Szüléssel kapcsolatos könyvek

Igazi könyvmoly vagyok, ami a szülés-témát illeti. Évek óta minden használható betűt elolvasok, ami a kezembe kerül. Ezen a listán is csak olyasmik állnak, amit már olvastam, azok közül is a legjobbak. Vannak közöttük kifejezetten a szülésről, illetve a várandósságról, nőiségről, gyermeknevelésről, védooltásokról és más kapcsolódó témákról szólóak. Igyekeztem vagy fotót vagy linket mellékelni, hogy könnyebb legyen a beszerzés, ha megtetszik valamelyik.

Az itt felsoroltakon kívül a természetes gyógymódokkal foglalkozó oldalamról nyílik egy külön a homeopátiáról szóló könyvekkel foglalkozó szakasz.

Mindenkinek figyelmébe ajánlom a www.szuleteshete.hu portál és a www.szules.hu könyvajánló oldalain szereplő valamennyi művet is! Az alábbi listán nem szerepel minden könyv, ami ezen a két nagyszerű kiadványajánló oldalon, ezért mindenképp érdemes megnézni őket!

A leírás végén csillagokkal értékeltem, nekem mennyire tetszett a könyv. Az igazán szupereket piros csillag jelzi.

A lista nem tartalmazza a saját, 2010 novemberében megjelent könyvemet (Vajúdástámogatás mindenkinek).

hungary.gif (234 Byte)    Magyar nyelven
Szerző és cím Leírás, kulcsszavak,
értékelés, beszerezhetőség
Ina May Gaskin: 
Útmutató szüléshez


Ina May Gaskin a világ legismertebb bábája, akivel a magyarországi bábák közül is sokan találkozhattak, hiszen kétszer is járt nálunk. Első könyve, a Spirituális bábaság – mely új korszakot nyitott a modern bábaság történetében – több mint 300 millió példányban jelent meg a világ sok nyelvén és országában. Új könyvének legfontosabb célja, hogy felülírja azokat az újkori mítoszokat, amelyek a nőkben és leendő anyákban élő félelemért felelősek a szüléssel kapcsolatban. Az a szerző által vezetett központ, amely a Farm néven vált ismertté a világban, kimagaslóan a legjobb szülési statisztikákkal bizonyítja, hogy Ina May tapasztalatokon alapuló ajánlásai minden tapasztalt és laikus érdeklődő számára hasznosak lehetnek.
Ha csak egyetlen szülésfelkészítő könyvet vihetnék magammal egy "lakatlan szigetre", azt hiszem, most épp ez lenne az!

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)redstar.gif (573 Byte)
Beszerezhető: www.szuleteshete.hu; www.jaffa.hu
+ könyvesboltokban

Ingeborg Stadelmann:
A bába válszol
Először eredetiben, németül olvastam, évekkel a magyar megjelenése előtt. Mind a német, mind a magyar nyelvű könyvpiacon a legjobb szüléssel kapcsolatos könyvek egyike, amivel valaha is találkoztam. Nyugodt, kedélyes "bábás" stílusban ír a várandósság és a szülés szakaszairól, a gyermekágyról, a szoptatásról, alapvető életmódbeli tanácsokkal fuszerezve. A magyar kiadás Geréb Ágnes lábjegyzeteivel jelent meg. Három témában zseniális: gyógynövényes, homeopátiás és aromaterápiás módszereket sorakoztat fel a gyermekvárás mindenféle normális és abnormális jelenségének kísérésére. Az első igazi bábakönyv, ami magyarul megjelent!

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)redstar.gif (573 Byte)
Beszerezhető: www.libri.hu és szinte minden nagyobb könyvesboltban

TAVAM-füzetek:

1. Amit minden nőnek tudnia kell a gátmetszésről - Ajtóstól az Élet kapuján át

2. Amit minden nőnek tudnia kell a császármetszésről - A biztonság kockázata

E füzetek nagyon fontos információkat tartalmaznak a szülésre való felkészüléshez, hisz e túlságosan is gyakran végzett beavatkozásokról a legritkább esetben kap elegendő - és főleg objektív, hiteles! - információt a gyermeket váró anya. Pedig - mint a címek is sugallják - minden nőnek tudnia kell(ene), pontosan mibe is egyezik vagy nem egyezik bele akkor, ha felmerül, hogy rajta ilyen beavatkozást végezzenek.

