Barion Pixel

100 órás, 14 hónapos képzés a bábai hivatás iránt elhivatottaknak:
szülésznő hallgatóknak, végzett szülésznőknek és dúláknak

Az egyetemek egészségügyi karán zajló szülésznőképzés kizárólag a kórházi szülésznői szakma gyakorlására készít fel (amennyire felkészít). A formális oktatás és főleg a kórházi gyakorlat uralkodó szemlélete medikális. Ahogyan a nők igénye egyre nő a kliensközpontú, bábai szemléletű szülészeti ellátásra, úgy a (leendő) szakemberek közül is egyre többen vágynak annak a sajátos tudás- és készségkincsnek az elsajátítására, amely az intézeten kívüli szüléskísérést (a független bábai hivatást) jellemzi. A gyermekvárási ciklus holisztikus kísérése azonban gyakorlatilag „egy külön szakma”, de legalábbis gyökeresen eltérő hozzáállást, módszertant és készségtárat kíván meg a bábáktól. A bábatanonc-csoport ennek a megszerzéséhez nyújt nem csak tevőleges segítséget, hanem egy támogató, megtartó közösséget is.

Fontos már az elején leszögezni, hogy a független bábaságot csak mester-tanítvány viszonyban, a szüléskísérési gyakorlat során lehet olyan szinten elsajátítani, amely elegendő arra, hogy valaki maga is önálló intézeten kívüli bábai gyakorlatba kezdjen, és az a gyakorlat egyidejűleg szemlélethelyes és biztonságos is legyen. Ez az Észak-Amerikai Bábaszövetség (Midwives’ Association of North America) standardjai szerint minimum 40 szülés kísérését jelenti, és nem csupán a szüléseket, hanem a szervesen hozzájuk tartozó (!) várandós- és gyermekágyas gondozást is magában foglalja. Többek között ezért tekintjük a független bábaságot külön szakmának a kórházi szülészettől, mert a gyakorlatát lényegében az alapoktól kell újra felépíteni akkor is, ha valaki már végzett szülésznőként kezd ebbe a munkába.

Ez a képzés arra nem tud vállalkozni, hogy a csoport tagjait a fent leírt, mester-tanítvány kapcsolatban zajló szüléskísérési gyakorlathoz juttassa. Erre a lehetőséget mindenkinek magának kell megkeresnie a Magyarországon jelenleg aktív maroknyi, de örvendetesen növekvő számú független bába mellett.

Mit tartalmaz a képzés?

  • Havonta egy (összesen 12) 120 perces online előadást és a hozzá kapcsolódó 30 perces beszélgetést, amelyek tematikusan végigveszik a bábai gyakorlat legfontosabb teendőit. Jól strukturált, jegyzetekkel is alátámasztott, a gyakorlatban azonnal használható anyagot, hiányzás esetére pedig visszanézhető videót is kapnak a résztvevők.
  • Havonta egy (összesen 12) 120 perces online szupervíziós alkalmat, amely lehetővé teszi, hogy a résztvevők kis csoportban (maximum 10 fő) megoszthassák egymással az aktuális szüléskísérési tapasztalataikat (az adatvédelmi szabályok betartása mellett), az egyetemi képzésben szerzett pozitív vagy negatív élményeiket, vagy akár a magánéletük örömeit és bánatait. Ez egy érzelmileg megtartó, támogató, közösségépítő csoport, amely hitem szerint elengedhetetlen részét képezi a bábai munkának már a tanulási fázisban is.
  • Havonta egy (összesen 12) 210 perces (3,5 órás) személyes jelenléti szülésmodellezés (demó) alkalmat, amelynek során a résztvevők modellezett szituációkban gyakorolhatják be a bábai munka gyakorlati alapjait. Ide tartozik az általános szülésmodellezés otthoni környezetben, valamint különféle komplikációk (vállelakadás, vérzés) elhárításának és más fontos bábakészségeknek (újszülött-újraélesztés, sebvarrás) begyakorlása is. A demók kis csoportban (maximum 10 fő), nagyon valósághű és bábai szemléletű eszközökkel (élő modellre felcsatolható – és ezáltal testhelyzetváltásra alkalmas – szülésmodellező, vajúdómedence, különféle háztartási alapanyagok) történnek.
    Ha a járványügyi helyzet semmiképp nem engedi a személyes jelenlétet, akkor a demók helyett is online alkalmak lesznek, amelyeken a lehető legközelebb visszük a résztvevőkhöz az élő valóságot (pl. fotós, videós esetelemzés). Az online demók száma nem haladhatja meg a demók összességének 1/3-át, azaz legfeljebb 4 lehet a teljes program során.
  • Tagságot a csoport munkáját összefogó googlegroups csoportban, ezáltal hozzáférést az ott közzétett szakanyagokhoz is.
  • A képzés végén csatlakozási lehetőséget a haladó csoporthoz.

