Édesség / 2.: (HÚSMENTES)
Vegán biosüti
Ezt a receptet szintén a Huffman családtól tanultam, ők meg állítólag egy bio-táplálkozással kapcsolatos újságból. Nagyon finom. Ha valamilyen "batyus" összejövetelre sütit kell vinni, ezt bátran ajánlom, mert gyorsan és könnyen elkészül és biztosan sikert arat. Már nyolc-tíz hónapos babák is kaphatnak belőle egy kicsit, mert igazi vegán édesség: tej, tojás nincs benne.
2 bögre liszt (legjobb vegyesen, 3-féle lisztbõl, pl. teljesõrlésû búza, árpa, kukorica)
2 dl kefir vagy víz
1/2 - 1 bögre méz
1 kávéskanál szódabikarbóna (elhagyható)
1 dl olaj
a tetejére szezámmag
ízlés szerint fűszerek: őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg, édeskömény
ízlés szerint darált diófélék: dió, mogyoró, mandula, mák (ekkor annyival kevesebb liszt is elég)
ízlés szerint aszalt gyümölcsök, olajos magvak: napraforgó, mazsola, datolya, füge, bármilyen szárított gyümölcs
A hozzávalókat összekeverjük és sütõpapírral bélelt tepsibe öntjük.  A tetejét megszórjuk szezámmaggal.
Ha aszalt gyümölcsöket is teszünk bele és ezeket apróra vágva kis vízben felforraljuk és úgy öntjük a sütihez, akkor kevesebb méz kell bele.
Elõmelegített sütõben aranybarnára sütjük (addigra el is válik szépen a tepsi oldalától).

 

Citromhab narancsmártással
Ennek a finomságnak az elkészítését egy televíziós "főzőcske" típusú műsorban láttam egyszer. Nagyon megtetszett az egyszerűségével fordítottan arányos látványossága (az ízéről nem is beszélve) s azóta már nem egy ünnepi ebéd fénypontjaként szerepelt nálunk. Kezdő szakácsok is bátran elkápráztathatják vele környezetüket!
Hozzávalók 4 személyre (vendégség esetén minimum a dupláját szoktam csinálni):
25 dkg Mascarpone krémsajt
2 dl tejföl
20-25 dkg túró
1/2-1 citrom leve és reszelt héja
4-6 evőkanál cukor

A mártáshoz:
6 evőkanál cukor
1 evőkanál olaj
1 púpozott evőkanál kukoricaliszt (ha nincs, akkor búzaliszt is jó)
1/2 csésze tej
1 csésze narancslé
kevés rum vagy rum-aroma

A Mascarponét a tejföllel és az áttört túróval simára keverjük. Beletesszük a citromlevet, citromhéjat és a cukrot. Először kevesebb cukorral próbáljuk meg, aztán kóstolgatva édesítsük tovább, ha szükséges. Ne legyen nagyon cukros, mert a mártás édesíti majd meg valójában. A masszát műanyag fóliával bélelt kisebb formákba (pl. kávéscsészékbe, muffin formába) simítjuk, majd lefedve jól behűtjük.

Az olajon elkezdjük hevíteni a cukrot, szükség szerint hozzáöntve egy kis tejet, hogy le ne égjen. Addig melegítjük, amíg karamellizálódni nem kezd. Ekkor rászórjuk a kukoricalisztet és azonnal felöntjük a maradék tejjel, illetve a narancslével. Ha felnőtt társaságnak készül, narancslikőrt is használhatunk. Csomómentesre keverve málnaszörp sűrűségű masszává sürítjük. Végül beletesszük a rumot vagy rum-aromát, tetszés szerinti mértékben hagyjuk belőle elpárologni az alkoholt, majd lefedve félretesszük. Tálaláskor lapos tányérra öntjük, lehetőleg melegen, majd erre borítjuk a formába hűtött citromhabot. Narancshéj-csíkokkal, citromfűvel, narancsszeletekkel díszíthetjük.
Érdemes kísérletezni más gyümölccsel is, mind a mártás, mind a hab tekintetében.

"Muci"
Tudom, hogy már unalmas, de ezt is Huffmanéktól tanultuk. Szilvi ismeretségünk hajnalán egyszer egy ilyen tállal állított be hozzánk, melyben legott nagy pusztítást végeztünk, újszülött babáink szuszogó társaságában.
Ma már nem ilyen egyszerű a dolog. Ha egyszer csinálok egy adagot, számítani lehet rá, hogy Levente fiam kb. két hónapig minden nap ezt akarja enni, reggel, délben és este is, ezért az adagok ésszerű korlátok között tartása csak komoly közelharcok árán valósítható meg...
Hozzávalók 4 személyre (ha gyerekek is vannak, akkor csináld kapásból a dupláját):
70-90 dkg meggy, cseresznye vagy egy üveg befőtt (más gyümölccsel is működik)
2 dl tejszín
2 dl joghurt
2 dl tejföl
20 dkg babapiskóta
A babapiskótákat egy szögletes edény aljára helyezzük, lehet lapjával vagy fektetve is. Egyenletesen rászórjuk a meggyet / cseresznyét. A tejtermékeket egy tálban simára keverjük, majd ráöntjük a gyümölcsös piskóta tetejére, úgy, hogy mindenhol befedje. Cukrozni nem kell. Legalább 2-3 órára behűtjük.

