Főételek:
  • "Aloo gobi" - karfiol-curry - rizzsel és alma-chutney-val (indiai) (HÚSMENTES)
indiai.jpg (16208 Byte) Ezt a receptet kedves barátainktól, a Huffman családtól kaptuk. Azóta már annyi vendégem nyalta meg a tíz ujját utána, hogy most már igazán illik beismernem, hogy az ő tollaikkal ékeskedtem. Aki szereti a "nemzetek konyhája", azaz a kissé egzotikus ételeket, az imádni fogja. A fűszerek beszerzése esetleg kicsit problémás lehet, de csak egyszer kell megvenni, utána már könnyű utángyártani az adagokat. Én Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban szoktam venni őket.
Hozzávalók 4 személyre:
Aloo gobi:
1 nagy fej karfiol (nagyobb) falatnyi rózsákra szedve
kb. 80 dkg krumpli kockára vágva (ha szép a héja, akkor hámozás nélkül)
4-5 paradicsom héja nélkül, apró kockákra vágva
1 citrom leve
4-5 evőkanál olaj
1 evőkanál só
1 teáskanál kurkuma
2 teáskanál őrölt koriander
1-2 teáskanál őrölt chili (vigyázz, csípos!)
2-4 teáskanál garam masala (ez nem csíp)
Alma-chutney:
1/2 kg alma
12,5 dkg mazsola annak, aki szereti (én utálom Smilez.gif (173 Byte))
10-15 dkg cukor (lehetoleg barna)
1 db szárított chili paprika
1 fahéjrúd
2-3 szegfűszeg
2 citromkarika
1/2 dl citromlé
1 teáskanál római kömény (mag)
1/2 tk. ánizsmag
1/4 tk. kurkuma
1 tk olaj
A forró olajon kevergetve pirítjuk a karfiolt és a krumplit, amíg már elkezd nagyon tapadni az edény aljához. Akkor hozzáadjuk a fűszereket (kivéve a garam masala-t) és a paradicsomot és kis lángon, fedő alatt kb. fél óra alatt a saját levében puhára pároljuk. Néha megkeverjük. Ha kész, belekeverjük a garam masalat és a citromlevet.

 

 

 

 

Ebből mindig két-háromszoros adagot szoktam csinálni, mert nagyon finom és nem tud belőle elég lenni itthon... Az almát felkockázzuk. A fűszereket a forró olajon a kövekkező sorrendben pirítani kezdjük: római kömény, ánizs, chili, szegfűszeg, fahéjrúd. (Készítsük ki előre, mert hamar megég). Ha kissé füstöl és érezzük a fuszerek illatát, beleöntjük az almakockákat, (mazsolát), citromkarikát és citromlevet. Jól megfőzzük és a vége felé belekeverjük a cukrot és a kurkumát. Hidegen tálaljuk.

  • "Kela kari" - Banán curry (indiai) (HÚSMENTES)
Különleges ízű, zöld banánból készült curry-étel.
A fűszereket Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban szoktam venni.

Hozzávalók 4 személyre:
7,5 cm-es darab friss gyömbér
50 g ghí vagy vaj
1 ek garam masala
2 tk egész római kömény
1 tk chili por (ízlés szerint el is hagyható)
1 tk kurkuma
1 tk só
1 tk frissen orölt bors
75 dkg éretlen banán (héjastul több, mint 1 kg)
450 g natúr joghurt
1 citrom leve
petrezselyem vagy zöld koriander a tetejére

