Gyorsan elkészíthető ételek:
sajtkrem.jpg (19370 Byte) A szendvicsek királynoje ez a finomság. Tizenéves koromban tanultam a receptjét és azóta is nagy sláger. Randevúmentes napokon egy egész fej hagymát is beleteszek, ha nincs friss snidling (metélohagyma). További "perverzióm", hogy iszonyú eros zöldpaprikát eszem hozzá... MMMM! Aki egyszer megkóstolja, nem felejti el!
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg ömlesztett krémsajt (Camping, Medve stb)
1 pohár tejföl
15 dkg Trappista vagy Emmentáli (Pannónia) sajt (más keménysajt is jó)
1 csomag friss metélohagyma vagy vöröshagyma
A hozzávalókat összekutyuljuk, friss kenyérre vagy pirítósra kenjük és HAMMM!
Nagyon szeretem az avokádót. Nálunk kicsit nehéz jót szerezni, de nagyobb szupermarketekben, egyes bioboltokban és Ázsia Shop-okban fellelhető. Az alábbi recept szerint készült krém kiadós, nem kell hozzá nagyon sok avokádó. Vehetünk hozzá kész tortilla chipset vagy készíthetünk házi tortillát.
Hozzávalók:
1-2 avokádó
1-2 gerezd fokhagyma
pici (fehér)bors (elhagyható)
1-2 kis pohár tejföl vagy tejföl-joghurt vegyesen
Az avokádót és a fokhagymát apróra vágjuk, majd összeturmixoljuk a tejföllel és a sóval, borssal. Tortilla chips-szel mártogatjuk.
  • Halas tészta kollégium módra (görög salátával)
halasteszta.jpg (29550 Byte) Na, ez egy igazi saját találmány. Az egyetemi kollégium szukös körülményei között gyakran foztünk levesporból, konzervbol. Egyik kedvencem a halászlé volt, halászlékockából, de hogy tartalmasabb legyen, tésztát is foztem bele. Sok tésztát. Még több tésztát... A vége az lett, hogy megszületett az önálló tésztaétel, mely késobb konzerv halfilével dúsítva a legegyszerubb, legkevesebb munkát igénylo és mégis szuperfinom fogássá notte ki magát. Kempingezéshez is ajánlom!
Hozzávalók személyenként:
1 halászlékocka
2 marék tészta (csiga-, masni-, kocka-, eperlevél stb.)
1 doboz konzerv tonhalfilé sós lében (olajos nem jó! Nekem pl. a John West vált be)
erospaprika ízlés szerint
A tésztát fazékba v. tálba tesszük, aszerint, hogy tuzhelyen vagy mikróban fozünk-e. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje + még egy fél ujjnyi. Villával szétnyomkodjuk benne a halászlékockát. Lefedve feltesszük foni (mikróban 500W x 2 perc és 350 W x 13 percig szoktam fozni, vigyázat, kicsit kifut!), amíg a tészta megpuhul és felveszi a víz nagy részét. Ha kevés a víz, utántöltjük. Ha megfott, belekeverjük a halat. Aki úgy szereti az erospaprikát, mint én, az ne felejtse ki. 15 perc az egész, nem kell rá figyelni, miközben fo és nagyon finom.
Mint minden halas ételhez, nagyn jól mennek hozzá a görög salátafélék: a klasszikus "Görög saláta" és a Tzatziki. Az elobbi kockára vágott paradicsom, uborka, hagyma, esetleg kevés zöldpaprika, olajbogyó (elhagyható), oliva olaj, citromlé, valamilyen mediterrán típusú zöldfűszer (elhagyható) és Feta sajt (juhsajt) keveréke (lásd a képen), az utóbbi pedig nagyon apróra vágott (ill. durvára reszelt) uborka joghurttal, fokhagymával és Tzatziki fuszerrel (bármilyen mediterrán fuszerkeverék megteszi). E salátákkal fejedelmi étket varázsolhatsz primitív foztödbol, amely azonban nélkülük is remekül megállja a helyét.
Köretek: (HÚSMENTES)
koretek.jpg (19713 Byte)
  1. A krumplipürét klasszikus módon szoktam csinálni: összetöröm a fott krumplit, kevés vajjal és annyi tejjel, amennyit felvesz, krémesre keverem. Ha nincs hozzá más, vacsorára akár egy kis paprikás zsírban sült hagymával is jó (Anyukám ötlete)
  2. A jó pergos rizs titka, hogy az elején egy kis olajon pirítom 1-2 percig. 1 egységnyi rizsre 2 egységyi vizet öntök, csak Vegetát, sót nem, curryporral és/vagy egy pici sáfránnyal szép sárga lesz. Általában barna rizst használok (ezt egy kicsit több vízzel, tovább fozöm, mint a fehéret) egy púpozott evokanál vadrizzsel (v. "indián rizs") cirmosítva. Fehér rizzsel, egyéb magokkal is variálható.
Kókusztejes-kukoricás rizs
Fehér rizsből csinálom a szokásos módon, de a főzőlevét kb. 3:1 víz:kókusztej arányban állítom össze. Ha megfőtt, konzerv vagy fagyasztott csemege kukoricát keverek hozzá, amit előzőleg egy kicsit megpárolok, vajjal vagy a mikróban.
Kókusztejport bioboltokban lehet kapni, illetve Ázsia shop-ban konzervben is. A maradék konzervet jégkockatartóban le szoktam fagyasztani: sokféle ételhez adhat különleges ízt.
Egzotikus, édes-savanyú ételekhez illik a legjobban.
Burgonyagombóc
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg főtt, áttört burgonya,
4 evőkanál liszt,
2 evőkanál dara,
1 kis fej hagyma apróra vágva és olajban megpirítva (elhagyható),
1 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem (elhagyható),
1 tojás

