hungary.gif (234 Byte)    Magyar nyelven (vissza az 1. oldalra)
Szerző és cím Leírás, kulcsszavak,
értékelés, beszerezhetoség
uk.gif (3642 Byte)   Angol nyelven
Block, Polly:
Polly's Birth Book
Az általam eddig olvasott legjobb szülésrol szóló könyv. Egyértelmu, átfogó, természetes- ill. otthonszülés- centrikus, felsorakoztatja a legfobb természetes módszereket a várandósság és a szülés támogatására. Igazi "bábakönyv", laikusoknak és szakmabelieknek egyaránt informatív. Ha csak egy könyvem lehetne a témáról, ez lenne az.

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)redstar.gif (573 Byte)
Beszerezhető: Lifetime Books & Gifts - itt lehet megrendelni,
http://www.inet-1.com/~hearth/homepage.htm - itt lehet megnézni a borítóját, leírását

Bradstreet, Karen:
Overcoming Infertility Naturally
The relationship between nutrition, emotions and reproduction
Ez a könyv egyike annak a kettonek, amit ránézésre megvevésre érdemesnek találtam a "Taking Charge of Your Fertility" mellett, "termékenység" témában. Nem csalódtam: a könyv hasznos információkat ad arról, hogyan iktassuk ki mindennapi életünkbol a sikeres fogamzást gátló faktorokat.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető: www.amazon.com

Castro, Miranda:
Homeopathy for Pregnancy, Birth, and Your Baby's First Year
Rendkívül eros könyv, homeopátia kontra szülés témában a legjobb, amivel eddig találkoztam. Van benne egy álalános leíró rész a szüléssel és az újszülöttel kapcsolatos tudnivalókról, ami önmagában is felér egy külön a szülésrol írt könyvvel, utána pedig enciklopédikus igényu Materia medica (szerek szerinti csoportosítás) és Repertórium (tünetek szerinti csoportosítás) következik. Ezt a könyvet homeopatáknak, illetve bábáknak is bátran ajánlom, de a laikus is könnyen eligazodik benne és a részletes leírások miatt jó eséllyel talál magának megfelelo szert.

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)redstar.gif (573 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Davis, Elizabeth:
Heart and Hands
- A Midwife's Guide To Pregnancy and Birth
Szenzációsan jó könyv, átfogóan,  bába-szemszögbol kíséri végig a várandósságot és a szülést. Sok hasznos gyógynövényes és homeopátiás módszert felsorol és használható tanácsokat ad esetleges komplikációk kezelésére is. Profin megírt, laikusoknak is élvezetes írás. Szuper!

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)redstar.gif (573 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Davis, Elizabeth:
The Circle of Life

- Thirteen Archetypes for Every Woman
Ezt a könyvet röviddel azután olvastam, hogy életemben először alkalmam nyílt találkozni a szerzővel. A találkozás is, a könyv is megváltoztatta az életemet. Minden angolul olvasni tudó nő könyvespolcán ott a helye, bábáknak egyenesen kötelező. Feltárja a női létezés mélységeit, változásait és mérföldköveit. A tizenhárom archetípusban önmagunkra ismerünk és mélyebben megértünk másokat. Megértjük, merre járunk életutunkon és milyen feladatok állnak még előttünk. A Kör: a speciálisan női megismerési utak megtapasztalása, mely a nőközösség szerves együttélése során történetek mesélése, illetve intuitív, integráló, sokszor testi szintű tudás formájában örökíti át az életbölcsességet generációról generációra, mára szinte teljesen elveszett kultúránkból. Elizabeth Davis más holisztikus bábákkal együtt azon fáradozik, hogy a Kört újra a nők mindennapjainak részévé tegye. E könyv megírásával mindenképpen korszakalkotó lépést tett e cél felé. Olvasd el!

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)redstar.gif (573 Byte)
Beszerezhető: www.elizabethdavis.com

Frye, Anne:
Holistic Midwifery
Ez az elso áfogó bábajelölteknek íródott tankönyv. A második és harmadik kötet még készüloben van, de az elso önmagában is egy gyöngyszem: nagyon alapos és informatív, mégis a tipikus szülészorvosi tankönyvekkel ellentétben a független bábaság szellemiségével íródott: mély bizalommal a természet és az egészség iránt, valamint szeretetteljes tisztelettel a nok iránt. Nagyon ajánlom szülészeti szakembereknek, illetve e hivatásra készüloknek. A gyermeket váró szüloket ellenben inkább lebeszélném róla, minthogy túlságosan sok részletet tartalmaz, amelyek a laikus számára érdektelenek és/vagy szükségtelenek lehetnek.

