Barion Pixel

A gondoskodás bábai modellje

Személyes

Praktikus

Professzionális

fordította: Noll A. Nandu, 2007.

A gondoskodás bábai modellje azon a tényen alapul, hogy a várandósság és a szülés az élet normális folyamatai.

A gondoskodás bábai modellje a következőket foglalja magában:

 • A várandós fizikai, lelki és szociális jól-létének nyomon követése a teljes gyermekvárási cikluson keresztül;
 • Személyre szabott felkészítés, tanácsadás és várandósgondozás biztosítása a várandós számára, fizikai és lelki támogatás a vajúdás és a szülés alatt, gondoskodás a gyermekágyas időszakban
 • A technikai beavatkozások minimalizálása
 • A komplikációk felismerése és szükség esetén szülészorvosi konzultáció vagy kórházi kezelés kezdeményezése

E nőközpontú gondoskodási modell alkalmazásáról bebizonyosodott, hogy csökkenti a szülés közbeni sérülések, traumák és a császármetszések előfordulását.

© Midwifery Task Force, 1996 május

Mit várhatsz attól a szakembertől, aki a gondoskodás bábai modellje szerint folytatja gyakorlatát?

Tiszteletteljes bánásmódot

 • Gyengéd, támogató gondoskodást, amely tiszteletben tart téged, a családodat és a hitrendszeredet.
 • Informált döntéseid tiszteletben tartását az orvosi szűrővizsgálatok, ajánlások és beavatkozások tekintetében.
 • Hajlandóságot szülési terved támogatására, beleértve bármely és bárhány családtagod és/vagy barátodat is, aki(k)nek jelenlétét tervezed a szülésnél.
 • Szabadságot arra vonatkozóan, hogy mozogj, egyél, fürödj – tégy bármit, ami segít a vajúdás és a szülés közben; a bábád nem „tilt meg” vagy „enged meg” semmit, hanem türelmesen támogat és utat mutat, ha szükséges.
 • A szülés és születés folyamatának tiszteletét, amint az egy sajátos módon kibontakozik minden egyes alkalommal. A várandósság és a szülés bámulatos, ám valójában normális folyamatai az életnek, s a nők teste úgy van megalkotva, hogy képes legyen rá. Minden nő élménye különleges, egyszeri és megismételhetetlen.
 • Tiszteletteljes gondoskodást a szülés helyszínétől függetlenül, habár jelenleg ez a fajta gondoskodás leggyakrabban otthon és születésközpontban lelhető fel.

Személyes figyelmet

 • Olyan várandósgondozást, amely rengeteg időt szentel a kérdéseknek és a válaszoknak – találkozónként legalább 30-60 perc az átlagos. (Holdudvar Bábaház: átlag 90 perc – a ford.)
 • Tartalmas beszélgetéseket, amelyek segítenek feltérképezni és megoldani mindazokat a félelmeket és aggodalmakat, amelyek téged vagy a családodat foglalkoztatják.
 • Őszinte odafigyelést, amelynek segítségével bizalomteli, támogató kapcsolat alakul ki a bába, te és a családod között, és amely segít, hogy természetesen és biztonságban vajúdj, szülj.

Rengeteg információt

 • Sok-sok információt a várandósságról, a szülésről és az újszülöttről, valamint a szoptatásról és az újszülött gondozásáról is.
 • Javaslatokat arra vonatkozóan, hogy hogyan törődhetsz a lehető legjobban magaddal és a kisbabáddal.
 • Bátorítást és gyakorlati javaslatokat a helyes táplálkozásra és az egészséges életmódra vonatkozó választási lehetőségekről.
 • Teljes körű információt bármilyen javasolt szűrővizsgálatról, eljárásról vagy kezelésről, hogy informált döntést hozhass az ellátásoddal kapcsolatban.

A gyermekvárási ciklus megfelelő nyomon követését

 • Rendszeres és alapos vizsgálatokat saját magad és a babád számára a várandósság és a vajúdás alatt, valamint a gyermekágyas időszakban, hogy meggyőződhessetek arról, hogy mindkettőtök egészséges és jól van.
 • Diagnosztikus technológiák alkalmazására vonatkozó javaslatokat, ha szükséges.
 • Tervek elkészítését – veled közösen – váratlan fejlemények és ritka vészhelyzetek esetére.
 • Ha szükséges, más egészségügyi szakemberekhez utalást vagy a szülés tervezett helyszínének megváltoztatására irányuló javaslatot.
 • Szakértelmet a normális, természetes szülés terén. Mivel a bábák a normális várandósság és szülés szakértői, tapasztaltak a normális szülés lehetséges variációit illetően és felismerik azon állapotok korai jeleit, amelyek nem „normálisak”, beleértve azokat a betegségeket vagy komplikációkat, amelyek esetenként előfordulhatnak a várandósság vagy a szülés folyamán.

