Barion Pixel
Akció!

A császármetszés körüli segítségnyújtás dúlakészségei 2024. január 27-28.

54 610 Ft

A várandós anyák jelentős többsége, és különösen azok, akik dúlát is felkérnek szülésük kísérésére, természetes szülésre vágyik. Mégis számolni kell azzal a ténnyel, hogy a szülésüket kórházban tervezők több, mint egyharmada, az otthon szülni készülőknek pedig 4-7 százaléka végül császármetszésen kénytelen átesni, hogy kisbabája világra jöhessen.
(…)  aki hivatásszerűen szülések kísérésével kíván foglalkozni, annak tudnia kell kezelni a váratlan helyzeteket is. Előfordul az is, hogy valamilyen előzmény miatt tervezett császármetszés útján kell kísérni az anyát, ami egy egész más készségtárat kíván meg a segítőtől, mint a természetes vajúdás és szülés támogatása…

FONTOS: jelentkezés előtt feltétlenül olvasd végig a részletes leírást az alábbiakban!

13 készleten

Cikkszám: W007 Kategória:

Leírás

Ott voltam az előzőn. Ajánlom szeretettel. Nem győztem jegyzetelni.
Hiába volt mögöttem nyolc év dúlai tapasztalat, ebben a kérdésben
bölcsisnek bizonyultam. Hálás vagyok a sűrű tanításokért.”
(Miskovics-Kobza Zsuzsanna Meső, 2016)

A császármetszés körüli segítségnyújtás dúlakészségei

Időpont: 2024. január 27-28. (szombat, vasárnap) 9-17 óra

Tervezett helyszín: Budapest 13. vagy 5. kerület, a pontos helyszínről a résztvevőket a képzést megelőző héten e-mailben értesítjük. 

Részvételi díj: 58420 Ft/fő/2 nap (16 óra),
Early Bird ár: 2023. december 31-ig 54610 Ft

A várandós anyák jelentős többsége, és különösen azok, akik dúlát is felkérnek szülésük kísérésére, természetes szülésre vágyik. Mégis számolni kell azzal a ténnyel, hogy a szülésüket kórházban tervezők több, mint egyharmada, az otthon szülni készülőknek pedig 4-7 százaléka végül császármetszésen kénytelen átesni, hogy kisbabája világra jöhessen. Kényes kérdés, hogy mekkora hangsúllyal lehet hasznos minden egyes szülésre való felkészülés során a császármetszés eshetőségével is foglalkozni: fontos, hogy ne sérüljön a bizalom a szülés normalitásában, a hit az anya életadó képességében, azonban ha mégis bekövetkezik a „B-terv”, az se legyen sokk-szerű, leblokkoló hatással az anyára. Az mindenesetre vitathatatlan, hogy aki hivatásszerűen szülések kísérésével kíván foglalkozni, annak tudnia kell kezelni a váratlan helyzeteket is. Előfordul az is, hogy valamilyen előzmény miatt tervezett császármetszés útján kell kísérni az anyát, ami egy egész más készségtárat kíván meg a segítőtől, mint a természetes vajúdás és szülés támogatása.

A dúla alapképzések fő fókuszát – magától értetődő módon – nem a császármetszés körüli segítségnyújtás képezi, ezért sokan csak az élő gyakorlatban, tapasztalati úton, próbálkozás, hibák és sikerek tanulságát levonva jutnak el fontos felismerésekhez e téren. Programunk azért jött létre, hogy a szülés körüli segítők (és leendő segítők) a műhely teljes idejét csak ennek szentelve, alaposan körüljárhassák a témát, felvértezve magukat mindazokkal a nem-egészségügyi készségekkel: lelki, kényelmi és informatív segítségnyújtó technikákkal, ismeretekkel, amelyek az általuk kísért anyák hasznára válhatnak császármetszés esetén.

Valószínű, hogy abból a szemszögből, amelyből ez a műhely a császárrmetszésre tekint, sem az orvos- és szülésznőképzésben, sem a várandósok szülésfelkészítő tanfolyamain nem nyílik alkalom mélyebb megértésre szert tenni, ezért a program minden érdeklődő számára nyitott: nem csak dúlák, hanem szülészeti szakemberek és érintett vagy érdeklődő, empatikus anyák, családtagok számára is.

A két napos műhely rendkívül intenzív, rengeteg anyag kerül terítékre. Ízelítőül álljon itt néhány – a teljesség igénye nélkül – a legfontosabb témákból:

