Kellék- és tennivaló-lista otthonszüléshez és a baba fogadásához

Mielőtt az alábbi listával a kézben vad beszerző-rohanásba kezdenél, hangsúlyozom, hogy az egyetlen dolog, ami valóban kell egy szüléshez, az egy várandós nő. Az összes többi csak extra a kényelemért, plusz biztonságért. A listát kommentáltam aszerint, hogy nekem mi vált be, de ez nem az egyetlen üdvözítő információ, csak szubjektív vélemény. Még sosem találkoztam annyi különféle egyéni megítéléssel - legyen szó tárgyakról, testhelyzetekrol vagy akár elvekről -, mint a szülés és a gyereknevelés kapcsán. Ami az egyik családnál nélkülözhetetlen, a másiknak teljesen felesleges, van aki isteníti, más utálja. Ezek az egyedi eltérések számomra természetesek, hiszen a szülés az egyik legintimebb, legszemélyesebb dolog a világon, miért ne térne el benne az ízlésünk? Kísérletezz hát nyugodtan!

A teendőket, tippeket nagyjából idorendbe szedtem.

Ha valaki szereti az "extrákat", íme a teljesség igénye nélkül néhány amerikai gyógynövény- és szülés-kellékes csomagküldő szolgálat címe: http://www.birthsupplies.com/, http://www.birthwithlove.com/, http://www.mothernature.com/http://www.trilightherbs.com/http://www.homehealthresource.net/, http://www.healthmall.com/. Innen többnyire lehet VISA kártyával rendelni és néhány hét alatt meg is érkezik a rendelt termék.

FIGYELEM! Az alábbi lista NEM tükrözi a Holdudvar Bábaház által kísért szülések beszerzésekre vonatkozó preferenciáit! A Holdudvar Bábaház beszerzési listája rövidebb is és jelentős eltéréseket is mutat az alábbiaktól, hiszen ezen az oldalon csak egy általános, mindent egy kalapba dobó ötletbörze szerepel az összes szóba jöhető beszerzésről! A konkrét beszerzendőket mindig az adott bábapraxis bábáival kell egyeztetni, mivel ezek nagyon különbözőek lehetnek az eltérő szokások miatt!

SZÜLÉS ELOTT 6 HÉTTEL ÉRDEMES ELKEZDENI
málnalevél teát vagy várandós teakeveréket iszogatni formába hozza a méhizmokat
gátmasszázs naponta van akinek segít megelőzni a repedést
gátmasszázs-olaj recept itt
sok E-vitaminos ételt enni, pl. mandula gátszöveteket és a bőrt erősíti
lenmag Napi 1 kanál frissen darált/zúzott/jól megrágott lenmag fogyasztása állítólag jót tesz a kismamák hajának - gátolja a hajhullást, fényesebb lesz stb. Érdemes folytatni a szoptatás alatt is (ha a babának nem okoz problémát). Salátába vagy szendvics tetejére szórva finom. Ballasztanyag voltánál fogva székrekedés ellen is jó.
ALAPFELSZERELÉS A SZÜLÉSHEZ
15-20 db kb. nagypárnahuzat méretű eldobható dekubitusz lepedő VAGY 3-5 csomag 500 g-os papírvatta Bútorok védelmére, folyékony dolgok felfogására. A dekubitusz (felfekvési) lepedők egyik fele vízhatlan, a másik puha papír. Kényelmes rajta ülni és védi az ágyneműt. Gyógyszertárban vagy gyógyászati segédeszköz-boltban kapható. 
steril gézlapok 10x10 cm 1 csomag VAGY steril vatta 1 csomag gátvédelemhez ill. gát borogatására
nylon lepedo, ill. PVC ágybetét Bababoltban, gyógyszertárban vagy gyógyászati segédeszköz-boltban kapható. Szükség esetén még zuhanyfüggöny vagy festőfólia is jó erre a célra. Lényeg, hogy jó nagy felületen lehessen védeni a bútort, szőnyeget.
Betadine fertotlenítő 30 ml "Szárazföldi" szüléshez a legkisebb kiszerelésű (20-30 ml) kisüvegbol is elég egy. Kezet, ollót lehet vele fertőtleníteni és ha esetleg keletkezik egy kis repedés a gáton, azt is lehet vele kenegetni WC használat és lemosás után (nem csíp).
Medencés vízben-szüléshez jó, ha van nagyobb mennyiség (lábmosónak, medencét kimosni).
Szülés után a maradékot remekül használhatjuk horzsolásokra, bármire.
szemcsepp a babának Kórházban kötelező antibiotikus csepp, elsősorban gonorrheás fertőzés megelőzésére. Ha az anya biztosan nem szenved ilyen betegségben, akkor nem érdemes felíratni (csak receptre kapható). Régebben erre a célra ezüstnitrátot alkalmaztak, ez nagyon csípett és nem tett jót a baba szemének. Az antibiotikus csepp ennyire nem agresszív, de rutinszerű használata szerintem ma már nélkülözhető.
