Midwifery Today Bábakonferencia
Párizs 2003 november 6-10.

November 6. csütörtök:

Reggel némi térképböngészéssel és kérdezősködéssel meg-megszakított talpalás után sikeresen megtalálom a konferencia helyszínét, a FIAP névre hallgató, szállodával egybekötött kongresszusi központot. Útközben különféle impressziók érnek, például egy kislány egy borzasztó vicces kis kutyával, nem tudom eldönteni, hogy törpetacskó-e vagy csak kisnövésű normális, de úgy néznek ki, mint a 101 kiskutya elején feltűnő kisgyerek-kiskutya páros (és ugyebár a 101 kiskutya is Párizsban játszódik). Az út egy hatalmas, hosszú, masszív egybefüggő (ablaktalan), régi fal mellett vezet el, a Bastille-ra asszociálok róla. Később kiderül, hogy a La Santé (Egészség (!)) névre hallgató börtön. Mit mondjak, az őrizetesek helyzete elég reménytelen szökés szempontjából... Az utca szélén zubogva folyik végig valami víz, talán csőtörés. Később látom, hogy abbamaradt, majd még később azt, hogy már megint folyik, ami érdekes jelenség egy csőtörésnél. A FIAP épülete modern, ízléses, de nem túl elegáns, pont nekünk való. Jó lett volna szállást is itt foglalni, a szobák nagyobbak és ennek ellenére lényegesen olcsóbbak, mint az a szálloda, ahol lakunk, de mire elkezdtem a szervezést, már nem volt hely. A konferenciatermeket világvárosokról nevezték el, rögtön fel is fedezem a szívemhez legközelebb állót.

Az épületbe lépve kapásból szívélyes üdvözlések érnek rég és kevésbé rég nem látott bábáktól: Kim Kovacs Trout, a magyar származású bába, akivel 2001-ben ismerkedtem meg, most először van azóta MWT konferencián. E-mailből már tudtam, hogy jön, nagyon lelkesen üdvözöl. Itt van Lora, Jan Tritten nővére is, aki a regisztrációnál segédkezik, ő is rögtön felismer és maga Jan is jön és rögtön a szokásos anyai "bábamozdulattal" a karjába söpör, jól megölelget és viszont. Mary Zwartot csak futólag látom, majd később talán több idő lesz köszönni neki. A kapunál épp jön befelé Michel Odent, megáll, kiszúrja, hogy ismerős vagyok, de már megint pontosítanom kell neki, hogy ki is vagyok valójában. Azt hiszem mintegy ötödször mutatkozom már be neki az életben, de reménytelen eset: két találkozás között mindig elfelejti a nevemet. Két mondatban képbe hozom a legfrissebb hírekről, aztán a kezébe nyomom a 2004-es konferenciánkról szóló információs anyagot, hogy ne legyen esélye úgy járni, mint a nevemmel. Mondja, hogy októberre már három másik helyre is be van táblázva, de nagyon készségesnek mutatkozik, szívesen eljönne, ha tud.
A 2004-es magyarországi tervek ecsetelése kapcsán Jan-tól rögtön megtudom azt az elképesztő hírt, hogy egy héttel később épp Németországban lesz Midwifery Today konferencia. Ezt nagyon jó hírnek tartom, hiszen így valószínűleg sokkal könnyebb lesz külföldi előadókat hívnunk a konferenciára.

A találkozásokat átmenetileg felfüggesztve az alagsori konferenciatermek labirintusa felé veszem az utamat, egész kis katakombarendszer, nagyon könnyű eltévedni.

Lisa Goldstein egész napos gyógynövényszemináriuma

Lisa Goldstein
Gyógynövényes manufaktúrájának címe: Midwifery in the Mountains Inc. 239 Gravy Hill, Burnsville NC 28714.

Lisa Goldstein 57 éves, 12 éves kora óta jár szülésekhez. A bemutatkozó körben mindenkitől megkérdezi, hogy mi az a fő ok, amiért idejött, hogy a végén visszatérhessünk erre és dolgozhassunk az eredeti célok elérésén.