 • Megelőzés, mint a császármetszések arányának csökkentéséhez vezető legfontosabb eszköz: mit tehet az anya, mit tehet a dúla?
 • Amit minden nőnek tudnia kell a császármetszésről. Tájékozott döntéshozás, a császármetszés legfontosabb javallatai. Szükségtelen császármetszéshez vezető leggyakoribb okok. Dúlai kommunikáció.
 • Mi történik egy császármetszésnél?
  – Hogyan zajlik maga a procedúra?
  – Sürgősségi vagy tervezett császármetszés a személyzet, az anya, a baba, a segítők szemszögéből
  – Az érzéstelenítés fajtái, előnyök-hátrányok; mit érez az anya?
  – Testérzetek, hangok, látvány, érzelmek a műtőben az egyes szereplők szemszögéből
  – Mikor mit tud tenni a segítő? „Mágikus szavak”
 • Családközpontú császármetszés, szülési terv császármetszés esetére
 • Rossz hír közlése – kommunikációs gyakorlat
 • Műtét után az őrzőben: milyen szükségletei lehetnek az anyának? A segítségnyújtás lehetséges módjai (szóban vagy tevőlegesen).
 • A szoptatás megkezdésének sajátságai császármetszés után. Segítő technikák, sebkímélő szoptatási testhelyzetek..
 • Rövid távú felépülés:
  – Hogy néz ki a heg? Gyógyulást segítő technikák
  – Felkelés műtét után – ágyból, székről
  – Közvetlen lelki traumakezelés: mi segít? mi árt?
 • A császármetszés lehetséges hosszú távú lelki hatásai az anyára és a babára
  – A felépülés, mint gyászmunka. Megelőlegezett gyász, kóros gyászfolyamat. A gyász és a poszt-traumás stressz szindróma közti főbb különbségek.
  – „Baby blues”, depresszió – tünetek felismerése, kompetenciahatárok
  – Módszerek a császármetszés, mint szülésélmény hosszú távú feldolgozásához
  – „Veszteségek ajándéka”
 • Császármetszés utáni újabb császármetszés (CBAC)
  – Tervezett / nem tervezett
  – Mivel tehető kevésbé nehézzé, mint az első volt?
 • Váratlan kimenetelű szülés esete
 • Komplikációk
 • A félelem kezelése
 • VBAC: Császármetszés utáni hüvelyi szülés
  – A segítők megválasztásának hatása
  – Statisztikai adatok, VBAC ráták
  – VBAC több császármetszés után?
  – Motiváció az újabb gyermekre
  – Háborítatlan szülés vagy hüvelyi szülés a cél? VBAC „mindenáron”? Tájékozott beleegyezés indokolt beavatkozásba.
  – VBAC vajúdás gyakori, sajátos dinamikája és a hozzáigazított vajúdástámogatás stratégiái
  – Milyen specifikus elemeket tartalmazhat egy VBAC szülési terv? Mit hasznos megkérdezni az anyának a szaksegítségtől?
  – Vajúdástámogató praktikák folyamatos CTG mellett
  – Terminustúllépés problematikája
  – Anya-baba kapcsolat sikeres VBAC után, kapcsolat a nagyobb (császármetszéssel született) testvérrel/testvérekkel.
 • A kísérési élmény feldolgozása a dúla/segítő számára

A részvétel feltétele:
1. Minden programunk és képzésünk esetén: A részvételi díj befizetése átutalással vagy bankkártyával. Az adózásról szóló (KATA) jogszabályok változásai miatt 2022. szeptembertől csak magánszemélyek jelentkezését tudjuk fogadni.
2. A Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerben (FAR) nyilvántartott képzéseink esetén a felnőttképzési szerződés megkötése. Ha szeretnéd előre megismerni a felnőttképzési szerződés tartalmát, kérj szerződésmintát a nandu@nandu.hu e-mail címen. Emellett az ÁSZF-ben is megnézheted, hogy pontosan mely adataid megadására lesz szükség a szerződéskötéshez.

Jelentkezés után az átutalás elmulasztása, illetve lemondás nélküli meg nem jelenés a tréningen nem mentesít e fizetési kötelezettség alól. Kérlek ezért, hogy felelős módon add le a jelentkezésed, és mihamarabb indítsd el az utalást (vagy válaszd a bankkártyás fizetési módot).
A helyfoglalást a befizetés véglegesíti, helyhiány esetén a befizetés sorrendjében kerülnek be a résztvevők.

A képzés elvégzéséről tanúsítványt csak azok a résztvevők kapnak, akiknek a hiányzása nem haladja meg a 10%-ot, és a figyelmükkel, tevőleges részvételükkel is jelen vannak a képzésen.

Lemondás feltételei:
A részvételi díj egy héten túli lemondás esetén 90%-ban visszautalásra kerül, 10% kezelési költséget számítunk fel.
Egy héten belüli lemondás esetén a részvételi díj már nem visszatéríthető, kivéve
– a résztvevő orvosi igazolással alátámasztott betegsége (családtagok betegségére nem vonatkozik) vagy
– szülés körüli segítő foglalkozásúak esetében igazolható aznapi szüléskísérés esetét.
A lemondást és a visszatérítés igényét e-mailben kell jelezni (szükség szerint az igazolást csatolva) a nandu@nandu.hu e-mail címen.

Mivel programjaink többségét szülés körüli segítők tartják, fennáll annak a lehetősége, hogy a műhely olyan szülés miatt marad el, amelynek kísérésére az előadó(k) hivatott(ak). Ilyen esetben a megadott e-mail címeken, lehetőség szerint telefonszámokon mindenkit igyekszünk a lehető leghamarabb értesíteni és a programra „esőnapot” tűzünk ki. Akinek az nem felel meg, annak természetesen 100%-ban visszatérítjük a részvételi díját. Ugyanez a helyzet, ha a program a szervező/előadó hibájából vagy bármilyen más vis major esemény miatt marad el. Szerencsére ilyesmire az elmúlt években még szinte egyáltalán nem volt példa.

Számlázási adatok
Feltétlenül ugyanazt a számlázási nevet és címet add meg, amelyhez tartozó bankszámláról az átutalást teljesíted!

A tréningre kényelmes ruhában érdemes jönni. Lehetőség szerint hasznos (de nem elengedhetetlen) kellék egy nagyobb kendő/sál vagy hordozókendő. A tréning hossza 5 óra, ezért némi ennivaló is jól jöhet. Tea és ivóvíz ingyenesen rendelkezésre áll a helyszínen. A tréningről elektronikus formában rövid szöveges jegyzetet kaptok, de igény szerint jegyzetelni is lehet, amihez íróeszközt hozzatok.

A program részletes, képes tartalmi leírása szervezőknek és résztvevőknek itt található.