A meghámozott gyömbért nagyon vékonyan felkarikázzuk. Egy vastag aljú serpenyoben felolvasztjuk a ghít, majd a gyömbért kis lángon 4-5 percig sütjük benne, amíg meg nem puhul. Hozzáadjuk a garam masala-t, a római köményt, chilit, kurkumát, sót és borsot, jól elkeverjük a gyömbérrel és további 2 percig sütjük. A meghámozott banánt 2,5 cm-es darabokra vágjuk, majd betesszük a serpenyobe és óvatosan, de alaposan átforgatjuk, hogy a fuszerek mindenütt rátapadjanak a banánra. Összekeverjük a citromlevet a joghurttal, majd lassan hozzáöntjük a banánhoz. Folyamatos kevergetés mellett majdnem forráspontig hevítjük, majd takaréklángon 10 percig fozzük, amíg a banán megpuhul, de még nem esik szét. Egy elomelegített tálra tesszük, meghintjük a zöldfuszerrel és forrón tálaljuk.
Sütőtök curry a la Govinda (indiai) (HÚSMENTES)
Ezt a receptet Huffman Szilvi barátnőm állítólag a Govinda étterem menüjéből merítette, én meg tőle. Nagyon finom és télen, amikor nincs padlizsán vagy karfiol, nagyon jó szolgálatot tesz.
A fűszereket Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban szoktam venni.
Hozzávalók:
1 kg sütõtök
1 kg burgonya
1/4 kg paradicsom
sajt 2,5 l tejbõl (ezt én 20 dkg Anikó sajttal helyettesítem)
5 dkg vaj, vagy 1 evőkanál ghí
olaj vagy ghí a sütéshez
1/2 evőkanál cukor
1/2 teáskanál kurkuma
1 teáskanál õrölt koriander
1/2 tk fekete mustármag vagy kalonji mag
1 db zöld chili vagy 1/2 zöld erõspaprika
1 darab friss gyömbér (kb. 1 dkg)
1/4 teáskanál õrölt bors
1 teáskanál citromlé
1/2 evőkanál só
2,5 dl savó vagy víz
A sütõtököt és a burgonyát meghámozzuk és nagyobb kockákra vágjuk. A burgonyát bõ, forró olajban (vagy ghíben) kisütjük és félretesszük. Közben a vajon (vagy ghín) kipattogtatjuk a fekete mustármagot, hozzátesszük a chilit vagy erõspaprikát, a gyömbért, majd 1-2 perc elteltével a sütõtököt és a sajtot is (Ha Anikót használunk, azt ne.) Rászórjuk a kurkumát, a borsot, sózzuk, cukrozzuk és a vízzel vagy savóval megpároljuk. Vigyázzunk, hogy a sütõtököt ne fõzzük teljesen szét. Ha már majdnem megpuhult, óvatosan belekeverjük a sült burgonyát, a citromlevet, a koriandert és a felszeletelt paradicsomot (plusz az Anikó sajtot). Pár percig fedõ nélkül fõzzük, hogy ne legyen túl nedves.
Illik hozzá a chutney.
  • Paradicsomos-padlizsános bulgur (HÚSMENTES)
bulgur.jpg (15257 Byte) Mielőtt szidni kezdenéd a felmenőimet, előrebocsátom, hogy ezt az ételt nagyon könnyű elkészíteni, kacifántos neve ellenére. A legtöbb, amit főztem belőle egyszerre, 16 adag volt és az is pillanatok alatt elfogyott: mindenkinek rettentően ízlett, lévén igen finom. A köszönet a receptért ezúttal is a Huffman családot illeti! :o)
Bulgurbúzát bioboltokban, illetve Budapesten a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában levő "Ázsia shop"-ban lehet kapni. Barna vagy fehér is van, mind a kettő jó.
Hozzávalók 4 személyre:
250 g bulgur (ha nincs, 150 g búzadara, de SOKKAL jobb bulgurból!)
4 dkg vaj (vagy ghi)
kb. 7 dl víz
500 g padlizsán
250 g paradicsom
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem aprítva
5 evőkanál olivaolaj
1 dl tejszín
50 g dióbél (apróra vágva aki szereti - én nem Smilez.gif (173 Byte))
100 g reszelt Gouda sajt
só, (cayenne bors)
Öntet:
néhány ágacska friss (v. szárított) bazsalikom
2,5 dl joghurt
bors
A bulgurt a vajon megpirítjuk, felöntjük vízzel, majd 5-10 perc kevergetve főzés után levesszük a tűzről és fedő alatt tovább puhítjuk és hűlni hagyjuk. (Ezt a műveletet akár órákkal a többi előtt elvégezhetjük, csak a javára válik.)
A bazsalikom leveleit apróra vágjuk, a joghurttal összekeverjük, kissé sózzuk, borsozzuk és behűtjük.
Az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a kb. 1-1,5 cm-es kockákra vágott padlizsánt az olajon, kis lángon kevergetve kb. 20 percig pároljuk. A puha bulgurt kissé elmorzsoljuk, majd a párolt padlizsánnal, a kockákra vágott paradicsommal, a petrezselyemmel, a sajttal, a tejszínnel meg a dióval összekeverjük és megsózzuk, fűszerezzük. A masszát vékonyan kivajazott magas falú tűzálló tálba töltjük és hideg sütőbe toljuk. Közepes lánggal (180 fok) kb. 30 percig sütjük.
A bazsalikomos joghurtot külön kínáljuk hozzá.
furjtojas_kocsonya.jpg (14683 Byte) Különleges alkalmakra ajánlom ezt a vacsorafinomságot. Kicsit munkaigényes, de egyedi recept. Alighanem tyúktojással is lehet kísérletezni, ha nincs fürj, bár én úgy még nem próbáltam.
Hozzávalók 4 személyre:
20 db fürjtojás,
2 dl tejszín,
1 fej lilahagyma,
20 dkg tehéntúró,
8 dkg vaj,
1 csomó metélőhagyma,
2 evőkanál tejföl,