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)redstar.gif (573 Byte)
Beszerezhető: www.amazon.com

Gaskin, Ina May:
Spiritual Midwifery
Ina May Gaskin a modern bábaság egyik "ősanyja". Könyvét a 70-es évek elején írta, egy "Farm" nevu hippi-kommunában, autodidakta bábaként szerzett tapasztalatai alapján. E közösség természet- és szabadságszerető életszemléletébol és a szerző ösztönös tehetségéből fakadóan a könyv nagyon jól ráérez a szülés folyamataira és azok elfogadó, nem-beavatkozó kísérésére. Egyszerű nyelvezettel ír a fizikai tudnivalókról és sok élvezetes szülés-történetet is tartalmaz.

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Griesemer, Lynn M.:
Unassisted Homebirth
- An Act of Love
A tervezett szaksegítség nélküli szülés ötletét Magyarországon és a világ nagy részén nagy megbotránkozás és ellenpropaganda övezi. Valóban nem mindenki egyformán alkalmas erre, de akik képesek végigjári az ehhez szükséges tudásbeli és lelki felkészülés útját, azoknak rendszerint meghatározó élményt jelent. Szellemi hátterében a no és a férfi kizárólagosan intim kapcsolata áll, amelyet az ily módon átélt szülés nagy magasságokba emelhet. Ez a könyv nekem nagyon tetszik, de csak azoknak ajánlom, akiket a szaksegítség nélküli szülés és/vagy a pár szülés közbeni lelki kapcsolata érdekel, illetve akik nyitottak erre a témára.

Értékelés: stars-blue-2-0.gif (610 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Idarius, Betty:
The Homeopathic Childbirth Manual
A practical guide for labor, birth and the immediate postpartum period
Ez egy kicsi, de igen jól összeszedett könyv a szülés homeopátiás kísérésére. Csak a legszükségesebbeket tartalmazza, de azt alaposan. Szer-oldalról és tünet-oldalról is keresheto.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető: www.amazon.com

Johnsson, Jessica  & Odent, Michel :
We are all water babies
Az ember és a víz osi kapcsolatát vizsálja ez a gyönyöru képeskönyv. A babaúszás, a vízben szülés és az ember-delfin kapcsolatok példáján keresztül "vezet vissza" minket a nedves elembe. Csodaszépek a képek!

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető: www.amazon.com

Klein, Susan
A Book For Midwives
A manual for traditional birth attendants and community midwives
Szenzációsan jó könyv: eredetileg a kórházakkal ritkábban ellátott országokban muködo szülés körüli segítoknek íródott, ugyanabban a "józan paraszti észhez" szóló stílusban és rengeteg jópofa képpel, mint a "Where there is no doctor". Ne tévesszen meg egyszeru nyelvezete: nagyon informatív és átfogó is egyben!!! Szerencsés, hogy kimaradt belole a "fejlett" világra manapság jellemzo népi gyógyászat versus modern medicina csatározás, következésképpen lehetoség nyílik benne a gyakorlatias dolgokra koncentrálni és szép csendben felhasználni mindkét "irányzatból" a legjobbat. Imádom!

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)redstar.gif (573 Byte)
Beszerezhető: www.amazon.com

van Laanen-Smit, Jennifer :
Mango Mama's Natural Parenting
A szerzo egy Hawaii szigetén élo családanya, aki honlapján igen gazdag anyagot gyujtött össze a természetes szülésrol és gyermeknevelésrol. E honlap kivonata a könyv. Nagyon hasznos ötletek vannak benne a házi gyógyítástól kezdve a gyerekek otthoni képességfejlesztésén keresztül a természetes anyagok használatáig mindenfélérol.

