Barion Pixel

Hogyan válasszunk bábát?
© Noll A. Nandu 2018

Az alábbi összefoglaló közzétételét az motiválta, hogy nemrégiben szóba került egy otthonszüléssel foglalkozó internetes fórumon a kérdés, hogy ki hogyan jutott el a választott bábájához. Meglepetésemre a válaszokat posztolók szinte valamennyien csak az első látásra érzett szimpátiát, a „kémiát” említették, mint választásuk alapját. Bár kétségtelenül fontosnak tartom, hogy a szüléshez, mint intim életeseményhez olyan kísérőt válasszanak a nők maguk mellé, aki rokonszenves a számukra, én azért arra is biztatok minden választás előtt állót, hogy racionális érvek mentén is nézzenek rá a választásukra, hasonlóképp, mint ahogyan egy autóvásárlásnál sem mindegy, hogy csak „szép piros”, vagy működik is, van érvényes műszakija és elég nagy a csomagtartója. A megfelelő kérdések feltevését hivatott megkönnyíteni az alábbi idézet, amelyet saját bábapraxisunk alapdokumentumából idéztem.

Hogyan válasszuk ki a szülészeti szaksegítséget nyújtó kísérőt? – hasznos kérdések szülőknek

(Részlet a Holdudvar Bábaház Tájékozott döntési nyilatkozatából.
Elizabeth Davis Szívvel és Kézzel, valamint Ina May Gaskin Útmutató szüléshez című könyve alapján.)

 • Mi a végzettsége? Milyen szemléletű képzésben részesült és milyen környezetben (kórház, születésközpont, otthonszülés), illetve ezek között milyen arányban végezte szakmai gyakorlatát a tanulóideje alatt? Hány intézeten kívüli szülést látott/kísért életében abban tapasztalt bába felügyelete mellett?
 • Hol dolgozik jelenleg? Mióta? Milyen az a hely tárgyi és szemléleti adottságait tekintve? Milyen a szervezeti/jogi formája? Mennyi befolyással bír ő a saját gyakorlatának protokolljaira és más kereteire? Milyen mértékben hozhat önálló döntéseket?
 • Tud-e olyan korábbi klienseket  említeni, akik ajánlják a szolgálatait? Elismeri-e szaktudását a bábák, illetve az orvosok közössége?
 • Mennyire tapasztalt? Hány szülést kísért tanulmányai elvégzése óta? Ebből hány intézeten kívüli szülést kísért önállóan? Végzett-e újszülött-újraélesztési kurzust? Részt vesz-e szakmai továbbképzéseken? Esetmegbeszéléseken?
 • Milyen tevékenységek tartoznak szolgáltatásai közé? Végez-e várandósgondozást? Milyen hosszúak a találkozók és miből állnak? Van-e otthoni látogatás (hányszor)? Mik a lehetőségek a laborvizsgálatok elvégzésére és az ultrahangdiagnosztika használatára? Végez-e szülésfelkészítést? Mikortól van jelen a vajúdásnál? Folyamatosan jelen van-e vagy csak szakaszosan? Mi az újszülött, illetve a köldökzsinór korai ellátására vonatkozó gyakorlata? Végez-e a szülés után újszülöttvizsgálatot? Végez-e gyermekágyi gondozást (mennyi ideig)?
 • Milyen anyagi vonzata van a szolgálatainak? Támogatja-e a társadalombiztosítás? Mit foglal magába a honoráriuma? Mi történik, ha a kliense elköltözik, vagy meggondolja magát a várandósság alatt?
 • Egyedül, partnerrel vagy asszisztensekkel dolgozik? Ha több asszisztenssel dolgozik, megválasztható-e, hogy ki legyen jelen a szülésnél? Mi a segítők pontos szerepe?
 • Van-e felső határa a szülések számának, amiket egy hónapban kísér? Mi történne, ha két vagy több szüléshez hívnák egyszerre? Lekésett-e valaha szülésről? Ha igen, milyen körülmények miatt? Ki helyettesítené, ha esetleg személyes vészhelyzet merülne fel az életében? Van-e rá mód, hogy a szülők őt is megismerjék?
 • Milyen a kommunikációs rendszere? Elérhető-e bárhol, bármikor, a nap 24 órájában? Tervez-e vakációt a várandósság ideje alatt? Ha igen, akkor ki lesz ügyeletben és ő mennyire lesz elérhető?
 • Milyen tapasztalatai vannak a komplikációk terén? Kórházon kívül tervezett szülés esetén: milyen körülmények miatt utalna orvoshoz a várandósság alatt, vagy szállítana kórházba a vajúdáskor?
 • Végez-e rutinszerű vizsgálatokat és/vagy beavatkozásokat? Korlátozza-e az anyát rutinszerűen bármiben a vajúdás alatt (pl. evés-ivás, mozgásszabadság)?
 • Mik a gyakorlatának legfontosabb statisztikai adatai? A legbeszédesebb adatok: császármetszések, gátmetszések, gyógyszeres szülésmegindítások, otthonszülésből kórházba szállítások aránya. Ha előfordult az adott szakember gyakorlatában anyai vagy magzati halálozás, illetve maradandó sérülés, akkor nem csak az ilyen esetek száma, hanem a pontos oka is lényeges informácó. Ezeken kívül bármely adatra rákérdezhetünk, ami különösen foglalkoztat: pl. milyen arányban szülnek hanyatt fekve az anyák a gyakorlatában? Milyen arányban kapnak gyógyszeres fájdalomcsillapítást?
 • Milyen felszerelés áll rendelkezésére a szüléseknél? Milyen eszközei vannak a magzat és az anya állapotának ellenőrzésére, elsősegélynyújtásra, újraélesztésre? Használ-e homeopátiás, illetve gyógynövényes készítményeket? Milyen gyógyszerek állnak rendelkezésre? Milyen lehetőségek vannak a fájdalomcsillapításra?
 • Mi a lehetséges „B terv” komplikáció esetén? Mi a helyzet a gyermekorvosi háttérrel?
 • Mi az ő személyes filozófiája? Miért választotta ezt a hivatást? Támogatja-e a család részvételét a szülésnél? Milyen formában? Melyek az elvárásai veled szemben?
 • Jól érzed-e magad és képes vagy-e ellazulni a jelenlétében? Képes vagy-e őszintének lenni vele? Vajon ő őszinte lesz-e hozzád? Megbízol-e a véleményében mindamellett, hogy szabad akaratod szerint akarsz dönteni? Akarod-e, hogy ő kísérje a szülésedet?

A szülészeti szolgálatot nyújtó személy gondos kiválasztása azért fontos, mert lényegében ezzel választ az ember kísérési szemléletet: azt, hogy aki a vajúdás óráiban az ő biztonságára vigyáz és a gyermekét fogadja ezen a világon, az hogyan, milyen hozzáállással lesz jelen, mennyire elkötelezett azok iránt az értékek iránt, amelyek a szülőpár számára fontosak. Ez meghatározó a szülésélmény szempontjából.