Mivel az 1. füzetet én magam írtam, az értékelés jogát inkább átadnám az olvasóknak, de azt elmondhatom, hogy sokak életére volt nagy hatással a füzetekben található információ, s a szükségtelen beavatkozások száma csökkenőben van azok között, akik tudomással bírnak a bennük szereplő tényekről!
Beszerezhető: www.szuleteshete.hu 

Elizabeth Davis: 
Életkör
Ezt a könyvet először eredetiben olvastam, röviddel azután, hogy életemben először alkalmam nyílt találkozni a szerzővel. A találkozás is, a könyv is megváltoztatta az életemet. Azt gondolom, mindenkinek el kellene olvasni: a nőknek azért, mert nagyszerű önismereti eszköz, a férfiaknak pedig azért, hogy jobban megismerhessék és megérthessék a nőket. Bábáknak meg egyenesen kötelező! Feltárja a női létezés mélységeit, változásait és mérföldköveit. A tizenhárom archetípusban önmagunkra ismerünk és mélyebben megértünk másokat. Megértjük, merre járunk életutunkon és milyen feladatok állnak még előttünk. A Kör: a speciálisan női megismerési utak megtapasztalása, mely a nőközösség szerves együttélése során történetek mesélése, illetve intuitív, integráló, sokszor testi szintű tudás formájában örökíti át az életbölcsességet generációról generációra, mára szinte teljesen elveszett kultúránkból. Elizabeth Davis más holisztikus bábákkal együtt azon fáradozik, hogy a Kört újra a nők mindennapjainak részévé tegye. E könyv megírásával mindenképpen korszakalkotó lépést tett e cél felé. Olvasd el!

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)redstar.gif (573 Byte)
Beszerezhető: www.szuleteshete.hu; www.jaffa.hu 
+ könyvesboltokban

Kiadó: Alternatal Alapítvány
Inda
Mindazoknak ajánlom ezt a könyvet, akik úgy alkotnak véleményt az otthonszülésről, hogy még sohasem láttak vagy éltek át egyet sem, azoknak, akik nem értik, mi benne a pláne és azoknak, akik nagyon is értik és nem tudnak vele betelni. Vagyis mindenkinek.

"Mi Julival ültünk ott mögötte, felfegyverkezve, Juli egy lábos vízzel, én egy marék papírvattával.
És akkor csodálatos összmunka vette kezdetét egy emberpár között, s nekem volt szerencsém ennek tanúja, szemlélője lenni. Judit nyomott, Karcsi védte a gátat. Mi adogattuk a vizes vattákat. Nincs az a könyv, ami pontosabb iránymutatást adhatna a gátvédelemről, mint amit Judit egyszerű szavakkal, apró jelzésekkel adott. És nincs az a mesteri dicséret, ami éltetőbb és helyeslőbb lehetett ovlna, mint amit Judit röviden, helybenhagyólag tett. Úgy érezte, aranyere van, azt kell nagyon védeni, de kívülről nem látszott semmi a végbelén. Azért merem így leírni, mert ők is olyan természetesen használták, ahogy én a kezemről vagy a szememről beszélek." (Részlet a könyvből)

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)redstar.gif (573 Byte)
Beszerezhető:
www.szules.hu

Alternatal alapítvány (kiadó):
A szülés természete (videofilm)

a_szules_termeszete.jpg (6171 Byte)
"A film a háborítatlan vajúdás és a saját törvénye szerint zajló születés csodájáról, a szabad szülés elementáris erejérol szól. Az eddig be nem mutatott, megérintoen intim felvételek a Napvilág Születésházban készültek." - olvasom a kazetta hátsó borítójáról. A kommentárt akár én is írhattam volna. Szerintem mindekinek érdemes megnézni, aki szülésre készül vagy akár csak érdeklodik a téma iránt.

Értékelés: stars-blue-4-0.gif (587 Byte)
Beszerezhető:
http://www.szules.hu

Alternatal alapítvány (kiadó):
A holdasszony

A női életciklusok beavatási rítusainak újjáélesztését illusztrálja ez a gyönyörű film. Aki örömmel olvasta A vörös sátort, annak nagyon fog tetszeni ez is. A női élet mérföldkövei előtt, mögött vagy rajta állók sok erőt meríthetnek belőle.