Értékelés: stars-blue-4-0.gif (587 Byte)
Beszerezhető:
Mango Mama's Natural Parenting Website

Laskin, David and O'Neil, Kathleen:
The little Girl Book

- A Guide to the First Eight Years
Érdekes írás a lányok és fiúk közti fejlodésbeli, idegrendszeri és lelki alkati különbözoségekrol. Segítségével közelebb kerülhetünk lányunk megértéséhez és nem-specifikus igényeinek kielégítéséhez, valamint speciálisan feminin tulajdonságaik minél teljesebb kiaknázásához. Különösen hasznos férfiaknak, akik esetleg a párjukat is jobban megérthetik általa!

Értékelés: stars-blue-2-0.gif (610 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Mendelssohn M.D., Robert S.:
How to Raise a Healthy Child
...In Spite Of Your Doctor
Nagyon szeretem ezt a könyvet. Szókimondóan, Uram bocsá' pofátlanul egyenesen ír a hagyományos gyermekorvosi gyakorlat visszásságairól, illetve arról, mennyi minden haszontalan vagy egyenesen veszélyes a manapság szokásos "túlreagáló" orvosi hozzáállásban. Leírja, hogyan lehetünk úrrá a könnyebb és a komolynak látszó, de valójában ártalmatlan gyerekbajokon és mikor kell valóban riadót fújni. Sokak számára talán túl radikálisnak tunik a stílusa, én nagyrészt egyetértek vele.

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Mendelssohn M.D., Robert S.:
Immunizations -
The Terrible Risks Your Children Face That Your Doctor Won't Reveal
Meglehetosen radikális Mendelssohn-stílusban megírt oltás-ellenes írás. Informatív lenne, ha nem lenne cikk-formába rendezett, azaz inkább rendezetlen. Olvastam már ennél jobb könyvet is oltás-témában.
Magyarországon a Nyitott Kapu Alapítvány foglalkozik az oltásokról való objektív információ hozzáférhetové tételével illetve az alternatív megoldások jogi védelmével. Célja, hogy elérje a választás lehetoségének törvényesítését Magyarországon is. E-mail címük: csillag-kapu@matavnet.hu.

Értékelés: stars-blue-2-0.gif (610 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Mize, Jackie:
Supernatural Childbirth
Keresztény szemléletu könyv a hit erejérol a fogantatás és a szülés közbeni félelmek és fájdalmak eloszlatásában. Nagyon ajánlom olyan keresztény anyáknak, akik fokozottan félnek a szüléstol.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Moran, Marilyn A.:
Pleasurable Husband/Wife Childbirth
Ez a könyv nekem - néhány túlzástól eltekintve - nagyon tetszik, mégsem ajánlanám bárkinek. A szaksegítség nélküli szülés lelkiségének témáját járja körül igen mélyen és elhangzik benne néhány nagy igazság. Kedvencem az a kép, amely a szülést a gyermek nemzésével állítja párba, mint egy ciklust: a fogantatáskor a férj szerelmi ajándékként a testébol adja a magot, ami az új életet elindítja, majd a szüléskor a feleség saját szerelmi ajándékaként visszaadja a gyermeket. Ez a ciklus akkor a legteljesebb, ha a babát az apa fogadja, fogja eloször a kezébe. - Nos, erre az alapötletre nem mindenki egyformán befogadó, engem személy szerint nagyon megragadott.

Értékelés: stars-blue-4-0.gif (587 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Moore, Sheila and Frost, Roon:
The Little Boy Book
- A Guide to the First Eight Years
Érdekes írás a fiúk és a lányok közti fejlodésbeli, idegrendszeri és lelki alkati különbözoségekrol. Segítségével közelebb kerülhetünk fiunk megértéséhez és nem-specifikus igényeinek kielégítéséhez, valamint speciálisan maszkulin tulajdonságaik minél teljesebb kiaknázásához.Különösen hasznos noknek, akik esetleg a párjukat is jobban megérthetik általa!

