Desszertek / 1.: (HÚSMENTES)
epertorta.jpg (28067 Byte) E torta receptjét kb. 13 éves koromban találtam a "Palcsinták könyve" címu kiadványban és azóta nem volt egyetlen más ételféle sem, amit többször készítettem volna el, mint ezt. Ily módon igazi saját specialitássá vált nálam, melyet szinte az összes barátom ismer és surun emleget.
Hozzávalók (1 torta):
8 tojás
20 dkg vaj
20 dkg liszt
10 dkg cukor
1l tej
olaj a sütéshez
1 zacskó epres pudingpor
1/2 kg eper (több is lehet)
1 csomag (piros) gyümölcskocsonya por (elhagyható)
tejszínhab a díszítéshez (elhagyható)
A tojások sárgáját szétválasztjuk a fehérjétol. A sárgájához hozzákeverjük a vajat (lehetoleg olvasztva), a cukrot, a lisztet és a tej felét. Elkészítjük a pudingot az eloírás szerint. Ha fozos a puding, akkor kihutjük. Az eperbol a legszebb szemeket félretesszük díszítésnek. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan belekeverjük a tésztába. Teflonserpenyoben olajat forrósítunk, elkezdjük sütni a palcsintákat. Jó vastag palacsintákat csináljunk (3-4 mm), de csak az egyik felét süssük meg. A palacsinta vastagságát az határozza meg, hogy a palacsinta teteje nem lehet folyós, az alja pedig nem éghet meg. Sütés közben a palacsintákat folyamatosan egy tányérra   rétegezzük és megkenjük a tetejüket pudinggal. A kevésbé szép eprekbol kis szeleteket vagdosunk közbe-közbe. Ügyeljünk, hogy a torony semerre se lejtsen, egyenletes legyen. Ne tegyünk bele túl sok pudingot, mert szétcsúszik! Összesen kb. 13-19 palacsinta lesz. Az utolsó palacsintát fordítva tesszük a tetejére. Ha most csak behutjük a tortát, az már így is nagyon finom, de a következo díszítéssel ünnepi külsot adhatunk neki: a tortát szorosan körbetekerjük egy alufóliába csavart kartoncsíkkal, hogy összetartsa. A tetejére tesszük a szép epreket, ha kevés van, akkor minden szemet felezve. Elkészítjük a gyümölcskocsonyát az utasítás szerint és féldermedt állapotban az eprekre simítjuk. Ha netán már túl dermedt lenne, újramelegítéssel általában segíthetünk a helyzeten. Az egészet behutjük, míg megdermed, majd kicsomagoljuk és tálaljuk. A legjobban azt imádom benne, hogy nagyon könnyu, nem túl édes, ezért jó sokat lehet belole enni egyszerre! Sokkal finomabb, mint bármelyik cukrászdai süti!

Eperszezonon kívül ugyanez csokipudinggal és csokimázzal a tetején is remek, a vanília talán még jobb és persze bármilyen más krémmel, gyümölccsel is.