A testedbe vetett bizalmat

 • Segítséget abban, hogy felfedezhesd saját tested képességét arra, hogy életet adjon a maga módján, a maga idejében.
 • Mindenféle rutinszerű kezelés vagy önkényesen kitalált „menetrend” elkerülését, amely beleavatkozna a tested egészséges folyamataiba a vajúdás és a szülés során.
 • Valódi személyre szabott gondoskodást, az intimszféra tiszteletben tartását és természetes szülést.
 • Támogatást abban, hogy elvégezhesd a szüléssel járó munkát. Ahelyett, hogy valaki más „megszülesztene” („levezetné” a szülést), arra kapsz bátorítást és megerősítést, hogy a saját kisbabádat te magad szüld meg!

Természetes kényelmi intézkedéseket

 • Segítséget abban, hogy a vajúdással járó kellemetlen érzeteket kezelni tudd. A bábák tapasztalata szerint a biztatás, a masszázs, a relaxáció, a vízben vajúdás, a testhelyzetek változtatása és más segítő technikák gyakran igen hatásosak.
 • A vajúdás folyamatának támogatását és segítséget abban, hogy a kisbabádat gyengéden és szeretetteljesen hozd a világra.
 • Segítséget abban, hogy elkerüld azokat a kockázatokat (saját magad és a babád számára), melyek számos szabványos orvosi technika és kórházi protokoll alkalmazásával összefüggésben állnak.

Olyan segítőt, aki veled marad

 • Odafigyelő, érzékeny, a szükségleteidre hangolt gondoskodást és érzelmi támogatást a teljes vajúdás alatt. Kutatások igazolják, hogy egy „rokonszenves asszonytárs” közelsége a teljes vajúdás és szülés alatt csökkenti a komplikációk és a szükségtelen császármetszés előfordulásának valószínűségét. A gondoskodás bábai modellje magában foglalja, hogy a bábád veled marad és „anyai gondoskodásban részesíti az anyát”.
 • Gyermekágyas gondoskodást és segítséget a szoptatásban. Miután megszületett a kisbabád, a bába veled marad, amíg a szoptatás beindul és mindketten kényelmesen elpihentetek. A bába időpontot egyeztet veled szülés utáni látogatásra, amelyen ellenőrizheti a te és a kisbabád állapotát, valamint válaszolhat a kérdéseidre.

©  Citizens for Midwifery, 1996.

A nők ott szülnek a legjobban (és a legkevesebb komplikációval), ahol a legnagyobb biztonságban és szabadságban érzik magukat, és ahol az intim szférájukat a leginkább tiszteletben tartják, olyan szüléskísérőkkel, akiket ismernek és akikben megbíznak.

A várandósság és a szülés minden részedet érinti. Érzéseid, reményeid, félelmeid, fizikai és gyakorlati szükségleteid és spirituális vagy vallásos hitrendszered mind hatással lehetnek a várandósságodra és a szülésedre. Az a bába, aki a gondoskodás bábai modellje szerint folytatja gyakorlatát, ezen aspektusok mindegyikével foglalkozik, hogy segítsen neked természetesen, biztonságban és önbizalommal telve szülni. Azok a nők, akik megtapasztalták ezt a fajta gondoskodást, nagy elégedettségről és erejük kiteljesedéséről számolnak be!

A szabványos orvosi ellátáshoz viszonyítva a gondoskodás bábai modellje a várandósság és a szülés alapvetően különböző megközelítését jelenti.

Vajon a gondoskodás bábai modelljét kapod-e bábádtól vagy orvosodtól? Használd fel mindezeket az információkat arra, hogy részletes kérdéseket tegyél fel, amikor megválasztod azt a szülés körüli gondoskodó személyt, aki a gyermekvárási ciklusban kísér téged, és amikor döntést hozol arról, hogy hol szeretnél szülni. Hasznos lehet megkérdezni másokat is, akik ugyanennek a szakembernek a segítségét vették igénybe. Jelenleg az ilyen mértékben személyre szabott és támogató gondoskodást leginkább az otthon és születésközpontban dolgozó bábák nyújtják. Egy szép napon ez a fajta gondoskodás minden lehetséges szülési helyszínen elérhető lesz majd.

©  Citizens for Midwifery, 1996.