Kérdezi, hogy hányan olvasták a cikkét a MWT-ben, különösen a vérzésről szólót. Azt mondja, hogy a vérzéses esetek 90 %-át előre meg lehet jósolni.

Lisa egész kis könyvet adott ki segédanyagul. Unalmas - mondja, mert nincsenek benne képek. Arra bátorít, hogy a szerzői jog feltüntetésével nyugodtan másoljuk le az anyagot és adjuk tovább másoknak (sajtóhibák lehetnek benne). Ja, és nem bánjuk-e, ha nagyon szókimondóan beszél. Mondjuk, hogy nem. Később tapasztaljuk, hogy a szókimondást komolyan gondolta, nem kispályázik...
Az előadás anyagához kapcsolódó tárgyi részleteket a könyvecske tartalmazza, ezért itt nem foglalkozunk vele olyan szisztematikusan.

Gyertyát gyújt a máglyán megégetett bábák emlékére. "Túl erősek voltak" - mondja.

1. "Ha semmit mást nem is használsz, használj árnikát". Az árnikáról egy napig is lehetne beszélni. Pl.: Duzzadt gátsebre tegyünk árnika oldatos jégkockát. Mindenféle szöveti traumára jó. Mellgyulladásnál árnika olajjal borogassuk a mellet, a mellbimbót kihagyva.

Gyógynövények Homeopatikumok
Az emberiség létezése óta mindig is voltak. (Bábákról beszél a Biblia is, orvosokról nem.)

A növény különböző részeit használjuk. A gyökér a legerősebb, de néha alkaloidokat tartalmaz, ezért legtöbbször azt nem használjuk.

Formái:
tea: csak forrázat
"infusion" (legalább 6 órát áll)
olaj (hordozó olajban kioldott)
esszenciális olaj (desztillált)
kenőcs
tinktúra

200 éve létezik, Samuel Hahnemann fedezte fel
A kinin vizsgálatakor élte meg a "similia similibus curentur" "aha"-élményét.

Potenciálás szabályai, minél nagyobb higítás (plusz rázás), annál erősebb a szer - látszólag paradox

A nő testbeszéde az első vizitnél elmondhatja, hogy hogyan fog szülni. A testtartása, a nevetése stb. árulkodik erről.

Öltözz konform módon! Minél "illendőbben" öltözöl, annál egyenesebben beszélhetsz anélkül, hogy radikálisnak néznének. Elrejtőzhetsz az öltözékben, hogy azt tehesd, amit tenni akarsz.

Vegyük a növényt annyira tiszta állapotban, amennyire csak lehet, mintha csak salátát csinálnánk. Levelek szedésére a legjobb idő, ha egész éjjel esett és másnap reggel a nap megszárította. A szárított gyógynövényekkel kapcsolatban képzeljünk el egy fej szárított salátát... nem sok minden maradt benne.

Illatos macskamenta/gyöngymenta (nepeta cataria) tinktúra: ha éjszaka nem hagynak aludni a gondolatok, "pörög az agy", két csepp tinktúra kicsukja a zavaró gondolatokat.
Ha a macska ránk akar mászni, csöpögtessünk egy kicsit valahova máshova és a macska ott fog maradni.
Az illatos macskamenta bársonyos tapintású, mint a macska szőre.

Az illatanyagok rögtön a hipotalamuszban hatnak

Ha a növénynek a levelét használjuk, ne hagyjuk virágozni.
Ha egy gyökeret nem tudunk kihúzni, kérjük meg, hogy engedjen. Ha hálával használjuk a növényt, potensebb lesz.

Fekete nadálytő: Nyár végén, de nem ősszel szedjük. Olajhoz úgy készítjük elő a növényt, hogy a napon vagy száraz helyen megszikkasztjuk. Ha nedvesen tesszük az olajba, megrohad. Vágjuk ki a levelek erét. Felvágjuk a levelet, olajat öntünk rá, úgy, hogy teljesen ellepje. A lehető legjobb szer kirepedezett mellbimbóra, pelenkakiütésre, leégésre, rovarcsípésre, mindenféle kiütésre. Méhviasszal és egy ici-pici paraffinnal keverve készíthetünk belőle kenőcsöt is. Olajnál rázzuk ki a buborékokat az üvegből.