"Egyszer az a kérdés merült föl bennem, hogy vajon hogyan lehetséges az, hogy a szülés ami annyira egyéni és mély tapasztalás minden egyes nő életében, - hogyan válhatott oly sablonossá a szülészeteinken? Mi történt a kórházi szülések évei alatt? Miért hagyják el az asszonyok otthonukat és miért vonulnak kórházba? Teljesen egyedül, anyjuk, nővéreik nélkül, ruhájuk nélkül, a közösségük nélkül! Miért? .... Rájöttem, hogy az asszonyok nem a babájukért sírnak. Magukat siratják, hisz nem váltak érett nővé, nem voltak képesek a legfontosabb emberi átalakulásra.
És csak ezután történt meg, hogy fölébredt bennem a vágy, hogy megfogjam egy másik nő kezét. Hogy megsimogassam és azt mondjam neki: nem vagy egyedül." (Részlet a filmből)

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (1207 Byte)
Beszerezhető:
www.szules.hu

Armstrong, Penny és Feldmann, Sheryl:
A születés muvészete
aszuletesmuveszete.jpg (10801 Byte)
Két amerikai, foleg otthonszüléseknél tevékeny bába szuggesztív és nagyon emberközeli tapasztalat-leírásai a szülés osi, elfeledett és igazán méltó módjáról. Sok szülést az elszigetelt Amish közösségben volt alkalmuk kísérni, ahol - szerencsére - ezen a téren is kicsit megállt az ido: a csúcstechnológia helyett egyszeru és nagyszeru emberség árad a történetekbol. A könyv vizsgálja a természetes szülés újrafelfedezésének lehetoségeit és közvetíteni próbálja a benne rejlo mély lelki töltést. A szülés ereje elott való meghajlás, önátadás kapcsán hangzanak el kedvenc fordulataim a könyvben: "Egyenes derékkal nem lehet gyereket szülni...". "Van egy ero, amely szüléskor eljön a nokhöz. Nem kérik, egyszeruen csak elárasztja oket.Összegyulik, mint felho a szemhatáron és magával hoz egy gyermeket..." - szép, tartalmas könyv, ráhagolódáshoz ideális.

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (588 Byte)
Beszerezhető: Alternatal alapítvány, PalackPosta szolgálat
354-0523, palackpost@babaszovetseg.hu
http://www.szules.hu

Bohjalian, Chris:
Hajnali alkony
Ez kivételesen nem szakkönyv, hanem regény. Mégis ide kívánkozik. Hozzám hasonló "szülésmániásoknak" letehetetlen olvasmány és kellemes változatosság a sok szakirodalom mellett. A tartalommal, illetve a fordítással szakmailag ugyan nem mindig értek egyet, de regény lévén ez talán megbocsájtható.
"Egy jeges téli éjszakán, egy elhagyott házban Sibyl Danforth, a bába, kétségbeesetten próbálja megmenteni egy gyermek életét. Császármetszést hajt végre az anyán, akirol azt hiszi, a vajúdás közben agyvérzést kapott és meghalt. Felmerül a vád: páciense még élt, amikor kezében megvillant a kés. Hiába Sibyl jó híre, az otthonszülést ellenzok tábora vad támadásba lendül, felelotlen gyilkosnak próbálja beállítani a döntéskényszerben cselekvo bábaasszonyt.
Izgalmas és megkapó történet vétlenségrol és véletlenrol; igazságról és igazságszolgáltatásról, amelynek során Charlotte Bedford famíliája elveszít egy anyát, míg Sibyl Danforth családja megtesz mindent, hogy megtartson egy másikat."

Értékelés: stars-blue-4-0.gif (587 Byte)
Beszerezhető: könyvesbolt, könyvtár, www.libri.hu

Anita Diamant:
A vörös sátor
Ez is regény, de rendkívül hasznos olvasmány mind a szakmabéliek, mind az érdeklődő laikusok számára. A bibliai Dína (Jákób lánya) történetét írja le korhű fikcióval fűszerezve. A könyv fő erénye, hogy rendkívül hiteles képet fest a korabeli nőközösség megtartó erejéről, a közös, körbeülős női beszélgetésekről, a női tudás generációkon keresztüli átöröklődéséről, a nők speciálisan női erejéről, amelyet a mai társadalom olyannyira nélkülöz és amelynek újjáélesztésén mi, a holisztikus bábaság művelői, fáradozunk.