Karácsonyi mézes
mezeskalacs.jpg (48359 Byte) Nem is tudom, mit szeretek ebben a sütiben jobban: a fuszeres karácsony-illatot, a tészta kicsit rostos, barna, mézes tésztáját vagy a cukormáz adta kreativitási lehetoséget. Az biztos, hogy mióta önálló háztartást vezetek, még nem múlt el karácsony nélküle, sot, bevallom, néha még nyáron is elfogy egy-egy nosztalgia-sütet!
Hozzávalók (2 nagy tepsire):
25-50 dkg méz (minél több, annál finomabb),
2 tojás és 2 tojássárgája,
5 dkg cukor,
50 dkg liszt, lehetoleg korpás (kicsit több is lehet, ha felveszi),
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 csomag mézes süti fuszerkeverék (fahéj, citromhéj, csillagánizs stb. van benne)
porcukor, tojásfehérje, esetleg ételfesték (ill. kávé, málnaszörp, egyéb természetes színezék) a mázhoz
A hozzávalókat összekeverjük, annyi liszttel meggyúrjuk, hogy a végén ne ragadjon. Kinyújtjuk, formával vagy késsel kiszaggatjuk a kívánt alakzatokat, a tetejét tojássárgájával megkenegetjük, majd sütopapírral bélelt tepsiben, közepes lángon sütjük, amíg a teteje kicsit megpirul. Vigyázat! Nagyon könnyu megégetni, ezért a végefelé gyakrabban nézegessük, hogy jó-e már! Ha kihult, porcukorból és tojásfehérjébol kevert, esetleg színezett, nagyon suru masszával habzsák ill. egy levágott csücsku nejlonzacskó segítségével díszítjük. A mézest karácsonyfadísznek is használhatjuk.
"Jugó csoki"
jugocsoki.jpg (23645 Byte) Ezt a receptet valamikor 1988 körül tanultam, amikor még létezett "nagy" Jugoszlávia. Arról viszont fogalmam sincs, hogy miért így nevezik ezt az érdekes, finom és nem túl sokak által ismert házicsokit. Mindenkinek ajánlom a kipróbálását, mivel egyszeru, gyors, kiadós és nagyon finom!
Hozzávalók (1 nagy tepsire):
40 dkg cukor,
25 dkg margarin,
30 dkg tejpor,
10 dkg kakaó,
10 dkg puffasztott rizs
1,5 dl vizet 2 percig forralunk a cukorral, levesszük a tuzrol, felolvasztjuk benne a margarint. Belekeverjük a tejport, a kakaót és a puffasztott rizst. Vajjal kikent tepsibe ill. sütopapírra, alufóliára stb. terítjük és megdermesztjük (hutoben gyorsabb, de szobahomérsékleten is lehet). Ha már teljesen szilárd, kétujjnyi csíkokra daraboljuk. Ötlet: még érdekesebb külsot lehet elérni, ha a massza egy részébe nem teszünk kakaót és csak a végén vegyítjük össze a többivel, hogy "csíkos" legyen.
Keksztekercs
keksztekercs2.jpg (23889 Byte)
keksztekercs1.jpg (16962 Byte)
Érettségi környékén gyakorta csináltunk ilyen tekercset különféle bulikra, zsúrokra. Ha hirtelen meg kell jelenni valahol saját készítésu sütivel, akkor ez egy jó választás  lehet, mert nem túl bonyolult elkészíteni és elég látványos.
Hozzávalók (1 tekercsre):
1 kg háztartási keksz (nagyobb helyeken eleve ledaráltat is lehet kapni),
35 dkg porcukor,
2 dl sárgabaracklekvár,
5 dkg kakaópor,
15 dkg vaj,
0,5 dl rum,
1 csésze fozött kávé (nem túl eros)
10-15 dkg darált dió ill. kókuszreszelék annak, aki szereti (én utálom Smilez.gif (173 Byte))
A darált kekszet 15 dkg cukorral, a lekvárral, a kakaóval (dióval) összekeverjük, annyi kávét hozzáadva, hogy gyúrható, de ne túl lágy legyen. Külön edényben elkészítjük a krémet a vajból, rumból és 20 dkg cukorból, melyet habosra keverünk. A tekercs-masszát 2-4 cipóba osztjuk, kinyújtjuk, megkenjük a krémmel, összetekerjük (sötét lelku kókuszkedvelok ilyenkor szokták elszúrni az egészet azzal, hogy kókuszreszelékbe forgatják...) és behutjük. Szép vékonyra szeleteve tálaljuk.
Csokimáz
csokimaz.jpg (24509 Byte) Házi készítésu tortáinkhoz gyakran hiányzik egy jó csokimáz receptje. Nos, nekem eddig ez vált be a legjobban. Kicsit lágyabb, mint a cukrázdai mázak, de jobban kenheto és szép fényes lesz a torta teteje.
Hozzávalók (1 tortára):
1 cs. fozos vanília v. csokipudingpor,
2,5 dl tej,
20 dkg margarin,
20 dkg porcukor,
2 púpozott evokanál kakaópor,
kevés rum aroma
A pudingport a tejjel, cukor nélkül megfozzük, kevergetve kihutjük, hogy ne legyen borös a teteje. A margarint a porcukorral, rum aromával és a kakaóporral habosra keverjük. Ha a puding kihult, az egészet összekeverjük és a tortára simítjuk.
Joghurt-torta
joghurttorta_1.jpg (21739 Byte) Ezt a finomságot egy munkatársnomnek köszönhetem, akinél látogatóban volt szerencsém eloször ilyen tortához. Annyira ízlett, hogy meg kellett kaparintanom az receptjét! Íme.
Hozzávalók (1 tortára):
1 liter (gyümölcs)joghurt,
kb. 15 dkg cukor,
25 dkg túró áttörve,
2 csomag Oetker zselatinpor
2 dl tejszín habbá verve
gyümölcsök (elhagyható)
babapiskóta (elhagyható)
1/4 l joghurtot és 15 dkg cukrot a zselatinporral összemelegítünk, hozzákeverjük a túrót, a maradék joghurtot és a tejszínhabot. Gyümölcsszeletekkel bélelt tálba öntjük és hutoben megdermesztjük. Mikor már megdermedt, babapiskótával kirakott tálra borítjuk és szeletelve tálaljuk.
Rizs-Vlaai (ejtsd: fláj)
rizs-vlaai1.jpg (14414 Byte) A "vlaai" specialistái a belgák, innen a furcsa írásmód. Piskóta alapon mindenféle finomságot takar az elnevezés, majdnem úgy, mint az olaszoknál a pizza, csak édesben. Az én kedvencem a rizs-vlaai volt, amikor a helyszínen alkalmam nyílt megkóstolni, ezért itthon rögtönöztem valami hasonlót, kiegészítve némi gyümölccsel.
Hozzávalók (1 tortára):
1 bögre rizs
4,5 bögre tej
1 bögre víz
4 evokanál cukor
1 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
1 csomag vanília pudingpor
1 csomag tortazselé por (elhagyható)
30-60 dkg szezongyümölcs (a képen málna)
piskóta alap (készen vett vagy házi)
A rizst 3 bögre tejjel és 1 bögre vízzel lángelosztó rácson, teflonedényben foni tesszük. Kevergetve puhára fozzük, miközben a tej besurusödik. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen leég. A végefelé beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot. Közben elkészítjük a vaníliapudingot a maradék tejjel és ha elkészült és kissé lehult a tejberizs, hozzákeverjük. Kihutjük, majd vastag rétegben rákanalazzuk a piskóta alapra. A tetejét gyümölccsel  és tortazselével díszítjük.
 Key Lime Pie
Ez a mennyei finomság a Florida Keys szigeteinek specialitása, innen kapta a nevét. 2002 tavaszán volt alkalmam megfordulni arrafelé és annyira lenyűgözött, hogy megtanultam az elkészítését. Különleges, nem túl édes, partikon garantált siker!
Hozzávalók:
Az aljához:
1 1/4 csésze darált keksz
1/4 csésze cukor
1/4 csésze olvasztott vaj v. margarin