szerecsendió
A túrót áttörjük, 5 dkg vajjal, sóval, tejföllel kikeverjük. A lilahagymát és a metélőhagymát apróra vágjuk. A fürjtojásokat kevés sóval, reszelt szerecsendióval ízesítve tejszínnel kikeverjük. Keverés közben ügyeljünk, hogy ne legyen habos. Vajjal vékonyan kikent csészékbe öntjük. A csészéket lábasba tesszük, amelyben kétujjnyi víz van. A lábast fedővel félig letakarjuk és egészen lassú tűzön kb. 30 percig pároljuk. Ha kellőképpen megkocsonyásodott, vajjal és túrókrémmel megkent, lilahagymával és metélőhagymával meghintett pirítóssal melegen tálaljuk.
  • Mézes csirke (vagy laskagomba) zöldpaprikával, szójaszósszal:
mezespulyka.jpg (32752 Byte) Ezt a receptet a budapesti "Sir Lancelot lovagi étterem"-ben "mázas szárnyas" néven futó finomság alapján ötlöttem ki. Az éttermet egyébként mindenkinek ajánlom, nagyon hangulatos (Bp.XIII.Podmaniczky u. 12?), korabeli ruhás pincérekkel, régies nyelvű étlappal, kézzel kell enni...stb. A szóban forgó étek annyira ízlett, hogy mindenképpen meg akartam próbálkozni valamiféle házi utángyártással, melynek egy azóta is kedvenc, gyors és finom fogás lett az eredménye. Újabban "befejlesztettem", azaz kitaláltam a vegetáriánus verzióját: laskagombából és nagyon enyhén pirított szezám- illetve lenmaggal megszórva még finomabb.
Hozzávalók személyenként:
20-30 dkg pulyka- vagy csirkemell filé (vagy laskagomba)
1 édes zöldpaprka (bátrabbak csípőset is használhatnak)
kis olaj
valamilyen grill típusú fűszerkeverék
2 evőkanál méz
2-3 evőkanál szójaszósz
1/2 evőkanál szezámmag (elhagyható)
1/2 evőkanál lenmag (elhagyható)
A pulyka- ill. csirkemell filét és a zöldpaprikát csíkokra vágjuk, ha a grillfűszerben nincs só, akkor megsózzuk. Kevés olajban sütjük, grillfűszerrel megszórva, amíg a hús megpirul. Én a paprikát kicsit később szoktam beledobni, hogy ropogós maradjon. Ha a hús már piros, ráöntjük a szójaszószt, a mézet és esetleg egy kis vizet, ha szükséges. Még egy kicsit sütjük, amíg a méz megolvad és a szósz kicsit besűrűsödik. Krumplipürével a legfinomabb, de csak úgy kenyérrel is pompás vacsora.
sajtszosz&husi.jpg (17707 Byte) Saját találmány. Nagyon finom és praktikus, főleg ha vegetáriánus vendégünk van és nem szeretnénk neki külön főzni. Ilyenkor az ő adagjukból egyszeruen kihagyjuk a húst és kicsit több zöldséget használunk. Tálalhatjuk krumplipürével vagy csak úgy kenyérrel.
Hozzávalók személyenként:
20 dkg pulyka vagy csirkemellfilé
valamilyen grill típusú fűszerkeverék
legalább 2 fajta zöldség az alábbiak közül (mindegyikből egy maroknyi): csemegekukorica, spárga, bambuszrügy, kelbimbó.
sajtszószpor (pl. Knorr) vagy dobozos holland mártás vagy csinálhatjuk házilag is rokfort és valamilyen más keménysajtból, pl. Cheddar vagy Emmentáli), tejfölből és fűszerekből, pl. bazsalikom, oregánó, fokhagyma.
A húst csíkokra vagy szeletbe vágjuk. Kevés olajban megsütjük némi grill fűszerrel. Félretesszük.   Elkészítjük a sajtszószt vagy a zacskón / dobozon található leírás alapján vagy csak összekeverjük a sajtokat, a tejfölt és a fűszereket egy tálban és alacsony tuzön melegítjük, míg a sajt megolvad. A zöldségeket megfőzzük, ill. ha konzervet vagy előfőzöttet használunk, akkor csak lecsöpögtetjük, leöblítjük és vagy a szószba keverjük vagy a tálalóedényre helyezzük. A húst is bele lehet tenni, de én inkább külön szoktam tálalni. Az egész elsőre bonyolultnak látszik, pedig valójában   nagyon könnyű elkészíeni.
