Levesek, előételek
Saját találmány. A kukorica- és a fokhagymakrémleves gyümölcsöző frigyéből származik. Igen népszerű a barátaim körében és nekem is ez az egyik kedvenc levesem.
Hozzávalók 4 személyre:
1-2 fej fokhagyma
60 dkg (vagy 2 doboz konzerv) morzsolt kukorica
2 dl tejszín vagy joghurt vagy 3 dl tej vagy 1 kis pohár tejföl vagy ezek kombinációja, összesen 2-5 dl.
1 evőkanál vegán erőlevespor vagy 1 db zöldségleveskocka
1 csapott teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál szerecsendió
Ötujjnyi vizet felforralunk a vegán erőlevesporral (vagy leveskockával), majd puhára főzzük benne a megtisztított fokhagymát. Nem kell megijedni a nagy fokhagymamennyiségtől: főve nem csípős. Felöntjük a tejféleségekkel, beletesszük a fűszereket. Beletesszük a kukoricát is (ha konzerv, lecsöpögtetve) és 2-3 percig forraljuk. Ekkor kivesszük a kukorica kb. felét és a fokhagymadarabokat és botmixerrel pépesítjük, majd szitán vagy passzírozó eszközzel átnyomjuk, a pépet visszakeverjük a levesbe. Felöntjük annyi vízzel, amennyivel elég lesz mindenkinek (ne legyen sós, túl híg vagy sűrű). Még egyet rottyan és kész.
Egy budapesti belvárosi kisvendéglőben ettem egyszer hasonlót és annyira ízlett, hogy megpróbáltam otthon reprodukálni. Azóta is az egyik kedvencem.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis sütőtök (kb. 1/2 kg) kockára vágva vagy 1 zacskó (450 g) fagyasztott sütőtök kocka (a BioGold Kft. forgalmaz organikus termesztésűt a bioboltokban). Végszükség esetén még bébiételből is lehet csinálni!
2 dl tejszín vagy tejföl (diétázóknak tej vagy joghurt is megteszi)
Egy marék tök- és egyéb mag (szezám, len stb.)
Kevés olaj vagy más zsiradék
1/2 teáskanál kardamom (vagy valamilyen más, illatos fűszer)
só ízlés szerint
A sütőtököt kb. 1,2 l vízben közepesen puhára főzzük. Az egészet botmixerrel pépesítjük. Hozzáöntjük a tejfélét, fűszerezzük, megsózzuk, majd még egyszer engedjük felforrni. Serpenyőben minimális zsiradékkal enyhén megpirítjuk a magokat, majd közvetlenül tálalás előtt a leves tetejére szórjuk.
Változat:
az előbbiek mellett még
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
fűszerezése lehet pl. gyömbéres-szerecsendiós (fél-fél teáskanál).
Hoppál Bori féle extra finom változat:
A hagymát és a fokhagymát lereszeljük vagy apróra vágjuk. Kis olajon vagy vajon megfonnyasztjuk. Ehhez adjuk a sütőtököt. A továbbiakban a fenti alaprecept szerint folytatjuk.
Egy régi magazinban akadtam erre a receptre. A lencse hagyományos és néha unalmas felhasználási módozatai mellett üdítő színfolt ez a finom, tartalmas leves. Elkészítése sem túl hosszadalmas. Sok tejföllel ajánlom. Kísérletezhetünk még különféle levesbetétekkel (galuska, tészta), és kenyérfajtákkal is. Még egy ötlet: aki nem szereti az apró hagymadarabokat a levesben, főzze bele egészben vagy pépesítse a lencsével együtt.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg lencse, 20 dkg sampinyon gomba, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, só, bors, pirospaprika
A lencsét enyhén sós vízben puhára főzzük, majd levével együtt gépi mixerrel pépesítjük. Aki nem szereti a héját, át is paszírozhatja. Az apróra vágott hagymát kicsit megfuttatjuk az olajon, beletesszük a kis szeletekre vágott gombát, megsózzuk, majd a saját levében megpároljuk. Borsozzuk, paprikázzuk. Hozzáadjuk a lencsepürét. Ha szükséges, kicsit felöntjük vízzel, beletesszük a tejfölt és összeforraljuk.
Ezt a receptet az USA-ban, El Paso-ban tanultam bábatanonckodásom ideje alatt. Gasztronómiai szempontból nagyon nehéz volt ott az élet, mert a megszokotthoz képest teljesen más hozzávalókból kellett dolgozni és a jól bevált receptjeim sorra kudarcba fulladtak. Mígnem aztán egy társas összejövetelen Kaley, az iskola igazgatónője meg nem jelent egy hatalmas fazékkal ebből a levesből, némi ropogós héjú, friss kenyér társaságában. Ez volt az első olyan íz, amit érdekessége ellenére "otthonosnak" éreztem, így aztán addig nyúztam Kaley-t, amíg el nem kérte a receptet a férjétől, aki az eredeti fazék szakácsa volt..
Hozzávalók 4 személyre:
2-3 közepes paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
2 bögre apróra vágott hagyma
3-4 gerezdnyi tört fokhagyma
1 zellerszár apróra vágva
2 csészényi hámozott, felkockázott édesburgonya (lehet helyette közönséges burgonya és/vagy sütőtök is)
1 teáskanál só
2 teáskanál édes paprika
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál bazsalikom (lehet friss is)
1/2 teáskanál fahéj
késhegynyi cayenne-bors (ha nincs, jó a feketebors is)
1 nagy babérlevél
1 tölteni való- vagy pritaminpaprika apróra vágva
1 1/2 bögre főtt csicseriborsó.
A levesben szereplő zöldségek variálhatóak oly módon, hogy a narancssárga színű zöldségek narancssárgákkal (pl. édesburgonya helyett sütőtök és répa), a zöldek pedig zöledekkel (pl. zöldpaprika helyett zöldbab vagy borsó) helyettesíthetők, illetve egészíthetők ki.

