Téli sapka (miden méretre)

baba_sapka_sz1.jpg (6721 Byte)

Mérjük le a baba fejét, hozzáadva egy kicsit a varrásnak. Ez adja az anyag szélességét (1.).
Becsüljük meg a hosszát (2.): kicsit többre lesz szükség, mint a tarkó alja és a fejteto közti távolság plusz 2-3 ujjnyi a felhajtásnak. Ha rojtos tetejure szeretnénk, akkor még 3-4 ujjnyit ráhagyunk. Könnyebb késobb levágni belole, mint rosszul becsülni és újrakezdeni...

Varrjuk a téglalapot hengerré. Ha rojtosodó anyagunk van vagy nagyon meleg sapkát szeretnénk, varrjunk két réteget és varrjuk oket össze a visszáján. Ha olyan anyagunk van, aminek a színe és a visszája hasonló, varrjuk úgy, hogy az anyag nagy részén a visszáján, a felhajtásnál (az utolsó 2-3 ujjnyi részen) pedig a színén, hogy ha majd minden a helyére kerül (azaz a felhajtás fel lesz hajtva), akkor mindig a "szép" fele legyen kívül.

baba_sapka_sz2.jpg (6528 Byte)
Készítsünk pompont a tetejére (a rojtos - egyszerubb - változathoz nem szükséges). Végjunk ki egy kört, tegyünk egy kis gombóc anyagot a közepébe és húzzuk össze a széleit, mindig a szemben levo oldalakat összevarrva (3.).

baba_sapka_sz3.jpg (9164 Byte)

Készítsük el a füleket (nem szükséges az egyszeru válozathoz, de kicsi babáknak ajánlott): vágjunk ki 4 félkört és varrjuk össze kettesével (természetesen a visszáján), miközben a kötojét a közepén tartjuk, az ábra szerint (4.). Fordítsuk ki. Én általában a külsején is végigvarrom egyszer a szélét. Most a zsinór vége a fülrész belsejében van.

baba_sapka_sz4.jpg (11936 Byte)

Húzzuk össze a sapka tetejét és hajtsuk fel az alját (5). Varrjuk le a felhajtást kézzel, "láthatatlan" öltéssel. Varrjuk a fülrészeket a felhajtás alá. Figyeljünk arra, hogy a baba fülei kissé a fej hátulja felé helyezkednek el! Varrjuk a pompont a tetejére.

baba_sapka_sz5.jpg (10397 Byte)

Ha az anyagot a teteje alatt 3-4 ujjnyival húzzuk össze, akkor a tetejét felvághatjuk rojtosra is pompon helyett (a többletet az elején rá kell számolni a hosszra!). Ez egyszerubb, de csak olyan anyagból lehetséges, amely nem rojtosodik ki.