Dúlamesék

A szülés-kísérésben máig befutott szerény pályámnak mindjárt a legelején szembesültem egy számomra máig megoldatlan paradoxonnal, nevezetesen, hogy az a tény, hogy egy szüléstörténetet legjobb azonnal az események lezajlása után leirni (mivel így a leghitelesebb), nemigen egyeztethető össze azzal a másik, meglehetősen prózai, ám kétségtelen igazsággal, hogy egy vajúdó kismama mellett átvirrasztott éjszaka után mindig reménytelenül álmos vagyok és nemhogy írni, de még a szememet nyitva tartani is nehezemre esik. Mire kialszom magam, addigra rendszerint már nem látom az íróasztalomat az időközben ráhalmozódott munka-hegytől, a háztartásról nem is beszélve. Így aztán meg kell állapítanom, hogy a szülés nem egy kedvező „műfaj" az írásra nézve.

A fentiek folyománya pedig az, hogy az alábbi történetek többsége megszületése pillanatában már átesett  némi „fejben emésztésen". Utólag azt gondolom, hogy ez, még ha nem is használ az apró részletek meg- illetve lejegyzésének, mégsem vált egyértelműen az írások kárára, hiszen így viszont jóval több érdekes összefüggést, párhuzamot tudtam húzni közöttük. Természetesen nem adtam fel a reményt, hogy "ad hoc" történetek is szerepeljenek itt. Ha például egy négyórás vajúdás után délben megszületett babáról szól majd a dúlamese, kezdhetsz gyanakodni... :o)

A történetekben előforduló neveket megváltoztattam azokban az esetekben, amikor nem volt lehetőségem a szereplők beleegyezését kérni az eredeti névhasználathoz, illetve ha ők ezt kérték.

Szabina és János története - 2005 november
(egy dúla írása kórházi szülés kísérése közben szerzett élményeiről)

"Szülésem története" - 2003 január
(Egy kismama írása kórházi koraszüléséről, melyet tervezett otthonszülés helyett kellett megélnie)

Jázmin születése - 2003 január
(A szülők otthonszülést terveztek, de magzati komplikáció miatt - mely végül nem okozott valódi problémát -  már a vajúdás kezdetén kórházba kellett menni. AquaNatal mama)

Briana születése - 2002 december
(Természetes szülés vízben, alternatív kórházi szülőszobában,
AquaNatal mama)

A sötétben jött fény - 2002 október
- első napom egy kórház szülőszobáján
Kontrapont  - 2002 november
- második napom egy kórház szülőszobáján

Salome születése - 2002. április
(Háborítatlan otthonszülés, anyai komplikáció sikeres elhárítása otthoni környezetben)

Piros születése - 2002. április
(Sikeres otthonszülés, majd anyai komplikáció miatt a szülés után kórházba kellett menni)

Virág születése - 2002. április
(Születésházban háborítatlanul indult, anyai komplikáció miatt kórházban végződött szülés)

Anna születése - 2001. május
(Születésházban háborítatlanul indult, magzati komplikáció miatt császármetszéssel végződött szülés)


Honlapgazda: Noll Andrea Nandu