Kb. tíz perc alatt össze lehet dobni, mégis annyira finom és látványos, hogy vendégvárónak is tökéletesen megfelel!

Csokidarabkás "cookie"

a háttérben Móré Irén mandalájának részlete látható
Ezt a receptet az USA-ban tanultam az egyéves bábaképzős tanulmányutam ideje alatt. A "cookie" (kb.: süti) a tengerentúlon igen népszerű és ezáltal természetszerűen adódott, hogy a gyerekeim angol szókincsébe az első öt szó között vonult be. A harmadik héten próbálkoztam meg először az önálló előállításával, rögtön nagy sikerrel. Ha az ember nem égeti oda, elronthatatlan. Sütéssel együtt kb. 20 perc alatt kész.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg vaj vagy margarin
3/4 bögre barna cukor
3/4 bögre fehér cukor
2 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 2 zacskó vaníliás cukor vagy egy kis darab vaníliarúd bele kikaparva)
2 1/2 bögre finomliszt
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
1 bögre zabpehely (elhagyható)
kb. 35 dkg csokidarabka (helyenként lehet készen is kapni csepp alakú darabkákat, de ha nincs, vegyünk megfelelő számú tábla csokit és törjük össze borsónyi darabokra)

1 bögre = 2,4 dl

A sütőt közepesen forróra előmelegítjük. 
A tésztához valókat a puha, de nem folyós vajjal és a tojással kezdve simára keverjük, utolsónak a csokidarabkákat hozzáadva. Nagy, kizsírozatlan sütőlapra kanalanként ráadagoljuk a tésztát (tepsimérettől függően lehet, hogy 2-3 adag is lesz belőle). Számítsunk rá, hogy magától kilapul, ezért tartsunk megfelelő távolságot!
Kb. 10 percig sütjük, vagy amíg a teteje kicsit pirosodni nem kezd. Vigyázat, könnyű odaégetni!
Paleo nutella
2014 januárjában "rákattantam" a paleo édességek receptvadászatára, mivel épp karácsony után voltunk, diétázni kezdtem, és nehéz lett volna az ünnepi édességdömping után vigasztalanul édességmentes életmódra átállni. A nutellás gyümölcsök mindig is a kedvenceim közé tartoztak, így elhatároztam, hogy készítek magamnak házi paleo változatot. Ez bevált.

A recept eredetijének forrása: Pocak Panna paleo blogja (http://pocakpanna.blogspot.com)
Hozzávalók:
30 dkg törökmogyoró héj nélkül
30 g kókuszolaj
40 g kakaópor
 60 g cukornak megfelelő paleo édesítőszer - nekem steviával jobban ízlik, mint eritrittel, a nem-paleósok mézzel is csinálják
2 evőkanál olaj
60 ml zabtej/kókusztej/mandulatej/víz
1 rúd vanília kikapart belseje
A törökmogyorót úgy tudjuk héjtalanítani, hogy 7 percre 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd amikor már illatos és megrepedezik a héja, egy konyharuhába tesszük és alaposan összedörzsöljük a benne lévő mogyorókat. Hagyjuk kihűlni.

Aprítógépben addig aprítjuk a mogyorót, hogy homogén, kenhető vajjá alakuljon. Ekkor adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és tovább aprítjuk, mígnem homogénné, kenhetővé válik. Én a mogyorót kávédarálóval őröltem és utána botmixerrel kevertem az egészet krémesre. Ekkor adagoljuk egy tiszta, jól zárható üvegbe és fogyasztásig tároljuk hűtőben.

Ha a hűtőből kivéve a folyadék kicsit kiválna belőle, keverjük meg. 

Aki kevésbé markáns mogyoróízt szeretne, a mogyoró egy részét mandulával is helyettesítheti.

Paleo nyers csokoládé
A paleo csoki is azért került felvételre a receptgyűjteményembe, hogy a szigorú paleós, diétázós időkben is legyen mit eszegetni édesség gyanánt. Nekem ez annyira ízlik és olyan kiadós, hogy nem is kívánok más csokit, ha ezt eszem. Ráadásul, mivel nyers kakaóból van, sokkal tápanyagdúsabb is, mint a pörkölt kakaós csokoládéféleségek, és ez az ízén is érződik: "rusztikus", telt ízű finomság..

A recept eredetijének forrása: Lénárt Gitta nyersétel blogja (http://gittarawfood.blogspot.hu)

Hozzávalók:
1 csésze kakaóvaj (egy részét lehet helyettesíteni kókuszzsírral, krémesebb és olcsóbb lesz
1/2 csésze kakaópor
1/2 csésze finomra őrölt mandula
ízlés szerint édesítő anyag (az eredeti recept mézet ír, én a steviát szeretem, jobban, mint az eritritet)
pár csepp citromlé
reszelt citromhéj, reszelt narancshéj (elhagyható)
A kakaóvajat gőz fölött megolvasztjuk és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Hogy megóvjuk az értékes összetevőket, antioxidánsokat, ne hevítsük 43 fok fölé! Aszalógéppel ezt be is lehet állítani.
Keverjük simára, a hőmérsékletének kézmelegnek kell lennie. Formába öntjük és 5 percre (vagy amíg megszilárdul) betesszük a fagyasztóba. Ezután áttehetjük a rendes hűtőszekrénybe. A csokimasszának gyorsan kell megszilárdulnia, mert az alkotórészek könnyen szétválnak.

 

Desszertek / 1. oldal

Következő oldal

Előző oldal