Kenyérsütés:
Kenyeret sütni nem ördöngősség. Frissen őrölt vagy legalábbis teljes kiőrlésű búzából vagy egyéb gabonából meg egyenesen szuperegészséges, ugyanis a finomított lisztben közel annyi tápanyag, illetve vitamin sincs, mint a friss őrlésűben. Ezen kívül a saját sütésű péksütemények mindig sokkal frissebbek és finomabbak, mint a bolti. Érdemes megpróbálkozni vele!
Nagyon hasznos, ha van hozzá egy kenyérsütő gépünk (ma már egészen jó áron is lehet kapni), amely elvégzi helyettünk a szakszerű dagasztást és ha úgy kívánjuk, a sütést is. De ha ez nincs, akkor is készíthetünk házilag finom kenyérféléket, ha tudjuk a trükkjét. A friss őrléshez gabonaféléket bioboltban vehetünk, néhány helyen a helyszínen meg is lehet őröltetni (pl. Napra Bt. Budapest XI. ker.). Ha nagyon belejövünk, lehet kapni házi gabonaőrlő malmot is (gépi vagy kérz változata is van), csinos faborításút, ezzel biztosan mindig a legfrissebb liszthez jutunk, amelyből a legfinomabb és legtáplálóbb kenyér készül.
Fehér vagy félbarna búzakenyér (géppel)
A frissen sült kenyérnek igaziból nem is a látványát kéne ide idézni, hanem az illatát. Már azért megéri sütni, ahogyan betölti a konyhát. Fogyókúrázóknak nagy önuralomra van szükség, mert a friss kenyér nagyon "eteti magát"!
Hozzávalók:
3 2/3 dl víz és tej kb. fele-fele arányban
2 evőkanál olvasztott vaj vagy étolaj
8 dl rétesliszt (lehet teljes kiőrlésű búzaliszttel vegyesen)
2 teáskanál só
2 evőkanál cukor (lehet barna)
1 teáskanál porélesztő
ízlés szerint 1-2 teáskanál magféle (lenmag, tökmag, napraforgómag stb.)
A hozzávalókat bedobáljuk a gépbe (a folyadékot mindig alulra), beállítjuk fehér kenyér sütésére és már csak várni kell, hogy kisüljön a ropogós finomság. A mennyiségeket pontosan mérjük! Ha beesne a közepe, kicsit kevesebb folyadékkal, semmiképp sem túl sok élesztővel, esetleg egy kicsit több sóval próbáljuk legközelebb!
Élesztővel készült kenyér
Ez a kenyérrecept Benda Judit "Kenyérsütés" című receptfüzetéből származik. (benda.j@matavnet.hu)
Hozzávalók:
1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csomag élesztő
1 dkg só
3-4 dl víz
A liszt közepébe öklünkkel kis mélyedést nyomunk. Az élesztőt belemorzsoljuk. Langyos vízzel és egy kis liszttel elkeverjük és megvárjuk, amíg felfut. Ízlés szerint fűszerezzük. Jól meggyúrjuk (kenyérsütőgéppel is lehet). A tésztának nem szabad sem ragadnia, sem túl száraznak lennie. Egy vastag ruhával letakarjuk és meleg helyen kb. 2 órát állni hagyjuk. A szépen megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk. Egy kivajazott formába vagy belisztezett szakajtóba tesszük és kelni hagyjuk. Sütés előtt vízzel megkenjük, ha szükséges, megvágjuk. A sütőbe egy vízzel telt edényt helyezünk és előmelegítjük. 35-40 percig, 190 ºC-on sütjük. A kenyér akkor sült meg, ha alul és felül megütögetve egyaránt kopog. A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel és egy rácsra tesszük hűlni.
Kovásszal készült kenyér
Ez a kenyérrecept Benda Judit "Kenyérsütés" című receptfüzetéből származik. (benda.j@matavnet.hu)
Nem csalás, nem ámítás, a képen látható kenyeret szándékosan gépi segítség nélkül csináltam, hogy megmutassam, így is megy, sőt, még formásabb is lesz, mint a tégla alakú. A kovász elkészítése első hallásra macerásnak tűnik, de csak pár percet vesz igénybe azon a néhány napon, ami alatt megérik és utána már ugyanazzal a kovásszal gazdálkodhatunk tovább, ameddig csak szeretnénk. Érdemes egyszer belevágni, hátha beleszeret a család.
A kovász készítése:
1. lépcső:
3 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 evőkanál víz, kb. 40 ºC-os
A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 ºC-on) 1-2 napot állni hagyjuk.
2. lépcső:
3 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 evőkanál víz, kb. 40 ºC-os
Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk és 20 ºC-on 1 napot állni hagyjuk.
3. lépcső:
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
1 dl víz, kb. 40 ºC-os
Az előzőekkel összekeverjük és letakarva, 20 ºC-on 1 napig állni hagyjuk.
Ennek egy részét használjuk el a kenyér készítéséhez, a maradékot megőrizzük és kiegészítjük a harmadik lépcső összetevőivel, így mindig elegendő kovásszal rendelkezünk a kenyérsütéshez. A kovász készülhet egy literes, csavaros tetejű befőttesüvegben, amit a hűtőszekrényben őrzünk a következő sütésig.