A krémhez:
1 evőkanál (10 g-os csomag) zselatin
1 csésze (2,4 dl) cukor
1 csipet só
4 tojás
1/2 csésze lime-lé
1/4 csésze víz
1 csésze tejszín
Opcionális: 1 zacskó habfixáló, némi reszelt lime- vagy citromhéj

A sütőt előmelegítjük. Az aljához valókat összekeverjük, kivajazott tűzálló edény aljára simítjuk és 8 percig közepes lángon sütjük. VAGY lehet piskóta alapot is használni (ld. a képen).

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét félretesszük. Főzőedényben felverjük a tojássárgákat, belekeverjük a zselatint a cukor kb. 2/3-ával és a sóval. Hozzáadjuk a lime-levet és a vizet. Folyamatos keverés mellett felmelegítjük, forrásig, de ne forrjon. Levesszük a tűzről. (Itt bele lehet tenni egy kis lime- vagy citromhéjat reszelve, ha van). Kihűtjük, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd (langyosra). Felverjük a tojásfehérjét, beletesszük a maradék cukor felét (kb. az összes cukor 1/6-a) és kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a zselatinos mixbe. Felverjük a tejszínt a maradék cukorral és ha van, a habfixálóval. Kicsit félretehetünk belőle díszítésnek, a többit óvatosan belekeverjük a mixbe. Az egyveleget beleöntjük az előzőleg megsütött pie-alappal bélelt tálba és addig hűtjük a hűtőszekrényben, amíg kemény kocsonyás nem lesz a teteje.

Forgácsfánk vagy csörögefánk
Azt hiszem, ez egy tipikusan magyar étel, legalábbis nem találkoztam még vele külföldön. Egyszerű, laktató. Még emlékszem, ahogy a nagymamám csinálta...
Hozzávalók:
35 dkg liszt,
5 tojássárgája,
1 teáskanál cukor,
kevés tejföl,
csipet só,
a sütéshez olaj
A lisztet a tojássárgával, a cukorral, csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy levestészta keménységű legyen. 22 pici gombócot formálunk belőle, mindegyikből vékony lapot nyújtunk és derelyemetszővel párhuzamosan bevagdosva,a végeket a vágásokon keresztülhúzzuk. Úgy is lehet csinálni, hogy az egész tésztát egyszerre nyújtjuk ki, majd derelyemetszővel végezzük a csíkokra szeletelést is és a vágásokat is. Bő forró olajban aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve és/vagy baracklekvárral tálaljuk. A baracklekvárba rumot is keverhetünk.
Túrógombóc
Gyerekeim egyik kedvence. Tejföllel, némi porcukorral mennyei meleg tésztaétel, egy jó leves után főételnek is kiváló.
Hozzávalók 4 személyre desszertnek, ha főételnek lesz, akkor nagyobb mennyiség szükséges:
50 dkg tehéntúró,
4 tojás,
2 dl búzadara,
egy csipet só,
2 evőkanál olaj,
10 dkg zsemlemorzsa,
2 dl tejföl
porcukor
Az áttört tehéntúrót összegyúrjuk a tojásokkal, a búzadarával és a sóval és legalább egy órát, de még jobb, ha fél napig állni hagyjuk. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, majd sós, lobogva forró vízben kifőzzük, legalább 5 percig, de még akkor is érdemes egyet kettévágni, hogy megfőtt-e a közepe.  Közben az olajon megpirítjuk a morzsát és a kész, leszűrt gombócokat beleforgatjuk.
Tejföllel, porcukorral tálaljuk.

Desszertek / 2. oldal

Következő oldal

Előző oldal