Barion Pixel

dúla (vagy doula) szó görög eredetű, jelentése: „szolgálatban (~ lévő asszony)”. Azokat a rendszerint saját szülési tapasztalattal is rendelkező, a szüléssel kapcsolatos kérdések terén átlagon felül tájékozott, de egészségügyi végzettséggel nem rendelkező [és ilyen tevékenységet értelemszerűen nem is végző*] nőket (nagy ritkán férfiakat) nevezik dúlának, akik a szülés előtt, alatt és/vagy után az egészségügyi ellátást kiegészítve, igény szerinti fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújtanak a szülő nőnek és családjának. A magyar hagyományban támasztóasszonyoknak is nevezték a dúlákat.

Vannak hivatásos dúlák, és olyanok is, akik csak saját családjuk körében, vagy közvetlen barátnőik felkérésére vállalkoznak erre a szolgálatra.

A dúla

  • kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, tisztában van a szülés fizikai történéseivel és képes megérteni a vajúdó anya érzelmi szükségleteit;
  • segít az anyának (és partnerének) a szülési terv elkészítésében és minél teljesebb kivitelezésében;
  • a szülés alatt végig a vajúdó mellett marad, műszakváltás nélkül;
  • érzelmi támogatást nyújt, segít biztosítani az anya kényelmét, és információnyújtással segít tájékozott döntések meghozatalában, anélkül, hogy saját véleményét az anyára (párra) erőltetné;
  • elősegíti a vajúdó, a partner és a szülészeti szakemberek közötti kommunikációt;
  • kiegészíti a választott szaksegítséget nyújtó személy és/vagy a kórházi személyzet és/vagy az anya partnere által nyújtott gondoskodást.
  • nemcsak az anya, de a partner támogatására is képes. Tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja az anyáért aggódó partnert.

Az asszonytársi segítő szolgálatainak legfőbb előnye az, hogy személyes. “A szülő nő bízik dúlájában, mert jól ismerik egymást. Nem idegennel áll szemben, aki előtt viselkedni kell, akinek magyarázni kell, hogy mit szeretne és miért. Ugyanígy a dúla is ismeri a nő félelmeit, gátlásait, szorongásait, képes ezeket oldani, vagy elhárítani azokat a szituációkat, amelyekben teret kaphatnának.”

Dulaszolgalat1 Dulaszolgalat3

Mit nem tesz a dúla?

  • nem helyettesíti az orvost, bábát, szülésznőt. Nem végez vizsgálatokat, nem tölt be klinikai feladatot. Orvosi döntések meghozatalára, diagnózis felállítására vagy kezelési javaslatokra soha nem vállalkozik, mivel egészségügyileg nem képzett.
  • nem hoz és nem is mond ki az anya helyett döntéseket. Az anya megbeszélheti vele aggodalmát vagy kívánságait, de szülés közben nem lép fel sem az anya, sem a kórházi személyzet nevében a döntések meghozatalánál.
  • nem áll a partner és az anya közé, nem teszi a partner támogató jelenlétét feleslegessé, sőt, jelenlétével őrzi a szülőpár közötti intimitás háborítatlanságát, segíti kapcsolatuk erősödését a családdá válás pillanataiban.

A dúlák által nyújtott támogatás eredményessége

Egy kb. 700 esetet feldolgozó kutatás szerint, amelyet Marshall H. Klaus és munkatársai készítettek, a dúlák által támogatott szüléseknél jelentősen kisebb arányban került sor beavatkozásokra, mint azoknál a szüléseknél, ahol az anya nem kapott asszonytársi segítséget. Császármetszés 50%-kal, oxitocin infúzió használata 40%-kal, epidurális érzéstelenítés pedig 60%-kal kevesebbszer fordult elő. Ezen kívül a kutatás más pozitív hatásokat is kimutatott: az anya ritkábban lázasodott be, a babák kevesebb napot töltöttek intenzív osztályon. A szoptatás sikeresebb, a gyermekágyi depresszió ritkább volt.”

(részlet Noll A. Nandu Vajúdástámogatás mindenkinek c. könyvéből, * megjegyzés: Nandu 2022)

Dulaszolgalat4

2001-ben lettem dúla. Jelenleg a Holdudvar Bábaház dúlacsapatának tagjaként teljesítek dúlaszolgálatot, amikor erre alkalmam adódik (egyéb munkáim miatt viszonylag kis esetszámmal). Dúlatársaimmal valamennyien részt vettünk dúlaképzésen (van, aki több különbözőn is), és a szülés helyszínétől függetlenül (tehát mind kórházi szüléseknél, mind kórházon kívülieknél) vállalunk asszonytársi segítségnyújtást a szülőpár választása szerint. Törekszünk arra, hogy a dúlák tevékenysége bármilyen környezetben tükrözze a Holdudvar Bábaház holisztikus szemléletét, Kör-közösségünk szeretetteljes, empatikus, toleráns légkörét, valamint a szülés körüli gondoskodás bábai modellje, és a tájékozott döntéshez való jog iránti elhivatottságunkat. Szolgálatunkat minden esetben személyre szabottan alakítjuk, ezért a segítő kapcsolat tartalmára, formáira, mikéntjére vonatkozó részleteket a kapcsolatfelvételt követően személyes beszélgetés keretében egyeztetjük. Dúla ajánlást vagy szüléskíséréssel kapcsolatos egyeztető beszélgetést e-mailben vagy telefonon (+36304488444) tudsz kérni.