FONTOS: A csicseriborsót előre be kell áztatni és meg kell főzni vagy konzervet kell használni!

A paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd felkockázzuk és félretesszük.
Az olajat egy fazékban (Zepter ideális) felmelegítjük, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a zellerszárat és az édesburgonyát, majd 5 percig közepes lángon pároljuk. Megsózzuk, majd további 5 percig pároljuk (ha égne, akkor aláöntünk egy pici vizet). Ezután fűszerezzük, felöntjük kb. másfél liter vízzel és 15 percig főzzük.
Ekkor beletesszük a paradicsomot, a paprikát és az előfőzött (vagy konzerv) csicseriborsót. Lefedve rotyogtatjuk még kb. 10 percig vagy amíg a zöldségek olyan puhára főttek, ahogy a legjobban szeretjük. Megkóstoljuk, szükség szerint utánafűszerezzük, majd tálaljuk.
Ropogós-friss kenyér illik hozzá, sőt, akár egy kis reszelt sajt is a tetejére!

Köszönet e finomság receptjéért spirituális nővérkémnek, Körmendy Petrának. Az első közös Bábakörök (2008) egyikére állított be két befőttesüvegnyivel a szóban forgó matériából, és azóta nem bírjuk abbahagyni a reprodukálását és még kevésbé a főzést követő utolsó cseppig felfalását.

Állítólag ugyanez a recept működik kelbimbó helyett kelkáposztával vagy brokkolival is, bár én még nem próbáltam.

Hozzávalók 4 személyre:
1 fej lilahagyma (vörös is jó)
kb. 40 dkg kelbimbó (több is lehet)
1-2 szál sárgarépa (elhagyható)
1-2 szál petrezselyemgyökér (elhagyható)
2 dl tejszín
1/2 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál curry por
1/2 teáskanál kakukkfű
1/2 teáskanál fehérbors
2-3 evőkanál olivaolaj

Az olivaolajon megpároljuk az apróra vágott hagymát. Beletesszük a megmosott, lecsöpögtetett kelbimbót (és a gyökérzöldségeket, ha vannak) és felöntjük 1,5 liter vízzel. Petra szerint elméletileg egy zöldségleves kocka is mehetne bele, de én nem szoktam bele tenni. A zöldségeket puhára, a szétfövés határáig főzzük, botmixerrel összeturmixoljuk (ízlés szerint lehet kissé darabosra vagy akár egészen simára), majd a fűszerekkel és a tejszínnel még egy kicsit összerottyantjuk.
Ropogós-friss kenyér illik hozzá, vagy pirított zsemlekocka a tetejére, sőt, akár egy kis reszelt sajt is, ha nem ragaszkodunk a vegán változathoz!

Előételnek, de két-hármasával akár főételnek is nagyon finom ez a vegetáriánus ínyencség. Szintén az USA-ban tanultam. Racha, az ébenszín bőrű, mindig mosolyra kész, frissen végzett bábalány előszeretettel csiklandozta a konyhában sülő tekercs illatával a tanoncok orrát, és mivel a végén mindig szét is osztotta az eredményt, az ízlelőbimbóinkat is.
Az is tetszik ebben az ételben, hogy híven tükrözi a mexikói határvidék szétválaszthatatlanul multikulturális örökségét, amelyben a tanoncévemet töltöttem.
Hozzávalók 4 személyre:
1 bögre morzsolt kukorica
1 bögre főtt feketebab (másmilyen is jó)
1 csésze apróra vágott vöröshagyma (eredetileg fehér színű hagyma, de ugyanolyan ízű, mint a vörös)
1 csésze felkockázott paradicsom
1 csokor zöld koriander apróra vágva (ha nincs, fűszerként belekeverve is jó, bár a friss az igazi)
I csésze tofu apró kockákra vágva
Ízlés szerint bors, cayenne-bors, valamilyen általános ízesítő (pl. Vegeta)
2 csomag tavaszitekercs-tészta (kínai éttermekben használják, Ázsia shop-ban lehet kapni, de házilag is készíthető: hasonló egy vastag és nem-leveles rétestésztához)
2-3 bögre olaj a sütéshez
A töltelék valamennyi összetevőjét egy tálban vegyítjük. Ízlés szerint fűszerezzük. Érdemes egy éjszakát a hűtőben hagyni: másnapra érezhetően összeérnek az ízek. (Ráadásul a töltelék a hűtőben akár másfél hétig is eláll.)

