy telefonon tudsz jelentkezni.

Babák a vízben

A babák számára tartott vizes foglalkozások, mint a babaúszás vagy a baba-Watsu, számos előnyös hatással lehetnek a csecsemők általános közérzetére, mozgásfejlődésére, illetve a pszichés és mentális fejlődésükre is. Egyéni babás foglalkozásaim során - melyeket mindig a szülővel közösen, a szülő-gyerek kapcsolatot erősítve tartunk a vízben - egyaránt merítek saját öt gyermekem sokéves babaúszás-tapasztalatából, a baba-Watsu technikákból és a bábaságból. Nehéz születésélmény vagy császármetszés után különösen fontosnak tartom, hogy a babák megtapasztalhassák a meleg, vizes, “anyai” közegből való békés előbukkanás és örömteli, szorosan kötődő fogadtatás élményét, amely fokozatosan felülírhatja a születési trauma által bevésett emléknyomokat.

Viziterápiás kezelésekre az időpontfoglalón keresztül és e-mailben vagy telefonon tudsz jelentkezni.

Noll nandu 600x662 copy

július 2024

hét ked sze csü pén szo vas
1
2
3
4
 • Kezdő bábatanonc szupervízió 4/1/3 3. csoport
5
6
7
 • Perinatális víziterápiás nap
8
9
10
11
12
 • Holdudvar Bábakör
13
 • Vajúdástámogatás mindenkinek - tréning
14
 • Női körvezetés: a sámánisztikus technikáktól a teamcoachingig - éves csoport 10/10.
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Cikkek

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

A tájékozott döntés alapszabályai

A tájékozott döntés alapszabályai részlet Noll A. Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek c. könyvéből "Tájékozott döntésnek az olyan választást nevezzük, amelyet a tárgyra tartozó lényeges tudásanyagnak, valamint egyedi körülményeinek, személyes meggyőződésének és...

bővebben

Toxémia – mítosz és működő megoldás

A cikket a Bábák, Szülésznők szakfolyóirat 2003 szeptemberi kiadása (I. évf./4. szám) tartalmazza. Toxémia - mítosz és működő megoldás A toxémia, mint az egyik legsúlyosabb, akár halálos kimenetellel is fenyegető várandóssági komplikáció a várandóssági gondozást...

bővebben

A köldökzsinórvér őssejt tárolásról

Gondolatok a köldökzsinórvér őssejt tárolásról (© Noll A. Nandu 2012.) Napjainkban egyre inkább teret hódít a köldökzsinórvér levétele a szüléseknél. Ez a viszonylag újkeletű gyakorlat abból indul ki, hogy az újszülött vére, amely a köldökzsinórban kering, nagy...

bővebben