Barion Pixel

vizbenszules muhely1

A műhely a gyakorlatközpontúság maximumát nyújtja, mivel a résztvevők valódi, vízzel telt szülőmedence körül „segédkezve” sajátíthatják el a vízbenszülés kísérésének fortélyait.

Az elméleti részben szó esik a vízbenszülés történetéről, a víz élettani és egyéb hatásairól, a vízbenszülés-élményről. A résztvevők átfogó képet kapnak a vízbenszülés előnyeiről és ellenjavallatairól, a vele szemben támasztott fő aggályokra és félelmekre adott válaszokról, a biztonság kérdéseiről. Részletesen kitérünk a logisztikára is: számba vesszük a lehetséges helyszíneket, a különböző típusú épített és hordozható szülőkádakat, medencéket, a kiegészítő felszerelést és a higiéniai intézkedéseket. Átvesszük a vízbenszülés-kísérés gyakorlatának főbb sajátságait: mire kell jobban/másképp figyelni a vajúdás egyes szakaszaiban, a szülésnél, a lepényi szakban és az újszülött ellátása során. Említésre kerülnek a kihívások is: néhány komplikáltabb szituáció és annak megoldása. Szóba kerül a gyakoribb beavatkozások kivitelezhetősége vagy alternatívája, a gátvédelem kérdése,a köldökellátás és a korai kötődés támogatása. Végül a vizes környezet szülésen kívüli használatára is kitérünk: a vízi szülésfelkészítésre, a vízi születésélmény-feldolgozásra és a babaúszásra is.

A résztvevők maguk állítják fel és töltik meg a medencét, ezzel is gyakorolva a felszerelés összeállításának szükséges lépéseket. A műhely második felében élő szülésmodellezés következik, amelyet egy rendkívül színvonalas, kifejezetten a természetes szülés élethű modellezésére kifejlesztett szett (Laerdal – MamaNatalie) segítségével, a szülő nő élő modell általi megjelenítésével valósítunk meg. Begyakorolható  a különböző testhelyzetekhez való alkalmazkodás, az újszülött kiemelése a vízből, a medence körüli vajúdástámogatás és még számos más bába- és dúlakészség.

A műhely elsősorban szülés körüli (leendő) szaksegítőknek: bábatanoncoknak, szülésznő hallgatóknak, szülésznőknek, szülészorvosoknak készült.
Dúlákat is örömmel látunk, amennyiben szívesen kerülnek a modellezés erejéig bába(tanonc) szerepbe is.
Bár ez a műhely nem egy szülésfelkészítő, a vízbenszülés iránt különösen érdeklődő várandós (vagy nem várandós) anyákat is szívesen látjuk.
A szülésmodellezés még fel nem dolgozott szülési trauma esetén érzelmileg megterhelő lehet, ezt minden résztvevőnek figyelembe kell vennie.

A helyszínen megvásárolható és dedikáltatható Noll A. Nandu Vízbenszülés c. könyve. A webshopon keresztül csomagban, kedvezményes áron is megvásárolható a műhely és a könyv együtt.

vasarlas 0000 noll nandu vizbenszules

A részvétel feltételeiről szóló leírás, az aktuális árak, időpontok és helyszínek szintén a webshopban találhatók és itt lehet jelentkezni is.

vizbenszules muhely2

Előadó: Noll A. Nandu

Műfaj: műhely

Kiknek ajánlott?: szülés körüli segítő foglalkozásúaknak

Akkreditált?: nem (igényelhető, 3-4 hónapos átfutási idővel)

Felnőttképzési rendszerbe bejelentett?: igen
Lásd még az Adatvédelmi tájékoztató ide vonatkozó részét.

vizbenszules muhely3

Információk szervezőknek:

Kellékigény:
korlátlan melegvíz-forrás
a helyszín statikai teherbírása 1000 kg-ig (tégla/beton épületben ez bárhol megvan, egy fa galérián már nem biztos)
áramforrás a búvárszivattyúnak
igény szerint projektor (nem elengedhetetlen)

Helyigény:
legalább 4 m2 a medencének, plusz kb. 1 m2/fő (a résztvevők kényelmesen körbe tudjanak ülni)
a vízforrástól maximum 5-6 m távolság a medencének (ha ez nincs meg, akkor hosszabb locsolócsövet is kell szerezni)

Létszám:
min. 6, max. 12 fő

Időtartam:
7 óra

Lehetséges helyszín:
országosan

Szervezőknek jelentkezni lehet: e-mailben vagy telefonon.

Résztvevőink írták:

„A Vízbenszülés műhely, azt gondolom, életem egyik legmeghatározóbb eseménye lett! Több előadást hallottam már ebben a témában, de sehol nem volt még alkalmam gyakorlatban is elsajátítani mozdulatokat, kipróbálni különböző szituációkat. Úgy érzem, hogy a műhelynek köszönhetően magabiztosan merek majd odaállni a szülőmedence partjára vagy akár bele, valamint bátrabban fogom ezt a szelíd, csodálatos módszert javasolni mind az anyák, mind a kolléganőim számára. Sokat adott jövőbeni tevékenységemhez! Köszönöm! ”  H.V.N. kórházi szülésznő

A program eddig a következő helyszín(ek)en zajlott le:
2021. július 17. Budajenő – önképzőköri alkalom, privát helyszín
2021. szeptember 5. Budapest – önképzőköri alkalom, privát helyszín
2021. november 23. Budapest – Semmelweis Egyetem ETK – vendég előadás (demó víz nélkül)
2022. február 26. Budapest – privát helyszín
2022. április 1. Budapest – privát helyszín