A hozzávalókat összegyúrjuk, kis gombócokat formálunk belőle, majd forró vízben (vagy levesbetétként) kifőzzük. Vadasmártáshoz, szószos ételekhez kiváló.

Élőkréker

Ezt a receptet olyan barátaimtól tanultam, akik egy ideig kipróbálták a nyerskosztot, amelynek szabályai szerint semmilyen ételt nem szabad 42 foknál melegebbre hevíteni, hogy ne sérüljön a tápanyagok életereje, vitamintartalma. Én ugyan nem készülök ilyen diétára átállni, de felfedeztem, hogy ez a kréker nagyon jól használható alacsony szénhidrátfogyasztásra, illetve gabonamentességre törekvő kúráknál, életmódváltásnál (és így a paleolit táplálkozásban is). Ráadásul finom. Így aztán amíg mások kenyeret sütnek, én gyakran ilyet készítek magamnak, hogy a heti rágcsálnivalómat előállítsam. Buliba, chips helyett is jó, garantáltan semmilyen "mentes" diétán élő vendégnek nem lesz a tiltólistáján.


Hozzávalók
(kb. nyolc 30-40 cm átmérőjű kör lesz belőle, ami 32 kisétkezéshez való "kenyérnek" felel meg egy viszonylag szigorú paleo fogyókúrában):
1/4 kg lenmag
1-2 nagy sárgarépa
2 nagy petrezselyemgyökér, zölddel együtt is lehet
1 kisebb zellergumó
2 fej hagyma
Választhatóan tehetünk még bele: retket, paszternákot, céklát és bármilyen gyökérzöldséget, fűszereket, fokhagymát, pici sót.

A zöldségeket megtisztítjuk és robotgéppel a lehető legapróbbra aprítjuk vagy kis lyukú kézi reszelőn lereszeljük. A lenmagot kávédarálón porrá őröljük, majd összekeverjük annyi vízzel, hogy híg galuskatészta állagú legyen. Összekeverjük a masszát a zöldségekkel. Sűrű, de még kenhető masszát kell kapnunk, szükség esetén tegyünk bele még vizet. Hagyjuk kicsit állni.
Az aszalógép tálcáját vagy több nagy tepsit kibélelünk nem tapadó sütőpapírral (esetleg szilikon sütőlappal). A masszát kanál gömbölyű felével, majd széles fa spatulával elsimítjuk a tepsiben/tálcán, kb. 3 mm vékonyan. Érdemes bele elválasztó vonalakat rajzolni a spatulával, hogy szépen törhető legyen, ha elkészül. Ha aszalógépben készítjük, akkor 41 fokon 5-6 óráig, ill. addig aszaljuk, míg ropogós nem lesz. Sütőben a legalacsonyabb fokozaton, résnyire nyitott tűzhelyajtó mellett, szintén 5-6 óra kell neki, kísérletezzük ki az optimális távolságot, időt a sütőhöz mérten. Ha kész, kivesszük, darabokra törjük és száraz, fényvédett, hűvös helyen tároljuk.