Értékelés: stars-blue-2-0.gif (610 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Napierala, Susanna:
Water Birth
Kissé már régi, de hasznos írás a vízben szülésrol. A szerzo oroszországi szüléseket (és babaúszást) megfigyelve írta. A babaúszás oktatásának "orosz módszerét" én nem ajánlom (errol a témáról bovebben itt), de a könyv elég jól leírja a vízben szüléshez szükséges orvosi és technikai tudnivalókat, elonyöket.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Parvati, Jeannine:
Hygieia
A Woman's Herbal
Ez az egyik legjobb gyógynövényes könyv, amit eddig találtam a noi reprodukciós szervrendszerrol. Gazdag tudással bír a noi ciklusok, a noi létezés lelkiségérol is. Egyes részei kissé túl "New Age"-esek az én ízlésemhez képest, de a benne lévo információ hasznos.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető: www.amazon.com

Perez, Paulina:
The Nurturing Touch At Birth
A Labor Support Handbook
Ez a könyv foleg hivatásos szülés-segítoknek lehet érdekes. Nem lehet belole különösebben megvilágosodni sem a masszázs- sem más szülés közben használatos technikák felol, mint ahogy azt a címe alapján várnánk, de rendkívül jól megfogalmazott gondolatok hangzanak el benne a reform-szülészet térhódításáról az orvos- és betegségcentrikus szülészettel szemben.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető: www.amazon.com

Perez, Paulina & Suedeker, Cheryl:
Special Women
Hivatásos szülés-segítoknek (bábáknak, dúláknak) ajánlom elsosorban ezt a könyvet. A szakma kihívásairól, szépségeirol és kínjairól szól, hasznos ötleteket is adva a hagyományos szülészeti gyakorlattal és személyzettel szembeni "diplomácia" terén.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Santillo M.D., Humbart:
Natural Healing With Herbs
Általános leírást, illetve a gyógynövények növény és betegség szerinti csoportosítását is tartalmazza, ezért egészen használható, de a gyógynövéyeknek csak egy alapkészletét írja le, nem különösebben enciklopédikus.

Értékelés: stars-blue-2-0.gif (610 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Shannon, Marilyn M.:
Fertility, Cycles & Nutrition
How your diet affects your menstrual cycles & fertility
Ez a könyv egyike volt annak a kettonek, amelyeket a "Taking Charge of Your Fertility" mellett ránézésre megvevésre érdemesnek tartottam "termékenység" témában. Valódi szakérto a noi szaporító szervrendszert érinto problémák táplálkozásbeli megodásait illetoen. Praktikus, mégis egyszeru diétás irányvonalakat ad az optimális egészséges állapot eléréséhez, illetve megorzéséhez. Nagyon jó!

Értékelés: stars-blue-4-0.gif (587 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Simpkin, Penny:
The Birth Partner
Everything You Need to Know to Help a Woman Through Childbirth
Foleg kezdo szülés-segítoknek (dúláknak és apukáknak/rokonnak/barátnak) ajánlható ez a könyv, de "haladóknak" is jó áttekinto írás. Igen jól leírja az anyában szülés közben lezajló testi-lelki folyamatokat és konkrét tanácsokat is ad arra vonatkozóan, hogy mikor hogyan segíthet a partner. Foglalkozik a kórházban rutinszeruen vagy komplikáció esetén alkalmazott beavatkozásokkal, a fájdalomcsillapítással és mellékhatásaival és azzal, mikor mi jöhet vagy nem jöhet szóba alternatív megoldásként. Bár az én ízlésemhez képest helyenként kissé "túlmenedzseli" a szülést, szellemiségében mégis haladó könyvnek tartom, mivel minden helyzetben a leheto legtermészetesebb utat keresi a szülo anya és kisbabája számára.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Watson, Franzesca:
Aromatherapy Blends and Remedies
Over 800 Recipes for Everyday Use
Mivel még nem túl régóta foglalkozom aromaterápiával, nincs nagy gyujteményem az e témájú könyvekbol. Mindenesetre ez nagyon tetszett. Van benne egy jó kis bevezeto az illóolajok használatáról, az egyes, hígításra használatos növényi olajokról, a masszázsról és más, kezdok számára különösen hasznos dolgokról, majd a legelterjedtebb 60 illóolaj részletes leírása következik (Materia medica). Ezt követi sok-sok recept konkrét betegségekre (Repertórium) és általános állapotokra (pl. frissítok, lazítók stb.). Számomra elég döbbenetes élmény volt, mikor eloször szembesültem az aromaterápia hatásának erejével (addig azt hittem, az egész csak "hangulatkeltésre" jó). Az elso pozitív tapasztalatok óta tudom, hogy ezzel bizony érdemes kísérletezni. A szerzo igen nagy tapasztalatú terapeuta, könyve profik elott is megállja a helyét, de a témába való "beugrónak" is nagyon jó.