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (588 Byte)
Beszerezhető: könyvesbolt, könyvtár, www.libri.hu

Domjánné Harsányi Katalin, dr. Kígyós Éva:
Asszonysorsfordító
asszonysorsfordito.jpg (7242 Byte)
A szerzők nagyon színvonalas önismereti csoportfoglalkozása nyomán született meg ez a kis könyv, hogy annak gondolati hátterét összefoglalja. Kis mérete ellenére nagyon sok "megvilágosító" gondolatot találtam benne. Fejezetei tárgyalják a mai asszonyok különféle szerepeinek, azok ütközésének speciálisan noi problematikáját: pl. hogyan találhatunk örömet a munkánkban, otthonunkban és párkapcsolatunkban -  lehetoleg mindezt egyszerre. Nagyon hasznos!

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (588 Byte)
Beszerezhető: Agykontroll Kft. www.agykontroll.hu

Fagerström, Grethe és Hansson, Gunilla:
Peti, Ida és Picuri
Őszinte felvilágosító könyv gyerekeknek. Ideális nagyobb testvér felkészítésére a kicsi születésére. Nyíltan, de diszkréten beszél a szexről, a fogantatásról, várandósságról. A szülésről szóló rész nagyon kórházias, ezt még ki kell egészíteni, de egyébként nagyon jó könyv.

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (588 Byte)
Jelenleg sajnos nincs új kiadása, ezért nem kapható, de érdemes könyvtárból, ismerősöktől kölcsönözni.

Farkas Éva:
A születés újjászületése
Ez a könyv egy riport-körkép a hazai helyzetről, ami a szülészetben végbemenő lassú, de azért létező reformtörekvéseket illeti. Megszólalnak benne a hazai otthonszüléseket, alternatív kórházi szüléseket támogatók "nagyjai", néhány kicsit még régivágású, de azért valamelyest nyitott szülész, valamint homeopata-, illetve nem medi-centrikus gyermekgyógyász. No és nem utolsósorban sírhatunk és nevethetünk Papp Zoltánnak, a Magyar Szülészeti és Nogyógyászati Kamara fejének tragikomikus nyilatkozatán is...
A könyvet foleg azoknak ajánlom, akiket a szülészet szakmai szempontból is érdekel és erről szeretnének kezdő képet kapni.

Értékelés: stars-blue-2-0.gif (610 Byte)
Beszerezhető: könyvesbolt, könyvtár, www.uhu.hu

Kalovits István:
A legfobb jóság
Babaúszás - Boldogságprogram
babausz_konyv.jpg (48816 Byte)
A szerző a magyarországi gyermek- illetve családcentrikus babaúszás-oktatás "atyja". Komoly fejlődéslélektani alapokra igen jól felépített módszere egyedülálló nemcsak Magyarországon. Részletesebb babaúszás-információ itt, illetve a www.babauszas.hu alatt található. A könyv tömören összefoglalja a módszer keretén belül alkalmazott gyakorlati lépéseket, tudnivalókat és fejlodéslélektani hátteret. Ha másképp nem megoldható, esetleg önállóan is lehet kísérletezni a könyv alapján a módszer alkalmazásával, de én mindenképp hasznosnak tartom a Kalovits-módszerű babaúszó tanfolyamok látogatását. A könyv beszerzésérol és a tanfolyamokról egyránt a fent említett honlapon lehet tájékozódni.

Értékelés: stars-blue-4-0.gif (587 Byte)
Beszerezhető: www.babauszas.hu

Fenwick, Elizabeth:
Kismamák nagykönyve
Népszerű könyv kezdo kismamáknak, szinte minden könyvesboltban kapható. Tetszik benne, ahogy a várandósságot 4 hetes ciklusokban, igen gazdagon illusztrálva végigkíséri, kézzelfogható képet adva az anyában végbemeno változásokról és a baba fejlodésérol. Mindez mindenféle praktikus tudnivalóval fűszerezve. Külön rész foglalkozik a baba fejlodésével, szoptatási, öltöztetési és egyéb  technikákkal, amelyek abszolút kezdő szüloknek bitonságot adhatnak. Az utolsó fejezet az alapvető gyermekbetegségeket foglalja össze, azok házi felismeréséhez nyújt segítséget - itt is sok képpel.
Nem tetszik, ahogy az otthonszülést egy tollvonással "leírja", mint amire Magyarországon nem adottak a feltételek (pedig ez nem így van), illetve az sem, hogy az anyatejes szoptatást a tápszeressel egyenértékű polcra helyezi. Messze nem tartalmaz elegendo "természetes" szemléletű információt, de kezdetnek mégis ajánlható.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető: könyvesbolt, könyvtár, www.uhu.hu