Zellerlevelű sárgagyökér (Xantorrhiza apiifolia): hányingerre azonnal hat. a gyökeret ne hámozzuk meg, mert a külső rétegében van a legerősebb hatóanyag. Száj belsejében levő fekélyekre is jó.

Preferáljuk a kapszula formát a tablettával szemben, mert abban tiszta szárított gyógynövény van, míg a tablettában kötőanyag is. Ne legyen benne hintőpor (azbeszttartalmú).

Tinktúrához: sok növényt használjunk csak annyi alkohollal, amennyi épp ellepi.

Homeopátiás Allium cepa: vizesen folyó orros náthára, de vigyázni kell, hogy ne használjunk közben aromás kozmetikumokat (pl. mentolos fogkrémet), mert attól elveszti hatását.

Bórsav: távol tartja a hangyákat. Kapszula formában gombás hüvelyfertőzésre hüvelytablettának használható, állítólag nagyon hatásos.

Pulsatilla: "ingatag". Éjszakai lábikragörcsnél szóba jöhet.

Faros babák: ha beszélgetünk az anyával, az esetek nagy részében kiderül, hogy valami lezáratlan van az anya életében. A baba tudja ezt és olyan testhelyzetet választ, ami a hosszabb gesztációnak lenne megfelelő. Az anya menjen el egy napra egy helyre, ahová szeretne és ahol senki nem beszél hozzá, nem zavarja meg. Beszéljen a babához és mondja el neki, hogy szívesen várja, hogy szeretné, ha megfordulna, mert fontos, hogy könnyebben megszülethessen stb.
Ha VBAC, akkor Gelsemium - félelem a szüléstől

A vízivás nagyon fontos. A szénsavas kalciumot von el a szervezetből.

Dohányzás: ha nem tudja napi 4 cigarettára leszorítani a fogyasztását, akkor nem jöhet Lisa-hoz szülni. Ha egy ötödiket is elszív, akkor a másnapi adagot kell eggyel csökkentenie. Nagyon szigorú ebben. A káros szenvedélyekről jobb a harmadik vizitig semmit sem kérdezni, mert ha először hazudnak (ami általában így van), akkor azt később nehezebb korrigálni, mintha később, egymást jobban megismerve már egyből az igazat mondják.
Dohányzás ellen: nincs a könyvben:
A nikotin ugyanazt a receptort ingerli az agyban, amit a morfin és a heroin (locus cerelieus). Ugyanazt a függőséget kelti. Évtizedekkel később még mindig érezhető a függőség "hívása". A függő ember agyának ez a része hiperaktív.
Napraforgómag (héjas, hogy pucolni kelljen): csökkenti a kívánósságot, "foglalkoztat".
"Natra bio" cég terméke elvonási tünetekre - Lisa nem emlékszik a nevére

Fejfájás szerek, praktikák:
A fejfájás sokszor akkor jön, ha az agy túlságosan tele van.
Saját magunknak: Jobb tenyér alsó része, jobb szem fölé, dörzsölni, rázni. Ugyanezt az orr oldalán az arccsonton megismételni, utána a másik oldalon.
Egymásnak: Nyakszirtet (homloktámasszal), csuklyásizmot is lehet masszírozni, azon az oldalon jobban, ahol a több feszültség van (kiugró izom).
Elmulaszthatja a fejfájást, ha lapos kézzel, söprő mozdulatokkal masszírozunk a mellkas felső részétől a lapockáig U-alakban, váltott kézzel és oldalon: ez nagyon ellazít. Elöl nem nyomjuk erőse, hátul jobban lehet.