Masszázs- és illóolaok
Egyszerű változat:
     muskotályzsálya illóolaj 1 kis üveg (5-10 ml)
     orbáncfűolaj 1 kis üveg (25-50 ml)
     mandulaolaj vagy étolaj 50 ml
"Luxus" változat:
     a fentiek mindenképp legyenek kéznél tiszta formában, hogy illatmentesen is lehessen őket használni (a szülő mamák gyakran érzéknyek az erős illatokra), de készíthetünk aromaterápiás olajakat is. Ez utóbbiak jól használhatók masszírozáshoz a szülés előtt is. 


- has borogatására
- gátmasszázsra
- egyéb masszázsra (babának is jó)

Íme egy-egy aromaterápiás gát- ill. testmasszázsolaj receptje.
És ha már az olajaknál tartunk, álljon itt a tejtermelést serkento masszázsolaj receptje is.

Gátmasszázsra szüléskor már kifejezetten a tiszta orbáncfűolaj ajánlott, a búzacsírás- illóolajos ugyan jobb előkészítő masszázsra, de szülés közben már nem. (t.i. az orbáncfű azonnal lazít, míg a búzacsíra hosszú távon táplálja a bőrt). Ha csak egyféle van, akkor azt kell használni, a különbség nem nagy.

Ha a papírvattát választottuk, akkor is legyen 3 db kisméretű és / vagy 2 db nagyméretű dekubitusz lepedő (eldobhatós fajta) A dekubitusz (felfekvési) lepedők egyik fele vízhatlan, a másik puha papír. Kényelmes rajta ülni és védi az ágyneműt. Nem nélkülözhetetlen, ha van papírvatta, pótolhatjuk gumilepedővel és ráterített textíliával.
lepedők, min. 2 garnitúra ágynemű  
párnák hasznos először műanyag zsákba húzni, aztán huzatba, így csak a külső huzat lesz maszatos
textilpelenka 5-6 db borogatáshoz, törölgetéshez
töröközők, nedvszívó takarók, rongyok,   babatakarók Azt tapasztaltuk, hogy ezekbol szinte sosem elég. Készítsük ki az összeset, ami csak van. Arra gondoljunk, hogy a nedves, magzatmázas, fázó babát legyen mivel megszárogatni és megmelengetni.
Kedveskedhetünk a babának egy nagy, puha bordó vagy barna törölközovel, neki ugyanis a hasfalon átszűrődő fényben ez volt a megszokott szín. Állítólag nyugtatja az újszülöttet, jobban, mint a vakító fehér.
bugyik legyen olyan kéznél, amibe belefér nagyon vastag betét is
Vastag, hosszú intimbetét vagy inkontinencia betét Szülés utáni vérzéshez. Ha végképp nem kapunk elég nagy nedvszívó képességűt, vegyünk jó sok papírvattát vagy sima vattát.
2-3 db nagyobb (kb. 4 literes) lábos, fazék borogatás vizének
hajlítható szívószál arra a célra, hogy az anya "meredek" pózokban, ill. fekve is tudjon inni
közepes méretű teaszűrő fürdővízből piszkot kihalászni
hősugárzó - nyáron is! A baba az anyaméhben 36-37 fokos melegben élt. Kint következésképpen fázni fog. Jó, ha a kibújáshoz közeli percekben 30 fok körüli a szoba hőmérséklete.
nyitott tetejű szemetesvödör Ebbe könnyű rögtön bedobálni minden keletkező szemetet.
nem átlátszó szemeteszsákok Azért kell átlátszatlan, hogy ne keltsen feltűnést a szüléssel kapcsolatos maszat a kukában. Méhlepényt szemétbe kidobni TILOS (potenciálisan fertőző hulladéknak minősül és jogi kalamajkába is keveredhetünk, ha pl. elkezdik keresni mellette a kidobott babát). Tároljuk jól lezárt szemeteszsákban (ha kell, akár a fagyasztóban), majd alkalom adtán ássuk el jó mélyre semleges, állatoktól mentes helyen.
rizs-zsák vagy más melegítőpárnának alkalmas eszköz (nélkülözhető, de hasznos) Én egy kb. 40x15 centis közönséges lepedővászon zsákba töltöttem egy kiló rizst, majd levarrtam még egyszer a közepén, hogy a rizs ne tudjon egyenetlenül eloszlani benne. Két perc a mikróban 500 W-on remek melegítőt csinál belőle és a vizes ruhával ellentétben sokáig tartja a hőt. Később fájós fülre, vesére, menstruációs görcsre is igen jó.
Papáknak váltás ruha és egyéb "túlélőfelszerelés": - legalább két teljes váltás tiszta ruha, jellemzően rövidnadrág (vagy melegítoalsó), póló és fehérnemű. Születésházba akár három garnitúrát is vigyünk, mert sosem lehet tudni, meddig tart a szülés és mi kerül a ruhára (pl. vizes vagy foltos lesz)
- fürdőnadrág! Születésházba feltétlenül vigyünk, de otthon is kellhet, ha a mama mellé be szeretne szállni a fürdőkádba vagy vízmedencébe.
- enni-innivaló, lásd "segítők".
- címjegyzék a születésről értesítendőkről. A rokonok körbetelefonálása jellemzően "férfimunka" lesz, mihelyt az új család sikeresen összemelegedett és adódik egy szusszanásnyi idő.
