Barion Pixel

Szolgáltatások

Viziterápiák

Rekreációs célú kezelések

“Valaki a karjában tartva lebegtet a vízben, amely gyengéden megemel minden alkalommal, amikor lélegzetet veszel, melege átjárja és elolvasztja testedben a feszültséget. Az ellazultság egyre mélyebb szintjére sodródsz, amint tested kinyújtóztatva egyre szabadabbá válik. Olyan tudatállapotokba vagy képes így áramlani, amelyekhez a benned eltárolódott traumák vagy feszültségek egyébként nem engednek hozzáférést. A Létezés egy olyan szintjére folysz el, ahol mély boldogság, béke és teljesség vár, ahol a feszültségek és traumák okai már nem uralkodhatnak feletted.” (Harold Dull)

A “viziterápiák” vagy “aqua-bodywork” gyűjtőfogalmak alatt azokat az egyéni masszázs- és mozgatásterápiákat értjük, amelyekben a kezelő a vízben mozgat, ringat vagy pontnyomásos technikákkal érint, és a víz melegét, felhajtóerejét és közegellenállását kihasználva segíti öngyógyító folyamataidat. A legismertebb viziterápiás módszer a Watsu, de az idők során számos más módszer és irányzat alakult ki világszerte.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a módszerrel kapcsolatban elhangzik ugyan a "terápia" kifejezés - a nemzetközi terminológiához igazodva -, azonban a kezelések nem minősülnek sem pszichoterápiának, sem orvosi értelemben vett gyógyításnak, hanem a kezelt személy öngyógyító folyamatait támogatják igen hatékony és biztonságos módon.

A legtöbb aqua-bodywork kezelő - köztük én is - a tanulási folyamata során többféle módszerben is elmélyed. A kezeléseinkben ezek technikáit szükség szerint alkalmazhatjuk differenciáltan (csak egyfélét külön) vagy integráltan (több módszer eszköztárából merítve, azokat egységes kezeléssé olvasztva).

  • Watsu és integrált viziterápiás kezelés
  • Kismama Watsu
  • Páros Watsu
  • Víziterápia gyerekeknek

Viziterápiás kezelésekre az időpontfoglalón keresztül és e-mailben vagy telefonon tudsz jelentkezni.

Szülés-/születésélmény-feldolgozás

Egy viziterápiás élmény a víz meleg közege és a kezelő karjában megtapasztalt biztonságérzet okán önmagában is gyakran felidézi a méhen belüli életet. Speciális mozgatási sémákkal azonban ez a hatás tovább mélyíthető és terápiás célokra használható. Bábaként különösen közel áll hozzám a szülés/születés körüli időszakkal kapcsolatos viziterápiás munka. Ehhez gyakran merítek a David Sawyer által kifejlesztett Integratív Aquaterápia (IAT) technikáiból, mivel ezeket a technikákat tapasztaltam a legalkalmasabbnak az élet legkorábbi szakaszából származó traumák oldására. A viziterápia segítségével kezelhető problémák, jelenségek közé tartoznak például

 • az anya-kapcsolat sérüléséből eredő kötődési zavarok;
 • nehéz születésből fakadó fizikai és érzelmi traumák;
 • a születés előtt/alatt a magzat szervezetébe jutott káros anyagok vagy negatív érzelmek ("érzelmi/energetikai toxinok") hatásai;
 • várt gyermek vs. nem vagy nehezen várt gyermek: ambivalens szülői érzelmek hatásai, a létjogosultság kérdése;
 • generációkon átívelő sémák befolyása;

és még számos más fizikai, pszichés vagy spirituális természetű jelenség.
Az Integrált Aquaterápia - nevének megfelelően - egy összetett módszer: segítő beszélgetést és viziterápiás kezelést is tartalmaz(hat). Minden születés körüli időszakkal dolgozó, gyógyulást segítő módszer biztonságához elengedhetetlen az utókövetés, ezért erre külön hangsúlyt fektetünk.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a módszerrel kapcsolatban elhangzik ugyan a "terápia" kifejezés - a nemzetközi terminológiához igazodva -, azonban a kezelések nem minősülnek sem pszichoterápiának, sem orvosi értelemben vett gyógyításnak, hanem a kezelt személy öngyógyító folyamatait támogatják igen hatékony és biztonságos módon.

Tapasztalatom szerint viziterápiával nemcsak születési, hanem szülési trauma is oldható. A kezelést itt a bábai tapasztalatomból is sokat merítve, intuitív módon, a célnak megfelelően mindig személyre szabottan alakítom.

Tudomásom szerint jelenleg rajtam kívül nincs más olyan Watsu kezelő Magyarországon, aki kifejezetten a perinatális időszakra szakosodott, WABA-akkreditált viziterápiás képzést kapott volna. Ha ez változik, szólok, szóljatok.

Viziterápiás kezelésekre az időpontfoglalón keresztül és e-mailben vagy telefonon tudsz jelentkezni.

Babák a vízben

A babák számára tartott vizes foglalkozások, mint a babaúszás vagy a baba-Watsu, számos előnyös hatással lehetnek a csecsemők általános közérzetére, mozgásfejlődésére, illetve a pszichés és mentális fejlődésükre is. Egyéni babás foglalkozásaim során - melyeket mindig a szülővel közösen, a szülő-gyerek kapcsolatot erősítve tartunk a vízben - egyaránt merítek saját öt gyermekem sokéves babaúszás-tapasztalatából, a baba-Watsu technikákból és a bábaságból. Nehéz születésélmény vagy császármetszés után különösen fontosnak tartom, hogy a babák megtapasztalhassák a meleg, vizes, “anyai” közegből való békés előbukkanás és örömteli, szorosan kötődő fogadtatás élményét, amely fokozatosan felülírhatja a születési trauma által bevésett emléknyomokat.

Viziterápiás kezelésekre az időpontfoglalón keresztül és e-mailben vagy telefonon tudsz jelentkezni.

Noll nandu 600x662 copy

december 2022

hét ked sze csü pén szo vas
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
 • Holdudvar Bábakör
15
 • Boszinet online női kör
16
 • Holdudvar Dúlaképzés
17
 • Holdudvar Dúlaképzés
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Cikkek

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

A tájékozott döntés alapszabályai

A tájékozott döntés alapszabályai részlet Noll A. Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek c. könyvéből "Tájékozott döntésnek az olyan választást nevezzük, amelyet a tárgyra tartozó lényeges tudásanyagnak, valamint egyedi körülményeinek, személyes meggyőződésének és...

bővebben

Toxémia – mítosz és működő megoldás

A cikket a Bábák, Szülésznők szakfolyóirat 2003 szeptemberi kiadása (I. évf./4. szám) tartalmazza. Toxémia - mítosz és működő megoldás A toxémia, mint az egyik legsúlyosabb, akár halálos kimenetellel is fenyegető várandóssági komplikáció a várandóssági gondozást...

bővebben

A köldökzsinórvér őssejt tárolásról

Gondolatok a köldökzsinórvér őssejt tárolásról (© Noll A. Nandu 2012.) Napjainkban egyre inkább teret hódít a köldökzsinórvér levétele a szüléseknél. Ez a viszonylag újkeletű gyakorlat abból indul ki, hogy az újszülött vére, amely a köldökzsinórban kering, nagy...

bővebben