   

 

Melegítőzsákba: rizs, lenmag, citromfű, levendula, kamilla

Medencetáji csontok:
Keresztcsontfájdalom: soha többet ne ülj keresztbe tett lábbal. Várandósok különösen ügyeljenek erre.
Farokcsontot vissza lehet masszírozni a helyére.

"Oswego" (?) tea: szoptatásra nagyon jó. Borágó is jó erre. Kapszulában.

Diavetítés következik. Élmény látni a növényeket élő, zöld valójukban (fényképek, nem izolált növényhatározóból vett grafikák). Amikor egy zacskó szárított izét vagy kapszulát a kezünkbe veszünk, nemigen jut eszünkbe, hogy valójában egy ilyen élettel teli növényről van szó.

Kamilla: simaizom-lazító, ezért jó kólika ellen is. Homeopátiás szerben ha nem működik, akkor ne ismételjük, mert különösen hajlamos a szer-képnek megfelelő állapotot kiváltani, ha indokoltlanul használjuk.

Hogyan különböztetjük meg a mentát az illatos macskamentától? A mentának mentaszaga van, a illatos macskamentának illatos macskamenta. :o)

Hypericum: az idegekkel sűrűn behálózott testrészek fájdalmas sérülésére.
Műtét utáni fájdalomcsillapításra: hypericum, arnica, staphisagria, symphytum - összekeverni, oldatba.

Borágóolaj, feketeribizli olaj vagy ligetszépe olaj: puhítja a méhnyakat (külsőleg-belsőleg használva egyaránt), menopauzával kapcsolatos problémákra is jó.

Ligetszépe: Súlyos premenstruális szindróma esetén (miután kizártuk az endometriózis vagy méhrák lehetőségét) nagyon hatásos. Az első ciklusban görcsösebb menstruációt okozhat, majd ez később elmúlik. Mindenféle hormonális problémára jó. Segíti a vajúdás megindulását is.

Levendula: fülfájásra: egy csepp a fülbe: áthatol a dobhártyán és kitisztítja még az arcüreget is azon az oldalon.

Parlagfű allergiára segít a parlagfű homeopátiásan potenciált formája.

Greek spinach pie (görög spenótpite - receptjét elkérni!) csalánból készítve nagyon finom. A csalán az egyik legtáplálóbb dolog, amit egy várandós magáért meg(t)ehet.

Gingko kivonat: serkenti a vérkeringést, rossz vérellátásra (hideg kéz-láb) jó, de nem ajánlott magas vérnyomásban szenvedőknek, azoknak, akiknek erős a havivérzésük és mindazoknak, akiknél a hajszálerek vérbősége problémát okozhat (akár agyvérzést is).

Zabszalma "infusion": remek idegnyugtató. 2 rész zabszalma 2 rész vaníliás rizstejjel és 1 rész narancslével finom.

napi 2-3 teáskanál lenmag és 400 NE E-vitamin segít túl gyakori menstruáció esetén

2. rész: vegyük át a várandósság és a szülés körüli legkellemetlenebb tüneteket!

A szülésen kívül a két legrosszabb a reggeli hányinger és a gyermekágyi depresszió.

Hányinger:
- fluormentes fogkrémet használjon és kis fogkefét
- gondoljon magára úgy, mint egy tehénre a mezőn: lép egyet, lép kettőt, eszik, lép egyet, lép kettőt, eszik. Az alacsony vércukorszint is okozhat hányingert. Egyen minden nap legalább egyszer valami zöldet és valami sárgát

A TENS használata káros lehet a babára: Lisa többször elvetélt azalatt az idő alatt, amikor elektromos takarót használt: az elektromosság gyanús.

Lisa-nak a kórházi gyakorlat, ahol nem használhatott homeopátiát vagy gyógynövényeket, olyan volt, mintha azt mondták volna neki: oké, elkaphatsz babákat, de csak egy kézzel. Meg lehet csinálni, csak nem túl hatékony.

A gyógymód legyen egyszerű, könnyen használható és olcsó.