KÓRHÁZBA MENŐ CSOMAG - SZÜKSÉG ESETÉRE ELŐRE ÖSSZEKÉSZÍTENI
személyi igazolvány, várandós kiskönyv és/vagy egyéb, a kismamagondozás során kapott írás, TB-kártya Lényeg, hogy minden fontos irat együtt legyen, ami hirtelen kórházba menéskor kellhet.
Itt (szubjektíve) meg kell jegyeznem, hogy nekem a második babámmal már nem volt "kiskönyvem", mert elegem lett a védőnői szolgálat "áldásos" tevékenységébol, ami nagyjából végtelenül ostoba és ósdi dezinformáció-terjesztésből, ránézésre történő szakmai lenézésbol és az oltások miatti feljelentgetésből állt. Akinek ehhez hozzám hasonlóan nincs gusztusa, az ne menjen el kiskönyvért, mert attól kezdve a tisztelt Szolgálat kullancsként fog rátapadni, hívás nélkül jön a lakásába kioktatni és nem lehet tolük megszabadulni (tisztelet a kivételnek). Az anyasági segélyhez szükséges 4 db pecsétes igazolást a nőgyógyász is kiállíthatja egy közönséges A4-es papíron. Szóval van védőnő és van önvédő nő...
apasági nyilatkozat Ezt soha senki sehol nem kérte még tőlem. Bármikor meg lehet csináltatni, még utólag is (jogilag egy éven belül vitatható az apaság kérdése), a helyi önkormányzat gyámügyi hivatalában.
hálóingek lehetőleg elöl nyíló, szoptatáshoz
melltartók, bugyik, papucs, fürdoköpeny Ezeket rendszerint nap mint nap használja az anya, ezért nem lehet őket előre összekészíteni. Tegyünk a táskába egy cédulát a hiányzó dolgokról és tároljuk őket "logikus" helyen, ahol szükség esetén az anyán kívüli személy is megtalálja. Ha valami hiányzik, azt utólag is be lehet vinni a kórházba, ezért ne essünk pánikba a csomagolásnál.
bögre, evoeszköz
törölköző, tisztálkodószerek
GYÓGYNÖVÉNYEK, GYÓGYHATÁSÚ KÉSZÍTMÉNYEK:
szülés után: pásztortáska (teának) Vérzéscsillapító, méhösszehúzó - szülés utáni iszogatásra ajánlott, különösen, ha a mama kicsit erősebben vérzik. Szülés előtt, közben nem tanácsos használni, mert erős alvadás-serkentő hatása van és vérrögöket képezhet.
szülés utáni ülőfürdőhöz:
          fekete nadálytő
          medveszőlőlevél (uva ursi)
          tengeri só
          fokhagyma
csak ha nincs komolyabb gátseb
sebész körömkefe, sebész kézfertőtlenítő folyadék Előre csomagolt jódos körömkefe, ezzel egyszerűen lehet kezet fertőtleníteni, lehetőleg többször is a vajúdás / szülés alatt. A folyadék is jó, rendszerint sokkal erősebb fertőtlenítő hatása van, mint a kozmetikai jellegű kézmosóknak. Ha nem tudunk szerezni, ne essünk pánikba, más fertőtlenítővel is pótolható.
körömvirág kenőcs (köldökre, sebre) 1 kis tégely, minél töményebbet válasszunk! Szülésen kívül is nagyon hasznos eleme a házipatikánknak horzsolásra, repedezett bőrre.
kalcium (ampulla v. pezsgőtabletta) Szülés elején szokták bevenni, állítólag fokozza a szervezet kitartását, segít az izommunkában és csökkenti a fájdalmat.
ALTERNATÍVÁK A KÖLDÖKCSONK KEZELÉSÉRE
Szerintem a köldökcsonkkal mindaddig semmit nem kell csinálni, amíg nem mutatkozik rajta pirosság, gyulladás vagy genny. Ha pisis-kakis lesz, tisztogassuk le és tartsuk szárazon, ha elég meleg az idő, akkor levegőn. Ügyeljünk, hogy ne húzódjon, főleg amíg még a köldökcsat is rajta van (egyes bábák steril pamutzsinórral - pl. cipőfűzőből - kötik el a köldökzsinórt, az puhább). Ha már összeszáradt, visszavághatjuk 2-3 centisre.
Több helyről hallottam, hogy a köldökzsinór babához közeli fele a születés után jóval tovább pulzál, mint a többi része. Számos általam ismert család számolt be arról, hogy ha ezt a részt később csatoljuk / kötjük el, azaz csak akkor, mikor már ott sem pulzál, akkor gyorsabban és kevesebb komplikációval esik le a köldökcsonk.
