Dúla - ki az, mit csinál, hol találod

A dúla (görögösen doula ="szolgálatában") szó a szülés körüli "asszonysegítőt" jelenti. A dúla az anyát szülés közben (és ha igazán lelkiismeretes, akkor előtte és utána is) támogató társnő. Végig az anya mellett marad a vajúdás és a szülés során, az állandóság biztonságát nyújtva, míg a kórházi személyzet műszakváltások során cserélődhet. A dúla vajúdás közben úgynevezett "komfort intézkedésekkel" segít, pl. ételt, italt készít a kismamának, vizet forral, borogatást készít, masszíroz. Érzelmi támaszt is nyújt az anyának: átsegíti a szülés nehezebb szakaszain, bátorítja, odafigyel a problémáira stb. A jó dúla olyan, mint egy árnyék: mindenhol ott van ahol szükség van rá, de észrevétlenül: nem zavarja saját személyisége előtérbe helyezésével a család meghitt hangulatát. Jelenléte csak háttér, de ez a háttér biztos és megnyugtató. Egy találó dúla-mottó szerint: "Én vagyok a szülésedben a tofu: bennem van az összes protein (támogató erő), de nem adok hozzá semmi ízt (irányítást)".

A dúla definíciójáról, feladatairól, kompetenciahatárairól további információk olvashatók a Holdudvar Bábaház honlapján: http://holdudvar.babahaz.hu/dula_szolgalat.htm 


Fotó: Pető Zsuzsa


"Nandúla" ;-)

A szülés/születés témakörében folytatott tanulmányaim teljes listája helyett, amely az önéletrajzomban olvasható, álljon itt csak a dúlaságom rövid története:

Első ízben 2000 októberében végeztem dúlaképző tanfolyamot az Alternatal alapítvány szervezésében. Ezt követte 2005-ben az Észak-Amerikai Dúlaszövetség (Doulas of North America, DONA) dúlaképzése Debra Pascali-Bonaro vezetésével, melyen nem csak résztvevőként, de tolmácsként is közreműködtem. Ugyanez történt 2009-ben, amikor Debra második alkalommal tartotta ezt a tréninget Magyarországon.
2001 tavaszán alapító tagként jelen voltam a Magyarországi Dúlák Egyesületének (MODULE) megalakulásánál. 2005 óta számos alkalommal szerepeltem előadóként a MODULE és más dúlaképző helyek (pl. Életkör) tanfolyamain. Ezeken a tréningeken, és a "Vajúdástámogatás mindenkinek" címmel, szülőpároknak szervezett önálló kurzusaimon évek óta oktatom az asszonytársi segítségnyújtás módszereit, technikáit. Tapasztalataimat, melyekhez közel kétszáz szülés kísérése, valamint számos konferencia és továbbképzés is hozzájárult, 2009-ben azonos című könyvemben Írtam le. 

Bár 2005 óta, amikor az USA-ban bába képesítést szereztem és hazatérve megalapítottam a Holdudvar Bábaházat, jelentősen gyarapodott a teendőim sora, és nem minden felkérésnek tudok eleget tenni, mégis örömmel kísérek szüléseket dúlaként, amikor ez beilleszthető a vállalásaim sorába. A Bábaház dúláinak munkáját koordinálva azonban sokakat tudok dúla szolgálathoz segíteni akkor is, ha én magam csak korlátozott számú szülésnél lehetek jelen. A Holdudvar dúlaszolgálatról a fentebb már említett weboldalon találhatók további részletek: http://holdudvar.babahaz.hu/dula_szolgalat.htm.


Dúlaképzés, dúla oldalak

Sokan kérdezik tőlem, hogy hogyan, milyen formában válhatnak dúlává az erre hivatást érzők. Ma már szerencsére több dúlakör és képzési hely is működik Magyarországon, ezért a leendő asszonytársi segítőknek azt javaslom, hozzanak jól átgondolt, tájékozott döntést arról, hogy közülük melyik rendelkezik a nekik legjobban tetsző tematikával, legtapasztaltabb trénerekkel, legszínvonalasabb információs- és jegyzetanyaggal. A teljesség igénye nélkül íme néhány a dúlaképzésben jártas szervezetek és személyek honlapjai közül. Ugyanitt találhatók információk dúla szolgálatokról is:
www.gyermekaldas.hu  
www.dulakapu.hu 
www.dulaalbum.hu 
www.szules.hu 

www.module.hu 


Honlapgazda: Noll Andrea Nandu