A legfontosabb négy szer (már kórházakban is használják):
Arnica - szöveti trauma
Aconite - félelem
Caulophyllum - vajúdást intenzívebbé teszi
Carbo veg. - baba szívhangját javítja, fáradt anya új erőre kap ("turbo veg.")

Laurocerasus - kék, nehezen lélegző baba oxigénellátását javítja (asphyxia acuta esetén)

Cinnamonum - elöl fekvő méhlepény elmozdítására és elöl fekvő lepény okozta akut helyzetekben elsősegélynek is.

A várandósságok 50%-a nem tervezett. A zsinórral a nyakukon halva született babákat sokszor nem a zsinór öli meg, hanem már eleve tónus nélkül lebegnek körbe a méhben és azért tekeredik a nyakukra a zsinór. Fontos, hogy az anya a várandósság alatt megtanulja elfogadni a gyermeket és ha folyamatosan rosszul van, akkor ez nagyon nehézzé válhat -> fontos a hányinger kezelése.

International Academy of Compounding Pharmacies (olyan gyógyszertárak, ahol készítenek is gyógyszereket)
800-921-4227

Nature's Pharmacy 828 251 0094
porított (ground-up) Phenurgan 125/0,1 ml - a bőrbe dörzsölve hat, ami nagyon jó, ha semmi más nem maradmeg a hányós páciens szervezetében - nagyon jó szer!
B6 vitamin is

Gyermekágyi depresszióra a leggyakrabban használt szer a Sepia. A páciens egy sötét ködben él, mindenki távolinak tűnik, egyedül van, üres. A tintahal tulajdonságaira gondolva érezhető a legjobban a szerkép.
Cimicifuga is lehet: szintén ködös, félelem, grimaszolás

Itt is felmerül a "gyógyítunk-e" kérdés. Néha pl. szükség van a hosszú vajúdásra, hogy a pár mindkét tagja kifáradhasson, leomolhassanak a határok és ráébredhessenek, hogy szükségük van egymásra.

Ha nem tudja, mit csináljon, akkor kimegy a helyiségből. Érezni kell a párt: van, amikor az kell, hogy a bába egy sarokban üljön és ne csináljon semmit, van, amikor az, hogy órákig masszírozza a nő hátát - érezni kell, hogy mikor melyiket, ehhez emberismeret és intuíció szükséges.

A szexuális bántalmazás nagyon gyakori, Lisa gyakorlatában a nők 85%-ának volt már ilyen jellegű (többé-kevésbé súlyos) élménye. A bába emberi léptékű, intim gyakorlatában nyíltabban beszélnek erről a nők, mint egy forgalmas rendelőben. Minél több időt fordítunk a kliensre a várandóssága alatt, annál rövidebb lesz a vajúdás.

A várandósgondozás alatt a finom hüvelyi vizsgálatok egyik célja, hogy hozzászoktassa a nőt a kitolási szak érzeteihez - Lisa megmutatja a klienseinek azt is, hogy milyen érzés, amikor valami rányomódik a végbélre (székelési inger). Gyakorolhat úgy is, hogy lassan ráül egy grapefruitra, a befelé nyomódás majdnem olyan, mint a kifelé nyomódás.

Lisa férje a papáknak tart előkészítő órákat: elmondja nekik pl., hogy mondják gyakran a várandós anyának, hogy milyen szép, mert lehet, hogy kövérnek érzi magát, törődjenek vele stb. A nőknek sokszor a szexhez is attól függően van kedvük, hogy mennyire érzik azt, hogy a párjuk törődik velük.

A depresszió lehet az agy vegyi egyensúlyzavara is, ilyenkor valóban segíthet a gyógyszeres kezelés.

Ha a nő valami nagyon furcsát csinál a hajával vagy mindig ugyanazt a ruhát hordja, akkor erősen gyanakodjunk gyermekágyi depresszióra. Az eset súlyossága a borongós hangulattól ("baby blues") a gyermekágyi pszichózisig többféle lehet.