70 % -os (seb)alkohol fertőtlenítésre valahol, valamilyen listán olvastam, mi soha nem használtuk
sebhintőpor van, aki használ ilyesmit a köldökcsonkra, szerintem nem szükséges és nem is feltétlenül jó rá (pl. eltömi a pórusokat, összetapad)
teafa olaj naturopaták ezt ajánlják köldök-ecsetelésre.
méz szintén ajánlott alternatíva a köldökcsonk ápolására, mert szárít és antiszeptikus hatású
EGYEBEK, TEENDŐK A SZÜLÉS ELŐTTI NAPOKBAN
jégkockát fagyasztani borogatásnak. Tehetünk bele pár csepp körömvirág tinktúrát is (gyulladáscsökkentő).
pár napra elore főzni, fagyasztani Jól jön, ha szülés után egy darabig nem kell főzni. A nagymamák ebbéli szándékát én személy szerint nem bátorítom, de aki állandó jelleggel is szívesen látja otthonában  az anyósát / anyját, annak ez is egy megoldás...
néhány törölközőt, rongyot fertőtleníteni 90 fokon, fertőtlenítovel mosni és / vagy jól kivasalni
újságpapír (földre, takarítani) Vigyázat, a festék fog! Csak nem-kényes felületekre tegyük!
fürdőkádat, ill. medencét fertőtleníteni Betadine, Hypó (alaposan leöblítve) vagy speciális kórházi fertotlenítőfolyadék a legalkalmasabb.
Akinek macskája van, az a felfújható medencét ill. műanyag bélést különítse el a karmoktól!
videokamerát feltölteni, kazetta, állvány, fényképezőgép, pótfilmek, elem Nagyon fontos!!! Nincs idegesítőbb dolog, mint ha a döntő pillanatban áll meg a kamera, mert lemerült vagy elfogyott a film.
ELŐKÉSZÜLETEK KÖZVETLENÜL A SZÜLÉSNÉL
homeopátiás Arnica D12 Univerzális szer sérülésre, sebgyógyulás elosegítésére. Legjobb egy pohár tiszta vízben 2-4 golyócskát feloldani (nem fémkanállal!) és elkortyolgatni a nap folyamán. 
kalcium (ampulla v. pezsgőtabletta) Szülés elején szokták bevenni, állítólag fokozza a szervezet kitartását, segít az izommunkában és csökkenti a fájdalmat.
mézes tea szülés közben jó energia-pótló
pásztortáska tea Vérzéscsillapító, méhösszehúzó - szülés utáni iszogatásra ajánlott, különösen, ha a mama kicsit erősebben vérzik. Szülés előtt, közben nem tanácsos használni, mert erős alvadás-serkentő hatása van és vérrögöket képezhet.
nagy tál (méhlepénynek) A lepényt szülés után meg kell vizsgálni, hogy kijött-e minden darabja. Ezért jó, ha egy tálba vagy legöngyölt oldalú szemeteszsákba "pottyan".
kis kompótostál masszázsolajnak Egyes könyvek nyomós műanyag üveget ajánlanak - ez akkor jó, ha az olajból még késobb is használunk, így nem kerül bele szennyeződés. Kényelmesebb és gyorsabb azonban tálba mártogatott kézzel masszírozni.
forró vizet (elő)készíteni borogatáshoz és fertőtlenítéshez
ollót fertőtleníteni (köldökzsinór) Kifőzhetjük, de Betadinos letörlés is elég.
takarók, rongyok, töröközők Lásd fent. Készítsük ki az összeset, ami csak van.
gumilepedők, dekubitusz lepedők
párnákat nagy műanyag (szemetes)zsákba, utána textil huzatba húzni
ágy előkészítése: egy réteg tiszta lepedő, rá egy gumilepedő, rá még egy tiszta lepedő. Szülés után a felső két réteg lehúzásával kész a friss ágy.
étel-ital a segítőknek (is) A naturopata bábák sokszor vegetáriánus hajlamúak, ezért lehetőleg ne csak füstölt csülök legyen otthon! :o) Csináljunk pl. több kicsi, "bekapós" szendvicset.
EXTRÁK VÍZBEN SZÜLÉSHEZ
Betadine fertotlenítő Vegyünk jó sokat! A kádat / medencét is kisikálhatjuk vele egyszer és készíthetünk jó tömény lábmosó oldatot mindenkinek, aki szülés közben ki-be mászkál a medencébe. Szülés után a maradékot remekül használhatjuk horzsolásokra, bármire.
tengeri só Van, aki tesz a vízbe. Antibakteriális hatású, de nem biztos, hogy jó a baba szemének, bőrének.
SZOPTATÁSHOZ
tejcsorgató
tejcsorgato.jpg (12878 Byte)
Ez a kis kütyü az egyik leghasznosabb dolog, ami valaha is a birtokomban volt szülés / baba témában. A gyógyszertárban "bimbókiemelő" néven árulják, angolul "mellkagyló" (breast shell). Két összepattintható fele van, a mellre lehet helyezni és remekül felfogja a csorgó anyatejet, miközben a másik mellbol szoptatunk. Több liter tejet lehet így összegyujteni, amit lefagyaszthatunk későbbi felhasználásra (megbízható fagyasztóban egy évig is eláll). Szerintem ezerszer jobb, mint bármiféle melltartóbetéttel együtt kidobni a tejet, kényelmes, biztonságos, praktikus. Ha valamit vakon tanácsolnék, hogy nyugodtan vegyél meg, nem fogod megbánni, hát ez lenne az. Állítólag néha a két fél eldeformálódik és ereszteni kezd, ilyenkor összepattintott állapotban kell kifőzni és utána megint jól fog zárni. Velem ez a jelenség még nem fordult elő.
