Reneszánsz ruha
Kétféle anyagra lesz szükség: egy a kötényhez, egy az alsó ruhához. Az itt ábrázolt szabásminta 160-170 cm magasságra és átlagos testalkatra készült. Eltéro alkatú hölgyek szabhatják az alsó ruha tetejét egy rájuk illo póló alapján (az eleje kb.5 cm-rel hosszabb legyen, mint a háta), amire a szoknyarészt már csak rá kell ráncolni, illetve változtathatják arányosan az alábbi mintát.
A képeken látható szabásmintákon kívül szabjunk még téglalapokat az alábbi méretekben (a szálirányba eso hossz van elöl):
a kötényhez:
    2 db 78x53 cm - kötény alja elöl és hátul
    4 db 25x29 cm - kötény mellrésze (duplán) elöl és hátul
    2 db 39x11 cm - kötény vállpántjai (félbehajtva varrjuk)
    4 db 48x6   cm - kötény oldalkötoi (félbehajtva varrjuk)
az alsó szoknyához:
    2 db 97x96 cm
A kötoket és a vállpántokat a visszájukon csoszeruen összevarrjuk, biztosítótu segítségével kifordítjuk, majd a szélét a színén keskenyen végigvarrjuk (a vállpántot mindkét oldalán, a kötot csak a varrás oldalán. A kötok egyik végét teljesen beszegjük. A kötény mellrészének egyik pár lapját színével befelé egymásra helyezzük és összevarrjuk, úgy, hogy közben már a kötoket és a vállpántokat is belevarrjuk, ezek varrás közben a két anyag között vannak, a végük pedig kikukucskál a visszáján, ahol varrunk (lásd az alábbi ábrát).
reneszansz_sz3.jpg (10357 Byte)
Ha kész, a mellrészt kifordítjuk és keskenyen végigvarrjuk a szélét a színén is. A folyamatot megismételjük a másik "mellrésszel" (az egyik ezek közül persze majd hátul lesz). A kötény lapjait az oldalain és az alján beszegjük, majd a tetejét a mellrész aljára ráncoljuk, színét a színére. A ráncok a közepétol szimmetrikusan elosztva és ellentétesen hajtogatva helyezkedjenek el. Sima varrással összevarrjuk, eltisztázzuk. Ezzel kész a kötény.
Az alsó ruhához az alábbi mintákat kiszabjuk (1 cm:=5cm), sima varrással összeállítjuk. Varrhatunk bele egyszeru zsebeket is. Ezután összevarrjuk a szoknyarész oldalait, ráráncoljuk a szabott  felso részre. (Ha szoptatós nyílást is tervezünk a ruhára, úgy a szoknyarész elülso részét egy külön anyagcsíkra ráncoljuk, melyet ezután szoknyakorc-szeruen eltisztázunk, a mellrészt pedig vagy eleve kicsit hosszabbra szabjuk és szegjük, vagy külön anyagcsíkkal szegjük. Ezután a mellrész és az eleje szoknyarész találkozásába cipzárt, gombokat, patentot stb. varrunk.) Végül össze- ill. bevarrjuk az ujjakat, a vállcsúcsnál kissé ráncolva, keskenyen szegjük a csuklónál és a ruha alját a kívát hosszúságban.
További kérdésekkel fordulj nyugodtan hozzám mail-ben!

reneszansz_sz1.jpg (26158 Byte) 1. Eleje
2. Háta
Az anyagot hosszában félbehajtjuk, a szaggatott vonal a hajtásvonal: így lesz szimmetrikus az eleje/háta.
3-4. Ezeket a sávokat még 1x külön kiszabjuk, színét színére helyezve a nyakkivágás szélére varrjuk, majd befordítjuk és a sáv szélét keskenyen behajtva levarrjuk, így készül a nyakkívágás szegése.
reneszansz_sz2.jpg (15744 Byte) Ez az ujja. Kétszer szabjuk. A felso szaggatott vonal a tükörtengely.
5. Rövidujjú ruha esetén itt az ujja vége