Washingtom Homeopathics 1-800-336-1695: Viracon - herpeszre

A kávé nagyon káros. Ízületi fájdalmakra pl. jó, ha valaki abbahagyja. 3-6 hónap után elmúlik: ennyi idő alatt ürül ki a szervezetből. Idegességet, ingerlékenységet is okozhat. A koffeinmentes kávé is problémás. A tea nem.

Vad jamgyökér: képes visszafordítani a vajúdást (koraszülésnél), 2 csepp tinktúra a nyelv alá, pillanatok alatt hat.

Lisa 3200 szülést kísért életében, ebből 4-et késett le. Egy kismama 10 nappal túllépte a terminust Lisa elutazása alatt, majd miután a hazatértekor felhívta a kismamát, 20 perc múlva már vajúdott. Ebből is látszik, milyen nagy szerepet játszanak a szülésnél a mentális történések.

Ha megmelegítjük a xylocaint, akkor nem csíp.

Fájdalomban minden, ami kellemes, jól jöhet. Lisa-nak 20 féle illatú Arnica olaja van, amelyek közül az anya kiválasztja azt, ami neki a legkellemesebb és a vajúdás alatt azzal masszírozzák. Ugyanilyen kellemes ellenpontozó hatást lehet elérni pl. egy csokor virággal.

Gátvarrás közben meleg rizseszsákot tesz a nő tarkója és keresztcsontja alá (lazítónak), nagyon vékony tűvel varr. A lidokaint legtöbbször külsőleg használja

Ha a lepény a fundusban van, ritkán vérzik, mert ott vajúdás közben is vastag a méhfal. Minél közelebb fekszik a lepény a méhszájhoz, annál valószínűbb, hogy vérezni fog. Ha siettetjük a lepény megszületését, akkor csak a sorsot hívjuk ki magunk ellen. Nem a fundust kell masszírozni! Soha ne nyomjuk lefelé a méhet. Még ki is fordíthatjuk vele a méhet. A méh oldalfalait kell stimulálni, ezért a szeméremcsont fölött, oldalról masszírozzuk, fogó, megragadó mozdulatokkal. Nem kell, hogy fájjon, ne túl erősen nyomjuk. A köhögtetés is használhat, különösen, ha a lepény egy kis darab magzatburkon függ.

A méhlepény leválasztását segíti, ha a láb kisujjának külső oldalán abba a pontba szúrunk egy akupunktúrás tűt (ha nincs, akkor vékony injekciósat), ahol a köröm külső szélét érintő ("függőleges") egyenes metszi a körömnek a körömággyal találkozó, lábtő felőli oldalát érintő ("vízszintes") egyenest. Mindkét lábon egyet-egyet. A nő nagylábujján, de a lábujj mindkét oldalán egy-egy tűvel (össz. 4 tű), ugyanez vérzésre jó.

Ha egy terminustúllépéses nő hosszú idő után sem kezd vajúdni és semmilyen praktika nem működik, akkor rendszerint érzelmi probléma áll a dolog mögött.

Kan Jang - kínai gyógyszer - megfázásra használatos.

Szülésmegindítás: A ricinusolaj hatásosabb, ha elment a magzatvíz. Lisa-nak még nem volt olyan esete, hogy ne hatott volna megrepedt burok esetén. Recept: 1/2 kiskanál mogyoróvaj 1/2 kiskanál Nutellával, 1 1/2 csésze vaníliafagylalt, 60 ml ricinusolaj. Ez nem hagy olyan zsíros érzetet a szájpadláson, mint egyébként. Reggel vegye be, hogy ne kelljen éjjel sokszor felébrednie WC-re járni.

Kólika: az utolsó 6 hónapban már figyelni kell az étrendre. A tejtermékek mellőzése hatásos. A tejfehérjék átmennek az anyatejbe és nehezen emészthetők a babának. A mesterséges édesítők is okozhatnak a babánál kólikát. Az édesítő felborítja az anyagcserét és az édesítő fogyasztója valójában többet hízik miatta a többi ételtől.