Értékelés: stars-blue-4-0.gif (587 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Weed, Susun S.:
Wise Woman Herbal For The Childbearing Year
Nagyon jó kis "füvészkönyv" a fogantatás, várandósság és szülés idejére. Részletes, átfogó, alapos, követheto. A szülészettel kapcsolatos gyógynövény-irodalomban eddig ez a legjobb, amit olvastam.

Értékelés: stars-blue-4-0.gif (587 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Werner, David &Thuman, Carol & Maxwell, Jane:
Where There Is No Doctor
Ez a könyv nem közvetlenül a szülésrol szól, hanem általános egészségmegorzo és problémamegoldó kézikönyv, afféle "túlélo felszerelés". Egyszeru nyelvezete és szemléletes, képregénybe illo rajzai tanulatlan emberek számára is érthetové teszik, mégis nagyon informatív. Nagyon tetszik, hogy megférnek benne egymás mellett a hagyományos népi gyógyászat és a modern medicina módszerei

Értékelés:stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)
Beszerezhető: www.amazon.com

Weschler, Toni, MPH:
Taking Charge of Your Fertility
A természetes születésszabályozás profi irodalma. Nagyon alaposan leírja a noi ciklus termékeny és terméketlen szakaszainak jeleit és az önvizsgálat módszereit az alaptestho-görbétol a méhnyakváladék állagáig. Ráhangol saját testünkre. Sokak véleménye szerint alapmu a témában.

Értékelés: stars-blue-4-0.gif (587 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

White M.D., Gregory J.:
Emergency Childbirth
- A Manual
Ez a könyv eredetileg mentoorvosoknak, rendoröknek és hasonló "szükséghelyezetes" szakmákban dolgozóknak íródott. Ennek megfeleloen a váratlan helyzetekben zajló, illetve nem tervezett otthonszüléseknél nyújtott segítségadásra van beállítva. Kicsit "pánikos" a stílusa, de arra nagyon jó, hogy tömören, bármikor fellapozhatóan leírja a fobb veszély-elhárító manovereket és foglalkozik a csecsemo-újraélesztéssel is.

Értékelés: stars-blue-2-0.gif (610 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.com

Germany.gif (234 Byte)   Német nyelven
Stadelmann, Ingeborg:
Die Hebammensprechstunde

hebammensprechstunde.jpg (24004 Byte)
A német nyelvu könyvpiacon eddig ez a legjobb szüléssel kapcsolatos könyv, amit olvastam. Nyugodt, kedélyes "bábás" stílusban ír a várandósság és a szülés szakaszairól, a gyermekágyról, a szoptatásról, alapveto életmódbeli tanácsokkal fuszerezve. Egy-két helyen beleírtam a saját példányomba, mert kimaradt belole fontos információ vagy indoklás, de ez nem csökkent lényegesen a könyv értékén. Három témában zseniális: gyógynövényes, homeopátiás és aromaterápiás módszereket sorakoztat fel a gyermekvárás mindenféle normális és abnormális jelenségének kísérésére. Az aromaterápiás mixek egy részét ki is próbáltam, szenzációsak!

A könyv 2003-ban magyarul is megjelent "A bába válaszol" címmel.

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)redstar.gif (573 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.de

Goebel, Wolfgang, Glöckner, Michaela:
Kindersprechstunde
Leírását lásd a magyar könyvek között (fent), A nagy gyermek-kalauz címszó alatt.

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)
Beszerezhető
: www.amazon.de

van Leeuwen, Christa, Maris, Bartholomeus:
Schwangerschaftssprechstunde
Ez a könyv kicsit általánosabb szemléletu, kórházi vagy ambuláns szülésekre (is) beállított, de az otthonszülést is nyitottan kezelo mu. Újszeru benne, hogy a várandósságnak a spirituális oldalára is súlyt fektet, ami általában nem jellemzo az ilyen típusú könyvekre. Leginkább egy igen felvilágosult "hagyományos" várandós-könyvként jellemezheto. Német nyelvterületen élok kezdo könyveként ajánlom.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető:
www.amazon.de

hungary.gif (234 Byte)    Magyar nyelven (vissza az 1. oldalra)

Honlapgazda: Noll Andrea Nandu