szoptatós teakeverék Magyarországon sajnos elég korlátozott a választék. Levente fiammal rengeteget ittam a forgalomban levő egyetlen féle mixből (édeskömény, csillagánizs, citromfű stb.), de ma már azt gondolom, ehhez hamar hozzászokik a szervezet és hatástalanná válik. Jobb az összetevőket külön-külön megvenni és váltogatni. Amerikai ismerős mamák a görögszénára esküsznek, illetve náluk sok gyógynövényes csomagküldo szolgálat kínál tejtermelést serkentő tinktúrákat vagy kapszulákat. Ezek rendszerint elég jók. Létezik egy aromaterápiás masszázsolaj is a célra. Ma már Magyarországon is elérhető a More Milk Plus nevű, igen hatásos tejserkentő kapszula a www.boldogmama.hu honlapon keresztül.
melltartóbetét tejszivárgás felfogására Létezik eldobhatós és mosható. Én egyiket sem használtam, hanem helyette ún. "tejcsorgatót" (ld. fent). Van aki azért használ papírt / textilt, mert sosem hallott a tejcsorgatóról, majd boldogan átpártol, mikor felhívom rá a figyelmét, de olyanokat is ismerek, akik váltogatják (a papír / textil talán puhább, jobban szellőzik).
bimbóvédő Ha lehet, kerüljük, mert nehézkes használni, a babának nincs bőr-kontaktusa és nem is feltétlenül használ az "ügynek" (fájó mell). Nekem soha nem volt ilyenem, nem is hiányzott.
bimbóvédő krém Kisebesedett mell kezelésére.
A gyógyszertárban kaphatók közül a Garmastan jó, ezt nem kell lemosni és nincsenek benne "gyanús" anyagok. Alternatívák: egy kis anyatejet kenjünk szét a mellen (fertőtlenít, nyugtat), használjunk aromaterápiás masszázsolajat vagy egyszerű körömvirág kenőcsöt.
Szoptassunk tovább, ügyelve a helyes technikára. El fog múlni.
mellszívó Normális esetben nincs szükség semmiféle fejésre, de néha jól jöhet, ha van rá hatékony eszközünk. A kézi mellszívók közül magasan az Avent Isis viszi el a pálmát, a gépiek közül a Medela Pump in Style. A gépi szívókkal vigyázzunk, sok vacak van forgalomban. Esetleg kölcsönözzünk nagy, kórházi gépet. Gép tényleg csak akkor kell, ha valami kóros dolog történt a szoptatással, pl. farkastorokkal született baba, koraszülött, beteg és nem szoptatható stb.
BABAKELENGYE
Fekvőhely:  
     kiságy Vegyük megbízható helyen, mert a rácsok beszorulásra veszélytelen távolsága és a festéshez használt anyag nem-toxikus volta fontos dolog. Érdemesebb 70x140 centiset venni, mint 60x120-asat, mert lényegesen tovább használható. Nem árt, ha legalább 2 fokozatban állítható a matrac magassága
     kiságyba matrac Mindenek felett a kókuszrostot ajánlom. Ez elég kemény, nem süpped, légáteresztő, nem szívja magába a nedvességet. Sokkal jobb, mit a szivacs, bár drágább is. Ügyeljünk, hogy legyen rajta olyan külső huzat, amin nem türemkednek át a rostok, mert ez utóbbi szúrós lehet. Ha nem elég megbízható az eredeti huzata, varrjunk neki még egyet vagy használjunk dupla lepedőt.
     1-2 babatakaró Mi gyapjút használunk és nagyon bevált. Meleg, de nem nehéz, természetes stb.
     2 db babatakaró huzat varrni sem sokkal nehezebb, mint venni
     2 db babalepedő lehet gumis szegélyű vagy sima, tűrjük a matrac alá a szélét
     PVC lepedő Ilyet ha lehet, ne használjunk, mert nem engedi lélegezni a matracot.
     függöny + állvány a kiságy fölé Nem létfontosságú, de jól néz ki. Ne tartsuk folyton összehúzva, hadd nézegessen ki a baba.
     fejvédő párna-keret a kiságyba Nekem ez nem tetszik, mert akadályozza a babát a kilátásban. Ezen kívül szerintem enélkül is nagyon hamar megtanulja egy baba, hogy a fejét ne verje neki a rácsnak.
kenguru, hordozókendő Nekem ezek nagyon beváltak, főleg amíg kicsi a baba. A hordozókendő szabási-kötési leírását lásd itt.
babakocsi Mózeskosarasat ("3 funkciós") csak akkor (vagy még akkor sem) érdemes venni, ha a baba télen születik. Egyébként bőven elég a hátradönthető nyitott "sport"kocsi. Ha tömegközlekedünk, akkor vegyünk keskeny nyomtávút, mert ez jobban felfér a buszra/villamosra. Hasznos, ha a kocsit gyorsan, minél kevesebb kézzel és jó kicsire össze lehet csukni. Macskaköves vagy "terepjáró" környéken a nagy kerekű a nyerő.
autósülés Ha az ülést fixen a kocsinkban kívánjuk tartani, akkor vegyünk mindjárt nagyobbacskát (0-18 kg-ra). A karon hordozható kosárszerűt hamar kinövi a baba, de addig kényelmes (próbáljunk kölcsön kérni egyet!). Vannak olyan babakocsik is, amiknek a vázára lehet egy ilyen kosárkát szerelni, aztán késobb sportkocsivá alakítani. Ez utóbbi elég jó megoldás.