Hozzávalók:
12,5 dkg kovász
40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3,5 dl víz - kb. 40 ºC-os
Mindezt este elkeverjük és éjjel, körülbelül 12 órán keresztül, 20 ºC-os hőmérsékleten állni hagyjuk.
1,2 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 dkg só
70 dkg kézmeleg víz - a víz mennyisége hozzávetőleges, kis adagokban a szükséges mennyiséget kell csak hozzáönteni
Az összetevőket az előző este elkészítettekhez adjuk és fűszerezzük. Jól megdagasztjuk (kenyérsütőgéppel is lehet). A tésztának nem szabad sem ragadnia, sem túl száraznak lennie. Egy vastag ruhával letakarjuk és kelni hagyjuk. Ez a helység hőmérsékletétől és egyéb légköri okoktól függően több óráig is eltarthat. A megkelt tésztát kivajazott formába vagy belisztezett szakajtókba helyezzük. Még egyszer megkelesztjük, ezúttal lényegesen rövidebb ideig. A sütés előtt vízzel megkenjük, ha szükséges, megvágjuk. A sütőbe egy vízzel telt edényt helyezünk és előmelegítjük. 10 percig, 250 ºC-on, 45 percig 190 ºC-on sütjük. A kenyér akkor sült meg, ha alul és felül megütögetve egyaránt kopog. A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel és egy rácsra tesszük hűlni.
Zsömle
Ez a rusztikus teljes kiőrlésű zsömlefajta Benda Judit "Kenyérsütés" című receptfüzetéből származik. (benda.j@matavnet.hu)
Haas Gyuri barátom igen találóan fogalmazott róla úgy, hogy "zsigeri szinten örökbe fogadta" ezt a finomságot. Valószínűleg az egyik legjobb dolog a világon azt a finom roppanást hallani-érezni, ami egy ilyen friss, meleg zsömlébe való beleharapást kíséri, az ízözönről nem is beszélve...
Hozzávalók:
1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csomag élesztő
1 dkg só
3-4 dl víz
A liszt közepébe öklünkkel kis mélyedést nyomunk. Az élesztőt belemorzsoljuk. Langyos vízzel és egy kis liszttel elkeverjük és megvárjuk, amíg felfut. Ízlés szerint fűszerezzük. Jól meggyúrjuk (kenyérsütőgéppel is lehet). A tésztának nem szabad sem ragadnia, sem túl száraznak lennie. Gombócokat formálunk és kivajazott tepsire helyezzük őket. Egyenletesen langyos helyen, letakarva megkelesztjük. Sütés előtt vízzel megkenjük. A sütőbe egy vízzel telt edényt helyezünk és előmelegítjük. 10 percig 240 ºC-on, további 10 percig 220 ºC-on sütjük. A zsömle akkor sült meg, ha alul és felül megütögetve egyaránt kopog. A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel és egy rácsra tesszük hűlni.
Dupla kukoricás kenyér (mexikói)
Ez a recept (legalábbis az eredetije) Christine Ingram és Jennie Shapter: A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája című könyvéből származik.
Nem nagyon lehet elrontani. Kuglófsütőben vagy őzgerinc formában sütjük.
Élesztő nélküli diétán levők is fogyaszthatják.
3/4 csésze fehér kenyérliszt
1 1/2 csésze kukoricaliszt
1 teáskanál só
1 1/2 evőkanál sütőpor
1 evőkanál kristálycukor
50 g vaj, olvasztva
1 csésze tej
3 tojás
200 g morzsolt csemegekukorica (mirelit vagy konzerv, lé nélkül)
A sütőt 200 ºC-ra előmelegítjük. A sütőformát kivajazzuk, ha szükséges, sütőpapírral kibéleljük. A hozzávalókat a morzsolt kukorica kivételével egynemű masszává keverjük. Fakanállal a tésztába keverjük a csemegekukoricát. Beletöltjük az előkészített formába és 20-25 percig sütjük, amíg a közepébe szúrt fémnyárs (vagy villa) tisztán húzható ki belőle. Langyosan tálaljuk, cikkekre vágva.
Tortilla (mexikói)
Ez a recept (legalábbis az eredetije) Christine Ingram és Jennie Shapter: A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája című könyvéből származik.
A tortilla nagyon jó mártogatósnak: avokádókrémmel, sajtkrémmel, tejföllel stb., illetve belegöngyölhetünk mindenféle mexikói jellegű tölteléket is.
Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 teáskanál só
3/4 teáskanál sütőpor
3 evőkanál zsiradék (zsír, olaj, vaj)
2/3 csésze meleg víz
A víz kivételével összekeverjük a hozzávalókat, majd a vízzel fokozatosan lágy tésztává gyúrjuk. Befedve 15 percig pihentetjük. 12 egyforma darabra osztjuk, golyókat formálunk belőle, amelyeket lisztes deszkán 15-18 cm átmérőjű lepényekké nyújtunk. A készeket ismét befedjük, hogy ne száradjanak ki. Vastag aljú serpenyőben, zsiradék nélkül sütjük, amíg a felületén buborékok nem keletkeznek. Megfordítjuk és megsütjük a másik felét is. A készeket melegen tartjuk.