Ajánlott-e a képzés olyanoknak, akik még csak most jelentkeznek a szülésznőképzésbe vagy még csak fontolgatják azt?
Igen, sőt. Személyes véleményem az, hogy szerencsések azok, akiknek az első kísérési élménye háborítatlan szülés, akik először a holisztikus alapelvekkel ismerkednek meg és csak utána kezdenek medikális tanulmányokba. A kórházi szülészetben uralkodó medikális szemléletet ugyanis – „a hal nem látja a vizet” alapon – utólag nehezebb levetkőzni, mint eleve bábai szemlélettel érkezni a képzésbe.

Minden trimeszter három hónapból, minden hónapban három eseményből (előadás, szupervízió, demó) áll.
Az egyes események konkrét időpontjainak meghirdetése általában az egy hónappal előre történik, a résztvevők kéréseit a lehetőségekhez mérten figyelembe véve.

Az alkalmak hétköznapokon lesznek. Az előadások esetében minden hónapban egy délelőtti (9 órától) és délutáni (17 óra után) időpont közül lehet választani, a szupervíziók és a demók pedig általában több csoportban zajlanak, melyek közt szintén mindig lesz legalább egy délelőtti és délutáni is. A kis létszámú csoportokba táblázatos rendszerben, alkalmanként fel kell iratkozni aszerint, hogy kinek melyik időpont megfelelő.

A csoportba trimeszterenként lehet (és szükséges) jelentkezni, tehát egyszerre három hónapra elköteleződést várunk a jelentkezőktől. (Értelemszerűen a trimeszter közben kilépők részvételi díja nem visszatérítendő a fel nem használt hónap(ok)ra.)

A képzés a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerbe (FAR) is bejelentésre kerül. Tanúsítványt azok kapnak, akik végigmennek a teljes képzési folyamaton.
A képzés egészségügyi szakmai továbbképzésként vagy más módon jelenleg (még) nem akkreditált.

A csoport tagjai bizonyos programokon kedvezménnyel vehetnek részt. Ilyen többek között a Vajúdástámogatás mindenkinek tréning vagy a Vízbenszülés műhely. A kedvezmény mértékét esetileg, a csoport levelező felületén teszem közzé.

A program aktuális kiírása a webshopban található, időpontokról, árakról tájékozódni és jelentkezni is ott lehet. Amennyiben nincs épp aktuálisan kiírva a program, vagy az betelt, kérlek érdeklődj e-mailben a tervezett képzésekről és/vagy iratkozz fel a hírlevélre. Ha szervező vagy, új felkérésről is szívesen tárgyalok.

Babatanonc2

babatanonc3

Vélemények a képzésről:

„Mit adott nekem Nandu bábatanonc köre?
Rendszerbe tettem az addigi tudáshalmazom. Ráerősítettem a saját dúlai kompetenciahatáraimra úgy, hogy biztonságos keretek között tanoncként kóstolhattam bele a bábai feladatokba. Megtapasztalhattam a partneri együttműködést, annak kereteit. Nandu, mint mesterbábám maximálisan egyenrangú félként kezelt.
Jó volt megérezni azt, hogy nincs különbség aközött, hogy dúla vagy, vagy szülésznő hallgató, akár már végeztél az egyetemen, ugyanúgy csinálod a gyakorlati feladatokat. Legyen szó akár a gyermekágyas anya étellel való megkínálásáról, a mosógép elindításáról, a szükséges egészségügyi eszközök csoportosításáról vagy az élettani szülés menetének dokumentálásáról.
Nekem dúlaként rengeteg magabiztosságot adott a képzés és az elméleti tudást a demók mindig megtámogatták a gyakorlatban. Nem tudom, hol máshol tanulhattam volna meg a női lélek kibontásának fortélyait, a szeretet teljes várandós gondozás alapjait, vagy az esetleges – oly sokak által rettegett – vészhelyzetek felismerését. És bár dúlaként nem láthatok el egészségügyi feladatot, de a szükséges beavatkozások menetét, protokollját ismerve tudom, hogy mi fog történni, tudom, hogy a szaksegítség a legjobb tudása szerint fog beavatkozni és a családok számára ez fantasztikus erő. Tudni azt, hogy ezekben a helyzetekben is mint egy „kapocsként” erősíthetem és támogathatom őket számomra is megerősítő érzés.
Hosszú még az út és szinte végtelen, de az biztos, hogy az itt szerzett tudás és tapasztalás örök érvényű és senki nem veheti el tőlem.”
T. Lilla