Vegyük az ülést megbízható forrásból! Nem biztonságos az az ülés, ami esetleg már részt vett balesetben. Ügyeljünk, hogy jól támassza a gyerek fejét és testét oldalról is, 5 ponton rögzítsen és olyan szoros legyen, hogy legfeljebb 2 ujjunk férjen be alá, amikor be van kapcsolva (ütközésnél életmentő). Kicsi babát a menetiránynak háttal szállítsunk (balesetnél a gerincét védi)!
babamérleg Nem jó a babát minden szoptatás után méricskélni, firtatván, hogy mennyit evett. Ezzel csak saját ősz hajszálainkat gyarapítjuk és stresszeljük a gyereket. Amíg jó húsban van és vidám, addig biztos nincs gond, még akkor sem, ha nem fér bele a standard növekedési táblázatba.
Ha időnként mégis szívesen megmérnénk a baba súlyát, akkor kikölcsönözhetünk egyet néhány hónapra (kórházaknál lehet érdeklődni). A havi orvoshoz-védonőhöz járást e célból én magam nem tartom kellemesnek, különösen, mivel így az adatok mellé nagy valószínuséggel kapunk a fejünkhöz valami "nagyokosat" is.
mózeskosár Nem használtuk. Mélykocsi-felsőt lehet, de elég nehézkes.
játékok Egy újszülött még nem nagy igényű, de azért legyen egy-két érdekes tárgy a közelében, ill. valami színes az ágya felett. Jó. ha természetes anyagból van és semmiképp ne legyenek benne apró, lenyelhető alkatrészek.
éjjeli fény Az én fiam kb. 2 éves korában kezdett csak el félni a sötétben, azt is csak az elalvás pillanatáig. Ha van konnektorba dugható, diszkrét és takarékos kis lámpácskánk, esetleg jól jöhet korábban is, pl. ha a mama nem akar x-szer villanyt gyújtani szoptatáshoz.
eloke Nekem a textilpelenka jobban bejött. Az előke rendszerint nem ér le a baba öléig, pedig oda potyog a lényeg. A szilárd ételek beveztéséig egyáltalán nem érdemes foglalkozni vele.
babakefe Levente fiam életének első 7 évében hajnyíró borotvával alkotott igen rövid frizurát hordott, ezért mi ilyesmit csak akkor használtunk, ha épp nyírtam a haját és fel kellett borzolni a szálak jobb elkülönülése végett. A kefe ennek ellenére nem felesleges, mert a babák rendszerint szeretik a puha kefés simogatást, frizura ide vagy oda.
cumisüvegmosó kefe Nekünk ilyen nincs, soha nem is hiányzott.
baba körömolló Ezeknek tompa a hegye, hogy meg ne szúrja a babát. Rendszerint azonban élük sincs. Nekem nincs ilyen és soha nem is hiányzott, rendes felnőtt körömollót használok.
orrszívó (porszívóra csatlakoztatható) Hasznos. Kicsi babák eldugult nózijának nagy könnyebbség lehet. Vegyünk hozzá kertészboltban egy hosszabb csövet, mert a gyári olyan rövid, hogy a babát közvetlenül a porszívó mellett kéne ellátni vele, ami nagyon zajos és félelmetes neki.
lázmérő (digitális fülben mérős vagy hagyományos) A fülesnél arra figyeljünk, hogy ne legyen nagyon széles a fülbe teendő része (kicsi fülbe nem fér). Nekem hagyományossal is jól sikerült lázat mérnem, hónaljban. A végbél-hőmérést én személy szerint nem szeretem.
szobahomérő Nélkülözhető. Hagyatkozzunk a saját komfortérzetünkre (kivéve: klimaxos nagymama).
fürdővíz-hőmérő Nélkülözhető. A könyökünk is megteszi. Ha babaúszásra készítjük fel a babát és fokonként szeretnénk hűteni a vizét, akkor szükséges.
kozmetikumok: A babáknak még romlatlan és meglehetosen "önellátó" a bőrük. Ne szúrjuk el a dolgot agyonkencézéssel!
     babahintőpor Számomra a hintőpor inkább természetellenes, irritáló dolognak tűnik, mintsem hasznosnak. Összetapad, eltömi a pórusokat, szárít, porlik... 3 éve áll egy csomag a szekrényben, eddig még csak a gumi úszósapkám állagmegóvására volt jó. Ha mindeképp kell, inkább kukoricakeményítővel helyettesítsd.
     popsikenőcs Van aki semmit nem használ, mégsem lesz piros a baba feneke. Van aki egyszer kihagyja és katasztrófa lesz belole. Induljunk a minél kevesebb felől. Kerüljük a tartósított, cinkes krémeket. Nekem a kereskedelemben kaphatóak közül a Penaten és a Bübchen vált be (ezek tartalmazzák a legtöbb természetes anyagot). A gyógyszertárban mixeltek is általában jók, de azért kérdezzük meg, mi van benne. Legtermészetesebb a bioboltban vett körömvirágos vagy méhviaszos kenőcs.