Mártogatóst is készíthetünk kávédarálón finomra őrölt olajos magvakból és zöldségekből, fűszerekből, szükség esetén olajjal vagy vízzel hígítva, pl:
- kesudió, pritaminpaprika, só, (citromlé)
- tökmag, petrezselyemzöld, olaj, hagyma, (citromlé)
- napraforgómag, aszalt paradicsom, (fokhagyma)
- mandula, fokhagyma
- pirított hagyma, currypor
... és ezek kreatív kombinációi
Illenek hozzá a különféle mexikói salsák, guacamole, illetve az olaszos pesto-félék is.

Vegán "sajt" kesudióból

2014 januárjában - különféle egészségjavító célokból magam és szoptatott kislányom számára - egy időre megpróbáltam a paleós elveket szigorúbban venni, konkrétan a tejtermékekről is teljesen leállni. Ez persze új receptvadászatot eredményezett, mert eddig a sajttal megengedő voltam, most azonban mást kellett használnom helyette. Két receptet is kipróbáltam, mindkettőt átvettem.
A kesusajt nagyon finom élőkrékerrel is.

1. változat
Hozzávalók:
kb. 75 g kesudió
kb. 75 g héjatlan mandula
1 teáskanál tahini
1 evőkanál inaktív sörélesztő pehely
másfél csésze (kb.3,6 dl) víz
3 teáskanál agar-agar por
kb. 2 evőkanál citromlé
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál piros fűszerpaprika
1/2 teáskanál őrölt mustármag
1 teáskanál só (Himalája só a legjobb)
1/2 teáskanál vöröshagyma granulátum (elhagyható)
1/2 teáskanál fokhagyma granulátum vagy pici zúzott fokhagyma
Az 1. változat eredetijének forrása: fittnok.hu

Először is keresünk neki egy formát, legjobb valamilyen kisebb műanyag edény, aminek nem túl merev a fala. Enyhén kiolajozzuk.Kávédarálóban porrá őröljük a kesudiót és a mandulát. Hozzáadjuk a recept egyéb száraz hozzávalóit, a tahinit, és összekeverjük.

A vízben elkeverjük az agar-agar port, és a tűzhelyen melegíteni kezdjük. Alacsony lángon forraljuk, míg a por teljesen feloldódik, majd a száraz masszához adjuk. Botmixerrel hirtelen összedolgozzuk és a formába öntjük. Gyorsan kell vele dolgozni, mert az agar-agar hamar köt.

Szilárdulásig hűtőbe tesszük, utána szeletelhetjük. Sajtként használhatjuk fel.

2. változat 
Hozzávalók
12 dkg natúr kesudió
1,5 dl víz
2 evőkanál pirított szezámmag
1 evőkanál szárított hagyma
1/2 teáskanál fokhagymapor
1/2 kávéskanál csípős paprikakrém
1 kávéskanál só
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál útifűmaghéj
A 2. változat eredetijének forrása: Mezei Elmira paleo blogja (http://elmirapaleokonyhaja.blogspot.hu)

A kesudiót beáztatjuk és minimum 6 órát állni hagyjuk. Leszűrjük és másfél deci tiszta vízzel turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót. Simára turmixoljuk. Krémsajtként akár azonnal fogyasztható, de ha éjszakára egy szűrőben a hűtőbe tesszük, akkor kicsit megköt az állaga és szeletelhetővé válik. Kb. 25-30 dkg "sajt" lesz belőle. 

Következő oldal

Előző oldal