"Pocakmuvészet"

Többféle emberi hozzáállás létezik, ami a várandóssággal együtt járó alakváltozást illeti. Van aki aggódik, hogy a baba miatt elveszítette lányos figuráját, van aki annak örül, hogy végre van alibije néhány felesleges kilóra. Nekem nagyon tetszenek a várandós mamák, roppant noiesnek találom a szabályos, gömbölyu pocikat. Szerintem ilyenkor szinte mindenki megszépül és sugárzik, még ha nem is tudja ezt magáról. Esztétikum ide vagy oda, ha már reménytelenül holégballonnak érezzük magunkat, talán legjobb az egészet mégis poénra venni. Íme néhány ötlet a pocak "hasznosítására":

1. Festés:
Játékboltban lehet kapni testfestéket, amivel gyerekeknek szoktak farsangi sminket készíteni. Ez nem káros a szervezetre. Jó sokat vegyünk, mert nagy a felület :o). Vonjuk be barátainkat vagy már meglévo gyerekeinket a festésbe, nagyon fogják élvezni! Persze a fényképezés is elengedhetetlen, különösen, mert a mu utána lemosásra kerül.

bellypaint1.jpg (20770 Byte)    bellypaint3.jpg (20218 Byte)
bellypaint5.jpg (18317 Byte)   bellypaint4.jpg (15716 Byte)   bellypaint2b.jpg (23374 Byte)

bellypaint6.jpg (21446 Byte)

2. Gipszmaszk
Ha három dimenzióban is meg szeretnénk örökíteni pocakunk görbületeit, készítsünk róla gipszmaszkot! Nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Kell hozzá két-három tekercs úgynevezett gipszpólya, amivel törött végtagokat szoktak begipszelni. Ezt leginkább olyan gyógyszertárakban lehet kapni, ami kórházakhoz kapcsolódik, rendszerint magában az épületben (nekem pl. Budapesten a Fehérvári úti SZTK-nál sikerült szereznem). Ha megvan, terítsünk le néhány újságpapírt, helyezzük el a gipszelendo pocakost egy kényelmes pózban, pl. szék szélére ülve vagy valaminek támaszkodva állva, de semmiképp ne fekve, mert akkor ellaposodik a hasa. Kenjük be jól a teljes gipszelendo felületet valamilyen zsíros krémmel, ellenkezo esetben a gipsz odatapad és alapos szortelenítést végez, auuuu! Vegyünk kézhez egy lavórt testmeleg vízzel. Vágjunk a tekercsbol a has szélességének megfelelo csíkokat, egyenként mártsuk a vízbe, kicsit nyomkodjuk ki, majd fektessük a pocakra, mellre, illetve belevehetjük pl. a mama pocakon tartott kezét is. A csíkok között mindig legyenek átfedések és mindenhol legalább 2-3 rétegben legyen gipsz. A felületet simítsuk el a kezünkkel. Gyorsan dolgozzunk, mert a gipsz nagyon hamar megköt. Ha kész a teljes felület, várjunk, amíg elég kemény lesz ahhoz, hogy hajlás, törés nélkül le lehessen venni. Óvatosan vegyük le és fektessük újságpapírra, hogy a belseje is kiszáradhasson. Ha jól kiszáradt, a felületét belakkozhatjuk, befesthetjük, esetleg ragaszthatunk rá képeket a babáról vagy nyomhatunk rá a lábával lenyomatot oda, ahol a legtöbbet rugdalódzott. Hallottam olyat is, hogy valaki kibélelte puha takaróval és az elso hetekben abban altatta újszülöttjét, akinek nagyon tetszett az "otthonos" forma. Ez utóbbihoz strapabíró, többrétegu maszkot célszeru készíteni.
Ötletadónak íme még egy Internetes oldal.
pocakgipsz02_kicsi.jpg (24373 Byte)   pocakgipsz01_kicsi.jpg (18151 Byte)

3. Fotómontázs
Pocakos fotókat minden mennyiségben érdemes készíteni, mert késobb nosztalgiával nézegetjük majd és gyermekünket is érdekelni fogja, ha megno. Különösen érdekes lesz az eredmény, ha minden hónapban készítünk egy fényképet ugyanabban a ruhában (lehetoleg testhez simulóban), ugyanazon a helyen és szögbol. Így látszik a legjobban a változás.

Az alábbi sorozat Leventével való várandósságomat dokumentálja 3, 5 és 9 hónaposan, végül a babával együtt. Ha az összes kép együtt van, készíthetünk hozzá valamilyen keretet, pl. olyat, mint a film negatívjának a széle, amiben minden fotó egy-egy negatívkockának felel meg.

poc_montage.jpg (44880 Byte)

Többgyermekeseknek: szerintem ez se rossz ötlet!
poc_montage2.jpg (25332 Byte)

S ha valami igazán profit is szeretnél látni, nézd meg Pető Zsuzsa gyönyörű fotóit a "Művészfotók"- oldalon!