     babafürdető Felesleges. Különösen a kamillás szárítja a bőrt.  Eleinte jobb, ha semmit nem teszünk a vízbe, mire a baba igazán össze tudja magát koszolni, addigra meg használhatja azt, amit a felnőttek. (Levente fiam nagyon szexi Gillette illatot tud árasztani fürdés után... :o)). 
     babasampon Felesleges. Kicsi babának tiszta vízzel mossuk a haját, azt se túl gyakran. Nagyobb gyereknek jó a felnőtt sampon is, hacsak nem elkerülhetetlen, hogy a szemébe menjen. Ez utóbbi esetben vehetünk neki "könnymenteset".
     babafürdőkád Én csak olyan lakásba vennék, ahol nincs felnőtt kád. Egyébként legjobb sok vízben, szülővel együtt fürdeni a babának (babaúszás-előkészítésnek is remek). Ha ragaszkodunk a kiskádhoz, tegyük tele! Biztonságosabban érzi magát benne a baba és kevésbé fázik, mintha 10 centis pocsolyában lötykölnénk. Van aki szereti kád helyett a fürdetővödröt. Ez stabil érzést ad a babának (minden oldalon fala van, mint az anyaméhnek), de nem lehet benne olyan jól lebegni, úszkálni.
     babaolaj Ne vegyünk szintetikus olajat, mert ez kőolajból készül és nem szívódik be a bőrbe (a kereskedelemben kaphatóak ilyenek). Helyette mandulaolaj vagy bármilyen növényi olaj (olíva, napraforgó) alánlott. A mandulaolaj vagy avokádóolaj (ez a leghidratálóbb) jól használható fürdés utáni átmasszírozásra, ha a babának száraz a bőre, ill. túlhordott újszülötteknek, ha a magzatmáz hiánya miatt hámlik.
nedves popsitörlőkendo Ne vegyünk drága, vastag, kevés darabot tartamazó fajtát. Ugyanannyi kell belőle, mint az olcsóból. Félbe vágott és megnedvesített textilpelenka is használható a célra, főképp, ha egyébként is textilpelenkát használunk.
pelenka Papírpelenka:
Elonye: kényelmes, nagyon nedvszívó.
Hátránya: sok szemetet csinál, lehetnek benne "gyanús" vegyi anyagok.
Ne vegyünk a legolcsóbb fajtából, mert az rendszerint igen rossz minőségű (nem elég nedvszívó, viszont befülled). Az a jó, aminek légáteresztő a külseje. Ne halmozzunk fel sokat a legkisebb méretből, mert hamar kinövi a baba.

Textilpelenka:
Manapság már létezik olyan, amelyik a papírpelenkához hasonlóan méretre szabott. Sőt, még varrhatunk is magunknak. Íme néhány (angol nyelvű) link a különféle trükkökrol:
http://www.mindsync.com/diapersewing/
http://webhome.idirect.com/~born2luv/FOLDING.HTML
http://www.weebees.com/frames.html
Előnye: természetes anyagú, környezetbarát (feltéve, hogy ilyen módon is tisztítjuk)
Hátránya: kevésbé nedvszívó, több munka van vele

fedeles vödör A használt pelenkáknak. Zárjon minél légmentesebben! Textilplenkához 2 db is kellhet.
játszócumi Sok szócsata tanúja voltam már cumi témában. Számos pro és kontra érv létezik, hogy miért adjunk vagy ne adjunk a gyereknek cumit.
A teljesség igénye nélkül:
Mellette: egyes fogorvosok szerint jobb a fogaknak, mint az ujjszopás; nagy szopásigényű babánál a mamának nincs türelme sokat szoptatni; leszoktatáskor könnyebb elvenni, mint a gyerek ujját stb.

Ellene: érzelemszegény "dugasz"; az ujj mindig kéznél van és nem kell keresgélni; inkább szoptasson gyakrabban a mama (tejtermelést serkenti) stb.
Jómagam egyelőre kategorikus nem-mel válaszoltam a kérdésre: nekem nagyon unszimpatikus látnom, ahogy anyák sokasága használ egy műanyagdarabot pusztán arra, hogy a gyereke száját - szó szerint - betömje. Már olyat is láttam, hogy a gyerek épp mondani akart valamit, amikor a mama "bedugaszolta". Természetellenesnek és antihumánusnak tartom ezt a dolgot, azt meg egyenesen felháborítónak, ahogy kórházakban a mamáknak reklám céllal osztogatják. Lehet, hogy ha nyolc gyerekem lenne és egy extrém kólikás újszülöttem, akkor gondolkodnék valami alternatíván, de addig köszönjük, jól megvagyunk gumicumi nélkül.
Természetes felfogású gyerekorvosunk szerint egyébként a kisgyermekkori ujjszopás nem káros.