Spenótos lasagne (Húsmentes)
Azok számára ajánlom ezt a receptet, akik nem nagyon kedvelik a spenótfőzeléket, viszont semmi ötletük nincs, hogy hogyan lehetne a spenótot finomabban elkészíteni. Szerintem sokkal érdekesebb íze van, mint a főzeléknek és nincs benne fokhagyma.
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag száraz lasagne tészta
2 csomag mirelit spenót
0,5 kg túró
kb. 4 dl tej
3-4 evőkanál liszt
2-3 evőkanál olaj
15-20 dkg sajt (pl. Parmezán) a tetejére
1/2 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál (fehér)bors
ízlés szerint só
A spenótot kiolvasztjuk és lassú tűzön főzzük, hogy egy kicsit elfője a levét. Belekeverjük a finomra elmorzsolt túrót. Sózzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Egy másik edényben besamelmártást készítünk: kicsit megpirítjuk az olajon a lisztet, majd felöntjük a tejjel és besűrítjük. Ha nagyon sűrű, kis vízzel lehet hígítani. Sózzuk, borssal fűszerezzük. Valamilyen zsiradékkal kikent tepsibe rétegezzük a (száraz) tésztát és a kétféle krémet, a tetejére szórjuk a reszelt sajtot, majd közepes hőfokon megsütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.
Füstölt sajtos lepény (Húsmentes)
Egy régi magazinban találtam ezt az egyszerű és nagyon finom receptet. Ha egy kicsit több füstölt sajtot, hagymát, sót teszünk bele, isteni sör- vagy borkorcsolya, kínálós. Ekkor kisebb kockákra érdemes vágni. Ha főételnek, illetve gyerekeknek szánjuk, érdemes egy kis nem-füstölt sajttal vagyíteni és enyhébben fűszerezni.
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag réteslap, 20-25 dkg füstölt sajt, 1 szál póréhagyma, 3-4 tojás, 2-4 dl tej, 2 dkg vaj, 1-2 púpozott evőkanál liszt, 1 evőkanál mustár, só, bors, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál zsemlemorzsa
A réteslap felét kiolajozott, közepes tepsibe terítjük, a lapok között is kicsit megolajozzuk, megszórjuk a morzsa felével. Az olvasztott vajon megforrósítjuk a lisztet, felöntjük annyi tejjel, amennyivel közepesen sűrű mártássá áll össze. Kihűtjük, majd belekeverjük a tojások sárgáját, a sót, borsot, mustárt, felkarikázott póréhagymát és a reszelt sajtot. A sütőt előmelegítjük, a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A habot a masszához keverjük, majd a tepsibe simítjuk. A tetejét megszórjuk morzsával, befedjük a maradék réteslapokkal, közöttük és a tetején kissé megolajozzuk. Közepes lángon aranybarnára sütjük. Hidegen szeleteljük, mert a sajt olvadtan nehezen vágható.
Tofus kelkáposztatekercs (Húsmentes)
Ezt a különleges receptet egy vegetáriánus receptfüzetben találtam. Kipróbáltam a saját családomon és vendégeken is, osztatlan sikert aratva. Ha már végképp nem tudsz mit főzni és kéne egy kis változatosság, érdemes bedobni: garantáltan nem hagyományos, mégis enyhe, kellemes íze van.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej kelkáposzta, 2-3 közepes sárgarépa (elhagyható), 1 közepes hagyma, 4-5 evőkanál vaj, 100 g köles (vagy rizs), 350 ml zöldségleves (vagy leveskocka felfőzve), só, bors, 10 dkg tofu, 1 tojás, kevés kurkuma vagy curry, 100g tejszín, 2 ek vagdalt metélőhagyma (szárított is lehet)
A kelleveleket óvatosan szétszedjük és sós vízben megfőzzük. A répát (ha van) szintén megfőzhetjük ugyanabban a lében. Ne főzzük szét! A kockára vágott hagymát 2 evőkanál vajban megpároljuk, majd belekeverjük a kölest. Felöntjük a zöldségleves felével, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 25 percig főzzük.
