Barion Pixel

Béres Edina: Maga ki?! | Könyv

3 900 Ft

– TÖRTÉNETEK SZÜLETÉSRŐL, ÉLETRŐL, HALÁLRÓL – EGY XXI. SZÁZADI BÁBA ÍRÁSAI

… A fejezetek előrehaladásával láthatóvá válik, ahogy a szüléstörténetek elválaszthatatlanul összefonódnak a személyes életút történeteivel, véget nem érően alakítva, formálva a születésekhez- és veszteségekhez való viszonyulást, és ezzel együtt a bábai alázat és jelenlét minőségét.

Aromakeverékek Bt., 2021.
247 oldal (keménytáblás)
ISBN 9786158028165

Elfogyott

Leírás

Léteznek-e bábák még ma is? Léteznek, bizony. Persze nem pontosan úgy kell őket elképzelni, mint a régi idők bábaasszonyait, mert bár sokban hasonlatosak hozzájuk, még több mindenben különböznek tőlük, mégis.

Talán e könyv történeteinek személyessége, zsigerig hatoló őszinte kitárulkozása bepillantást enged ebbe a nem hétköznapi világba, ahogy az errefelé gyakorta előforduló, mindent meghatározó mélységekbe és magasságokba is.

A fejezetek előrehaladásával láthatóvá válik, ahogy a szüléstörténetek elválaszthatatlanul összefonódnak a személyes életút történeteivel, véget nem érően alakítva, formálva a születésekhez- és veszteségekhez való viszonyulást, és ezzel együtt a bábai alázat és jelenlét minőségét.

Sosem terveztem, hogy írni fogok. Az élettörténeteket elsősorban olvasni és hallgatni szerettem.  Amikor azonban térdre kényszerítő veszteségek értek és egy ponton túl úgy éreztem, nincs már több kapaszkodó és lehetetlen innen továbbmenni, eszembe jutottak a régi, gyerekkori történetek, melyeket olyan nagyon szerettem. Eszembe jutott a bennük rejlő erő és bölcsesség, mely támpontot nyújtott a legnehezebb időkben, illetve önmérsékletre sarkallt, amikor épp jól mentek a dolgok.

AJÁNLÁS:

„A történetmesélés mindig is az emberiség – és azon belül különösen a nők – legerősebb eszköze volt az esszenciális tudás átadására. Igaz ez a tényszerű, tárgyi tudásra, de arra a ki nem mondott – mert szavakba nem önthető – mögöttes lényegre is, ami csak a sorok között olvasva, a mesélővel együtt sírva-nevetve, érezve sejthető meg.
Bába vagyok én is, ráadásul író hajlamú lélek, láttam, éltem, meséltem és írtam is már az életkapuk őrzőinek történeteit. De amikor Edina mesél, én is odaülök a képzeletbeli ősi tábortűz mellé, hogy meghallgassam, vagyis ezt a könyvet én is áhítattal olvasom. Mert a sorai olyan mélyen igazak és olyan pontosak, amilyenekkel csak kevesek tudnak megszólalni. Napjainkban játszódnak, a valóság mondta tollba őket, mégis időtlenül örök érvényűek. Megragadják a megidézett emberi sorsok közötti apró, érdekes, édes különbözőségeket, amelyek mindannyiunkat a teremtés megismételhetetlen kincseivé tesznek, és ezzel együtt is egyenesen rámutatnak arra, amiben mind egyek vagyunk. Az ilyen történetek közt nincs két egyforma, sosem lehet őket megunni és holtig tanulunk belőlük. Hiszen bennünket sem a fehér kesztyűs kézfogás a diplomaosztón, hanem a szülő nők és a kapun át újonnan érkezettek avatnak bábává minden egyes alkalommal, újra és újra. Minden tankönyvi tudásnál mélyebbre ható ez az eleven bölcsesség, a szívvel történő lényeglátás képessége. Kívánom, hogy fáklyaként világítson, messzire, sokaknak és sokáig.”
(Nandu)

További információk

Tömeg 0.42 kg