Ruhafélék: A legkisebb méretből csak a legelemibb készletet vegyük, mert nagyon hamar kinövi!
     pólya + betét Nem használtuk. Kicsi babának pl. keresztelőre szép.
     angolpólya Hamar elcsúszik a kötője. Jobb a hálózsák.
     kising Felcsúszik. Vegyünk inkább kombidresszt.
     kardigán, rékli évszaktól függően 2-4 db
     kombidressz 4-8 db, legyen közte hosszú ujjú még nyáron is
     rugdalódzó 3-5 db, inkább ujjatlan jó (alá-fölé lehet öltözni)
Ne vegyünk túl sok újszülött méretűt!
     napozó rövid szárú rugdalódzó ("dinamógatya")
nyárra nagyon aranyos (3-5 db)
     kiskabát vagy overall 1 db. Télen az overall mindenképpen jobb, olyat is lehet kapni, aminél cipzárral variálható, hogy  nadrágszára legyen-e vagy zsákszerű alja. Kicsi babának ez a legjobb.
     sapka 1-2 db. Évszaknak megfelelő vastagságú, természetes anyagú legyen. Én a lakásban újszülöttre sem adtam sapkát, de van aki az első egy-két héten jónak tartja.
     zokni, textilcipőcske A lábrészes ruhák számával fordítottan arányos mennyiség kell belőle. Ne legyen lecsúszós, mert nagyon hamar lerúgja a baba.
     hálózsák 2-4 db. Ujjas vagy ujjatlan lehet, de mindenképp természetes anyagból, mert a baba bőréhez ér. Nagyon praktikus és szemmel láthatólag a babáknak is kényelmes viselet, éjszakára, de akár nappalra is. Úgy csukódjon, hogy ne nyomja a babát (pl. finom kis cipzár az elején)
     levegőztetőzsák Ezalatt alighanem a vastag, bélelt téli zsákokat kell érteni, amit a babakocsiba tesznek takaró gyanánt. Ehelyett sima takaró is jó. Ha gyakran járunk autóval, jobb az overall a biztonsági öv miatt.
textilpelenka Itt most az egyszerű kendő alakúra gondolok. Ilyenből legalább 10 db-ot (de inkább 15-20-at) akkor is vegyünk, ha nem ebbe pelenkázzuk majd a babát, mert nélkülözhetetlen törlőeszköz.
Ha vastag, jó minőségűt veszünk, akkor akár több babát is kiszolgálnak.
fürdőlepedő A pelenkáéval megegyező anyagból készül, csak nagyobb. Kezdetben nagyon jó törölközőnek, de a lepedőre is a baba feje alá (tejcsorgást felfogni). Fürdéshez én szerettem az olyat, ami frottírból volt és az egyik csücske kapucnivá volt alakítva. Sajnos néhány hónap múlva mindkét fajta rövidnek bizonyult.
Babaetetés Csak anyatejjel táplált babáknak (jó esetben) ez a rész nem aktuális. Szoptatott babának tea, víz, lé stb. sem kell!!!
     2-3 cumisüveg Nekem az Avent tetszik a legjobban: könnyen tisztítható, megfelelő méretű, van hozzá fül, aminél meg tudja fogni a gyerek és mindenféle kiegészítő, pl. csőrös pohár-szopóka, szívószál stb.
     3-4 cucli Ha valamilyen oknál fogva elkerülhetetlen, hogy kicsi baba üvegből egyen, vegyünk minél kisebb lyukú cuclit. Így nem fog kórosan többet enni, félrenyelni stb. a szoptatáshoz képest.
     cumisüveg-melegítő Vannak akik nem szívesen melegítenek babaételt mikrohullámmal, mivel az tönkreteszi a tápanyagokat. Az autó-szivargyújtóra kapcsolható üvegmelegítő utazásnál jól jöhet. Én az enyémet egyszer sem használtam, teljesen felesleges beszerzésnek bizonyult.
     enyhén kihajló szélű pohár Sokan választják cumisüveg helyett a rögtön pohárhoz szoktatást. Szerintem is jó ötlet, bár az elején türelmet igényel.
     csőrös pohár Hibridmegoldás a cumisüveg és a pohár között. Szerintem nem túl praktikus.
     műanyag tányérok Nem nélkülözhetetlen, ha odafigyelünk a törékeny tányérok épségére. Idősebb gyereknél már kifejezetten jónak tartom, ha megtanulja, hogy a tányérra vigyázni kell.
     kiskanál A normál teáskanál ugyanolyan jó, mint a szuperdrága formatervezett babakanál.
     turmixgép Ha tehetjük, vegyünk egy jó minoségű (fém fejű, nagy teljesítményu, szétszedheto) botmixert (pl. Braun). Sokkal kényelmesebb, mint a poharas mixer (nem kell annyit mosogatni) és a pépesítős korszakban állandó használatban lesz. Az én konyhámban ez a leggyakrabban alkalmazott háztartási gép.
     teaszűrő Ha rostos levet adunk cumisüvegben, eltömheti a lyukat, ezért érdemes leszűrni.
     cumisüveg-fertotlenítő eszközök Szerintem feleslegesek. Időnként érdemes kifőzni a cumis kellékeket, de ehhez egy normál fazék is megteszi.

Honlapgazda: Noll Andrea Nandu