A nagyarasznyi négyzet alakúra vágott tésztadarabokra átlós csíkban halmozzuk a lecsöpögtetett tölteléket, majd a két végét behajtjuk és szép szorosan felcsavarjuk.

Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, majd a tekercseket aranysárgára sütjük.

Nagyon finom avokádós mártogatóssal is (szintén a mexikói határvidék jellegzetessége), amit két-három avokádó pürésítéséből és tejföllel-sóval, Uram bocsá' fokhagymával való elkeveréséből nyerhetünk.

Ezt a levest El Paso-ban tanultam egy világlátott kollégától, Judith Lane-től, aki életének nagy részét a világ három különböző kontinensén, illetve azok között mozogva töltötte, s így a nemzetközi receptek élő lexikonává vált. Egy napon beállított egy fazékkal a szóban forgó étekből és rögtön mindenkinek belopta magát a szívébe. Rögtön elhatároztam, hogy másokat is hozzásegítek ehhez a kissé szokatlan, ám rendkívül ízes étekhez, amely kezdő fogásként és egytálételként egyaránt megállja a helyét.
Hozzávalók 4-6 személyre:
2 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olivaolaj
2 csésze (kb. 1/2 liter) paradicsomszósz (helyettesíthető paradicsomsűrítménnyel elkevert paradicsomlével is)
1/2 liter fehérbor
5 csésze víz
2 csésze vegyes bab (lásd jobbra)
1/2 kg tisztított garnélarák (lehet fagyasztott)
1 nagyobb vagy 2 kisebb doboz konzerv kagyló (minél kevésbé ízesített)
Ízlés szerint:
- Oregano
- Bazsalikom
- Kakukkfű
A "vegyes bab" lényege, hogy az elképzelhető összes méretű és színű szárazbabfajtából van összevegyítve: lehet benne még akár lencse vagy feles borsó is. Az USA-ban lehet kapni készen zacskózva is, 15-16 féle babot tesznek bele.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, olivaolajban megfuttatjuk. Hozzáadjuk a paradicsomszószt, a bort és a babot és addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk a rákot, a kagylót és a fűszereket, majd további 1/2 óráig főzzük.

Jenei Tamás receptje, a Paprika Tv "Tíz legjobb" sorozatából, a saját olvasatomban.
Hozzávalók:
1 padlizsán
1 nagy piros kaliforniai vagy pritamin paprika
1 nagy fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1/2 l hús- vagy zöldségleves alaplé
római kömény
őrölt bors vagy chili (elhagyható)
Néhány parajlevél és/vagy fekete olívabogyó a díszítéshez
A padlizsánt és a paprikát megsütjük. Legjobb faszénparázson vagy nyílt láng fölött, így kap egy kis füstös ízt is, de ha ez nem megy, sütőben is jó. A paprikának lehúzzuk a héját (ha sütés után folpackba csavarjuk, könnyebben lejön), feldaraboljuk, csumáját kidobjuk. A padlizsánt is vékonyan meghámozzuk, feldaraboljuk.
Egy lábasban olívaolajon megpirítunk egy fej csíkokra vágott vöröshagymát. Jó sok fokhagymát (5-6 gerezdet is) meghámozunk, kissé szétlapítjuk vagy nagyobb darabokra vágjuk, majd megpirítjuk (fontos, hogy csak a végén tegyük bele). Őrölt római köménnyel fűszerezzük. Húsleves (vagy vegáknál zöldségleves) alaplével felöntjük.
A padlizsánt és a pritaminpaprikát a leveshez adjuk, botmixerrel összeturmixoljuk.
Kevés őrölt borssal vagy chilivel is ízesíthetjük.
Díszíthetjük néhány szem fekete olajbogyóval és paraj chips-szel: nyers, mosott, megszárított parajleveleket forró olajban ropogósra sütünk, papírtörlőre kiszedjük, megsózzuk, és egyet-egyet a leves tetejére teszünk.

 

Következő oldal