A kölesmasszát összekeverjük a kockára vágott tofuval, felvert tojással és kurkumával. A sütőt 200 fokra melegítjük. A kölesmasszát 2 egymásra fektetett kellevélre halmozzuk, beleteszünk egy hosszában félbe vágott sárgarépát, majd felcsavarjuk, cérnával összekötözzük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a tekercseket beletesszük. A maradék vajat a tetejére daraboljuk. Ráöntünk egy kis maradék zöldséglevet. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben a zöldségleves utolsó maradékát összekeverjük a tejszínnel, sóval, borssal. Felforraljuk, majd a metélőhagymát beleszórjuk. A megsült tekercsek mellé, szószostálban tálaljuk.
Norvég lazac
Mindaddig azt hittem, hogy lazacot sütni bonyolult, rafinált művelet, amíg 2007-ben, a floridai Panama City közelében, egy nemzetközi összejövetelen meg nem ismerkedtem ezzel a recepttel, melyet - ki más? -, egy norvég származású résztvevő osztott meg velünk, szóban és tettben egyaránt. Azóta szinte csak így készítem, egyszerű, gyors, isteni.
Hozzávalók 4 személyre:
4 lazacszelet vagy egy nagyobbacska lazacfilé (bőrös is lehet)
3 evőkanál olivaolaj
3 ek citromlé
3 ek szójaszósz
1 zacskó (maréknyi) fenyőmag
Előveszünk egy akkora tepsit, amekkorába a hal épp belefér. Beleöntjük az olajat, a citromlevet és a szójaszószt. Nagyobb mennyiségű halhoz többet, a lényeg az 1:1:1 arány. A lazacot fél óráig pácoljuk a lében, egyszer-kétszer megfordítva, hogy mindkét oldalát átjárja a pác. Ezután forró (kb. 220-230 fokos) sütőben pontosan 18 percig sütjük (nem tovább, ettől lesz omlós). A halat tálalóedényre fektetjük. A maradék páclevet egy serpenyőbe öntjük és kissé megpirítjuk benne a fenyőmagot. A magokat a maradék páclével együtt a lazac tetejére terítjük.
Cukkini fasírt
Általános iskolai barátnőim negyedéves soros összejövetelén találkoztam ezzel a finomsággal. Rögtön megragadta a fantáziámat, annál is inkább, mert épp rengeteg cukkinink volt otthon, amivel nem tudtam mit kezdeni. Az eredeti receptet kissé módosítottam a paleo diétám végett, itt most mindkét változatot közzéteszem.
Hozzávalók 4 személyre:
Eredeti recept:
70-75 dkg cukkini
2 egész tojás
2 gerezd fokhagyma
1 fej kisebb hagyma
1 evőkanál tejföl
zsemlemorzsa

őrölt bors
petrezselyemzöld (lehet szárított is)
Paleolit módosítás: zsemlemorzsa helyett finom szemű zabpelyhet, zabdarát vagy zablisztet használunk.
Eredeti recept:
A zsenge cukkinit megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk. Kinyomkodjuk a levét (akár több menetben is, alaposan), hozzákeverjük a felvert tojásokat, a zúzott fokhagymát, a tejfölt, az apróra szeletelt vöröshagymát, petrezselyemzöldet és annyi zsemlemorzsát, hogy lágy, de formálható masszát kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük. Diónyi gombócokat formálunk belőle, ellapítjuk, zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük.

Paleósra módosított recept: zsemlemorzsa helyett finomra pelyhesített zabpelyhet, zabdarát vagy zablisztet használunk. Én olajsütés helyett kiolajozott muffin formát használtam és sütőben sütöttem.

Ha valaki még vegánra is szeretné módosítani, akkor tojás helyett őrölt lenmag és víz keverékét lehet használni, a tejfölt pedig szójatejföllel pótoljuk vagy egyszerűen csak kihagyjuk.

Következő oldal

Előző oldal