Prof. Frydman, Dr. Cohen-Solal:
Kismamák és kisbabák egészségkönyve
Ez az oldal alapvetoen a jó könyvek népszerűsítésére szolgál, azonban nem tudom megállni, hogy ez egy esetben ne óvjam az Olvasót egy - szerintem - ritka rossz műtol. Ez a könyv a medikalizált szülések "mit fognak majd veled csinálni" perspektívájából íródott, ódákat zeng az epidurális érzéstelenítésről és a gátmetszés elkerülhetetlen voltáról... Rég olvastam ennyi veszélyes baromságot egy helyen. Ne vedd meg! Szörnyű!

Értékelés: Critic_u.gif (221 Byte)
Beszerezhető: ezt inkább ne...

Goebel, Wolfgang, Glöckner, Michaela:
A nagy gyermek-kalauz
Ezt a könyvet eddig még mindenki istenítette, akivel találkoztam. Mióta szert tettem egy példányra és. elolvastam, azóta én is beálltam a "sorba". Képzelj el egy, a régi Dr. Spock "mindentudó" csecsemogondozási kódexéhez hasonlóan enciklopédikus könyvet, de mindezt naturopátiás, felvilágosult és a dolgok lelki / spirituális oldalát sem elhanyagoló módon tálalva. Nyitott, széles látókörű, jól összeszedett könyv, új kiadása 2011-ben jelent meg. Vannak benne magyar vonatkozású naturopátiás és egyéb "bio" jellegu források, boltcímek is. Ha kisbabás ismerosöd van és nem tudod, mit vegyél neki ajándékba, ez egy jó tipp, de duplán vidd az árát a boltba, mert Neked is kell egy! Nem az a "kölcsönkérhető" fajta könyv, inkább olyan, ami mindig a polcon van és bármikor elővehetjük. Szuper!

Értékelés: stars-blue-5-0.gif (588 Byte)
Beszerezhető: Könyvesbolt, könyvtár,
http://www.drszokehenrik.hu/web/megrendelheto_konyvek.htm

Graf, Claudia:
Holdkalendárium
Nagyon érdekes és hasznos írás a Hold hatásáról mindennapjainkra, az egészségtol a kertészkedésig mindenféle téren. Segítségével úgy időzíthetjük dolgainkat, hogy azok a Holddal összhangban legyenek, ily módon növelve tetteink hatékonyságát. Modern világunkban hajlamosak vagyunk elhanyagolni a Hold befolyását a földi életre, pedig - gondoljunk csak az apály-dagály jelenségre vagy a női ciklusok tipikus hosszára - az nagyon is létező dolog, érdemes   hasznunkra fordítani. Ajánlom, hogy vegyél hozzá egy aktuális holdnaptárat is (pl. a Napra Bt. bioboltjában)

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető: Könyvesbolt, könyvtár, www.libri.hu

Gray, John, Ph. D.:
A férfiak a Marsról, a nok a Vénuszról jöttek
Szerintem ezt a könyvet mindenkinek el kéne olvasnia, aki párkapcsolatban él vagy szeretne élni. Nagy igazságokat mond ki, amiket a lelkünk mélyén talán mindig is tudtunk, de tudatosítva sokkal könnyebben megérthetük társunkat és önmagunkat is. Ezen kívül néhány meglepően muködoképes stratégiát is kapunk az ellenkező nemmel való boldogulás hatékonyabbá tételéhez.
A szerzőnek egyébként számos könyve jelent meg hasonló címmel (Mars és Vénusz sorozat), ezek az élet különbözo területeire specializálódnak (pl. szex, vita, válás). A katalógusban ezért érdemes rákeresni a szerzo nevére.