A sikeres szoptatáshoz meg kell teremteni a prolaktin és az oxitocin termelődéséhez szükséges intimitást. Ügyelni kell a megfelelő hidratáltságra. Az anyatej minősége közvetlen összefüggésben áll a táplálkozással. Van néhány anya, aki valóban nem tud szoptatni, rendszerint nagytestű nők, akiknek kicsi mellük van (túl kevés mellszövet). A kicsi alapon ülő nagy, lógó melleknél is előfordulhat ez a probléma. A "Szoptanit" ("Lactaid") ilyenkor jó megoldás, hogy mégis tudjon szoptatni.
Homeopátiás Lactuca Virosa és még több más szer segíthet a tejelválasztásban - ld. könyv.
Oxitocin orrspray segít azoknak, akik mellredukciós műtét miatt nem termelnek elég tejet (ha a tejcsatornák épek maradtak).


A hosszú workshop után borzasztó kimerülten, a fáradtságtól dideregve, szinte vánszorogva teszem meg a hazafelé vezető húsz percnyi utat. Találkozom eddig csak e-mail alapon ismert szobatársnőmmel, Jo Anne Lindberggel, aki Chicagoban shiatsu terapeuta és a birthlink.com web működtetője. Az ötvenediken egy kicsivel túl, őszes szőkésbarna hajú, kellemesen lökött nőszemély, az a típus, aki épp a második tinédzserkorát éli. Sajnos nem tudunk sokat beszélgetni, mert 8-ra vissza kell mennem, mert Kimmel megbeszéltük, hogy együtt vacsorázunk. Semmi kedvem, de megígértem és lehet, hogy diplomáciai szempontból fontos emberek is jönnek, ezért megyek. A FIAP szuvenírboltjában beleszeretek egy miniatűr összecsukható útifogkefe-készletbe, mindjárt hármat is veszek ajándékba ennek-annak, egyet pedig a saját bábatáskám számára (egy bábatáskában ugyanis fontos kellék a fogkefe). Kim a megbeszélt időben megjelenik ugyan, de elnézést kér, mert már korábban vacsorázott a többiekkel, akik éhesek voltak és improvizatíve elmentek a szálloda étkezdéjébe enni. Nem is sejti, hogy milyen hálás vagyok a vacsora alóli felmentésért, a szállodában én is csipegettem ezt-azt. Így hát egy sütiben és egy teában megegyezünk. Kimnek nagyon finom gyümölcstea-filterei vannak. 

Tea a la paris

Az ebédlőben Jan-ék asztalához ülünk, mégis leginkább magánbeszélgetést tartunk, mivel az El Paso-i utam támogatásszervezése apcsán amerikai magyar kapcsolatokról faggatom Kimet. Később kiülünk a kávézó mellé, ahol a másik asztalnál Robbie Davis is megjelenik, nem várt melegséggel üdvözöl, megölelget ő is. Az előtte levő laptopon fotókat mutat a magyarországi konferenciáról, néhány nagyon jó is van köztük. Ezeket jó lenne megszerezni. Sara Wickhamet is most látom először, kicsit kedvetlennek tűnik, azt mondja, fáradt. Betty-Anne szintén az asztalnál ül, mutat néhány képet az afganisztáni útjáról, amelyről nemrég jött haza, de túl sokat nem mesél, nehogy lelője a holnapi előadása poénját. Kim elbúcsúzik, én még megnézem a képeket, aztán magam is hazafelé indulok, annál is inkább, mert az asztalunk mellett egy népes macedón csoport zongoraszóra lelkes éneklésbe és macedón népitáncba kezdett, amelynek hangereje egy kicsit túllépi a fülünk decibel-küszöbét. A kezdeti fáradtságom és kedvetlenségem mostanra teljesen elmúlt, ruganyos léptekkel és sokkal gyorsabban teszem meg a hazautat, mint odafelé. Lendületem azonban a szobáig, azon belül a fürdőkádig és az ágyig tart csak, utána se kép, se hang.

1. 2. 3. 4. 5. 6.  << vissza tovább >>