Vörös lencsés doza (indiai)
Ez a recept (legalábbis az eredetije) Christine Ingram és Jennie Shapter: A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája című könyvéből származik. Kipróbáltam és nagyon ízlik, az elkészítése is egyszerű. A vörös lencse nagyon tápláló étel, a doza változatosságot nyújt a hagyományos, lisztből készült kenyérfélék mellett. 
Hozzávalók:
1/2 bögre vörös lencse
1/2 bögre rizs
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
1/2 teáskanál frissen őrölt feketebors
2 evőkanál apróra vágott friss koriander vagy 2 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál só
olaj a kisütéshez
A lencsét és a rizst egy éjszakán át (min. 8 óra) annyi vízben áztatjuk, amennyi ellepi, a várható duzzadást is belekalkulálva.
Botmixerrel vagy robotgépben egynemű masszává turmixoljuk. Ekkor elvileg egy tálban meleg helyen erjedni kellene hagyni 24 óra hosszat, de én sosem szoktam.
Belekeverjük a fűszereket. Ha gyerekek is esznek belőle, kevesebb borsot használjunk.
Kevés olajon sütjük, mint a palacsintát, kb. ceruzavastagságú, 10-15 cm átmérőjű lepények legyenek. A tésztát merőkanál aljával egyengethetjük el a serpenyőben.
Önmagában is finom, de tejföllel vagy indiai ételek mellé köretnek is adhatjuk.
 Édes péksütemények
Citromos-csokis kalács
keltteszta.jpg (23464 Byte) E finomság szintén nagy sikernek örvend családom körében. A képen látható példány fehér lisztbol és csak citrommal készült, de csokival még finomabb, korpás lisztbol pedig egészségesebb változatot készíthetünk. Imádom, ahogy kidagad a tepsibol! Vigyázni is kell vele, nehogy odaérjen a süto tetejéhez vagy kifusson a sütoformából.
Hozzávalók (a képen látható méretu adaghoz még kicsit kevesebb is elég):
50 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
2 ,5 dkg éleszto,
3-5 dl tej (amennyit felvesz),
4 tojássárgája,
10 dkg vaj vagy margarin,
egy csipet só,
1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
3 evokanál citromlé,
20 dkg csokoládé (elhagyható, én Boci csokit szoktam beletenni, de bármilyen jó)
Az élesztot 2 dl langyos tejjel és egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. Összekeverjük a tojást, vajat, maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot, citromhéjat és levet, beleöntjük a felfuttatott élesztos tejet, majd beledolgozzuk a lisztet annyi tejjel, hogy lágy, de még dagasztható tésztát kapjunk. Jó sokáig dagasztjuk, minél több levego menjen bele. Végül alaposan eloszlatva belekeverjük az apróra tördelt csokit. Vannak, akik elkövetik azt a szörnyuséget, hogy mazsolát tesznek bele - BRRR! -, de mivel én utálom a mazsolát, ezért sosem tennék ilyet :o). Ha a sütoformát (vekni vagy kuglóf forma a legjobb) kivajaztuk, akkor akár keleszthetjük is benne. Langyos helyen, konyharuhával lefedve kb. a duplájára kell kelnie, ekkor forró sütobe tesszük. 5 perc múlva alcsonyra állítjuk a lángot és 30-40 perc alatt készre sütjük. Ha a közepébe szúrt ture már nem ragad tészta és a teteje is szép piros, akkor jó. Ha kicsit kihult, kiboríjuk a formából és tálaljuk. Forrón a legfinomabb!
Kakaós / fahéjas csiga
Gimnáziumi osztálytársnomtol származik a recept, akinek a szünetben elirigyeltem a tízórai csigáját. Hálás recept, nagyon látványos lesz az eredmény!
Hozzávalók (1 nagy tepsire):
1/2 kg liszt (legyen egy kicsit több, mert általában felveszi),
25 dkg margarin,
2 tojás,
5 dkg cukor,
2 dkg éleszto,
2 dl tej,
egy csipet só
a töltelékhez: cukros kakaópor ill. orölt fahéj
Az élesztot a tejjel és egy kis cukorral felfuttatjuk, majd alaposan összegyúrjuk a többi alapanyaggal. Kb. 2 óráig hagyjuk kelni. Viszonylag vékonyra nyújtjuk (széltében is kelni fog a sütoben), megkenjük cukros kakaóval ill. fahéjjal, felcsavarjuk, majd felszeleteljük. A szeleteket egymástól kb. 1-1,5 cm távolságra kivajazott tepsibe tesszük. Elomelegített sütoben, közepes lángon sütjük, gáztuzhelyen a magasabbik polcon, mert inkább az alja szokott megégni. Ha jól csináljuk, akkor szépen összekelnek-sülnek a szeletek. Ideális reggeli, tízórai!

Előző oldal