Értékelés: stars-blue-4-0.gif (587 Byte)
Beszerezhető: Könyvesbolt, könyvtár, www.libri.hu

Gunn, Trevor:
Védo(?)oltás
Az oltások áldásos voltának téves mítoszáról hivatott lerántani a leplet ez a kis írás. Szerintem mindenkinek el kéne olvasni legalább egy ilyen jellegu könyvet, mielott újszülöttjét automatikusan "tu alá" engedi.
Magyarországon a Nyitott Kapu Alapítvány foglalkozik az oltásokról való objektív információ hozzáférhetové tételével illetve az alternatív megoldások jogi védelmével. Célja, hogy elérje a választás lehetoségének törvényesítését Magyarországon is.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető: Remedium Kft., 2000 Szentendre, Cseresznyés út 70.

Dr. Jónás Jenő:
Fogamzáskontroll
fogamzaskontroll.jpg (18781 Byte)
Az asztrológia és a természetes születésszabályozás alapelveire építő, meglepoen hatékony módszer ismertetője, melynek segítségével a hagyományos "naptármódszernél" sokkal eredményesebben érhetjük el vagy akadályozhatjuk meg a fogantatást, illetve befolyásolhatjuk akár gyermekünk nemét is. Sokan kételkednek a módszerben, nekem személy szerint szimpatikus, bár közvetlen tapasztalatom nincs vele kapcsolatban.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető: Agykontroll Kft. www.agykontroll.hu

Leboyer, Frederick:
A gyöngéd születés
agyongedszuletes.jpg (15632 Byte)
Frederick Leboyer a gyermekközpontú szülészet újkori újrafelfedezésének osatyja. E könyvét a szülészeti reformmozgalom elindítójának és alapművének tekinthetjük. Megkapóan költoi vers-prózában írja le a születés folyamatát a baba szemszögébol. Bár a Leboyer által megálmodott szülészeti gyakorlat első megfogalmazása óta már tovább haladt a világ és néhány gyakorlati dolog túlhaladottnak tekinthető belole, alapszemlélete mégis örök érvényű és a maga korában óriási lépéssel vitte előre a "születő babák ügyét". Szakmabelieknek és várandós mamáknak egyaránt élmény elolvasni.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető: könyvesbolt, könyvtár

Mérce Egyesület:
Születéskalauz
- a magyarországi szülészeti intézmények szolgáltatásairól
szuleteskalauz2.jpg (7093 Byte)
Ez a könyv az elso "teszt-írás" a magyar szülészeti intézmények szolgáltatásairól. Édesanyák által kitöltött kérdoívek alapján, statisztikai módszerekkel méri fel az egyes intézmények színvonalát. Sok értékes kiegészíto információ található a mellékletben is, pl. a WHO által ajánlott szülészeti alapelvekrol (amit nálunk még igencsak hézagosan tartanak be), a szülo nok jogairól, a szoptatásról stb. "Konzervatív" körökben persze nagyon nem kedvelik ezt az írást, hiszen kiderül belole egy s más...
A szülés és a születés élménye elképesztoen mély és maradandó. A nagyon jó is és a rossz is. Minden várandós kismamának ajánlom ezért, hogy alaposan tájékozódjon az általa választandó intézményrol vagy intézményen kívüli lehetoségrol (pl. otthonszülés), mivel ezen a döntésen nagyon sok múlhat saját maga és kisbabája számára egyaránt. 
2001 decemberében jelent meg a képen is látható 2. kiadás.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető:(?)
Időközben megjelent a Sanoma Kiadó gondozásában a Hol jó szülni? c. hasonló témájú kiadvány, ám sajnos nehéz az ilyen kiadványok "frissen tartása", s a régiek beszerzése sem könnyű. De jó lenne megint egy újabb kiadás! (2006)

Dr. Neustaedter, Randall:
Véd-e az oltás?
Az oltások áldásos voltának téves mítoszáról hivatott lerántani a leplet ez a kis írás. Szerintem mindenkinek el kéne olvasni legalább egy ilyen jellegu könyvet, mielott újszülöttjét automatikusan "tu alá" engedi.
Magyarországon a Nyitott Kapu Alapítvány foglalkozik az oltásokról való objektív információ hozzáférhetové tételével illetve az alternatív megoldások jogi védelmével. Célja, hogy elérje a választás lehetoségének törvényesítését Magyarországon is. E-mail címük: csillag-kapu@matavnet.hu.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető: Remedium Kft., 2000 Szentendre, Cseresznyés út 70.

Plattner, Elisabeth:
A nevelés mindennapi muvészete
Beszédes a cím: a könyv pontosan ezt adja: gyakorlati segítséget a mindennapi gyermeknevelésben, képességfejlesztésban, konfliktusmegoldásban. Aki olvasta "A nagy Gyermek-kalauz"-t, annak talán informatív, hogy ez a könyv hasonló szemléletű, de míg az előbbi főként a testi egészségmegőrzést, úgy ez a könyv inkább a gyermeki lélek egészségét célozza. Melegen ajánlom minden szülőnek és gyermekekkel foglalkozó szakembernek.

Értékelés: stars-blue-4-0.gif (587 Byte)
Beszerezhető:
http://www.drszokehenrik.hu/web/megrendelheto_konyvek/a_neveles_mindennapi_muveszete.htm

Dr. Rácz Gábor - Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet:
Aromaterápia mindenkinek
Egyszerű kis könyv, mégis nagyon jól összefoglalja a leggyakrabban használt illó- és bázisolajok tulajdonságait, eredetét, egyszóval a lényeget. A könyv nagy részét az olajok leírása teszi ki, de a végén találkozhatunk néhány keverési recepttel is. Kezdőknek nagyon ajánlom.

Értékelés: stars-blue-4-0.gif (587 Byte)
Beszerezhető: Aromax mintabolt (Budapest 1053, Kossuth L. u. 5.)

Raffai Jeno:
Megfogantam, tehát vagyok
Érdekes kis könyvecske az anya testében fejlődő magzat "pszichológiájáról", azaz, hogy mikor mit érzékelhet, érezhet a kicsi és milyen mértékben és módon kommunikálhatunk vele. Tetszik, hogy "sokra tartja" a babákat és egyértelmuen üzeni a mamáknak, hogy érdemes kicsinyükkel mielőbb felvenni a kapcsolatot.

Változó Világ Könyvtár 14. kötet
Útmutató kiadó

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető: könyvesbolt, könyvtár, www.libri.hu

Sagov - Feinbloom - Spindel - Brodsky:
Otthonszülés
- Az intézményen kívüli szülés gyakorlati kézikönyve
otthonszules.jpg (10528 Byte)
Ez a könyv tudtommal a Magyarországon eddig megjelent egyetlen írás, amely kifejezetten az otthonszüléssel foglalkozik. Van benne "egy kicsi ez is, egy kicsi az is": pl. az otthonszülés feltételeiről, kellékeiről, a várandósság otthoni kíséréséről. A "gyakorlati kézikönyv" szerintem kicsit erős kifejezés, korántsem olyan átfogó és praktikus, mint várnám. Bábáknak kissé túl laikus, laikusoknak pedig néha olyasmit is felsorol (pl. a kelléktárban), ami inkább csak a szaksegítők hatáskörébe tartozik. A bába válaszol-t jobb választásnak tartom, bár otthonszülőknek érdemes elolvasni ezt is.

Értékelés: stars-blue-3-0.gif (599 Byte)
Beszerezhető: Alternatal alapítvány
http://www.szules.hu

Treben, Maria:
Egészség Isten patikájából
Az általam ismert magyar nyelvű gyógynövényes könyvek egyik legjobbja. Ugyan nincs benne minden egyes fellelheto növény leírása, de ami benne van, az nagyon átfogó, hasznos, gyakorlatias. Általános információt is tartalmaz a gyógynövények kezelésére, teák, alkoholos kivonatok és egyéb készítmények házi előállítására vonatkozóan. A szerző bölcs, Isten-hitében és természetszeretetében nagyszerű asszony, akinek pozitív értékrendje átsugárzik még a gyakorlati információk leírásán is.

Értékelés: stars-blue-4-0.gif (587 Byte)
Beszerezhető: könyvesbolt, könyvtár, www.libri.hu

uk.gif (3642 Byte)   Angol nyelven (2. oldal)
germany.gif (234 Byte)   Német nyelven (2. oldal)

Honlapgazda: Noll Andrea Nandu