Homeopátia és más természetes gyógyító módszerek

Miért ír egy nem-orvos külön fejezetet a honlapjára a homeopátiáról?

Erről R. E. Feist egyik regénysorozatának jellegzetes szereplője jut eszembe: Nakor, a fura külsejű, látszólag vicces kis mágus, aki évszázados bölcsessége és nyilvánvaló mágikus képességei ellenére legfontosabb alapelvként hangoztatja: "there is no magic" - varázslat pedig nincs. Ez a mondat, amelyet ő a saját "mesterségének" demisztifikálására szán, szerintem nagyon egészséges hozzáállás lenne az emberi testtel kapcsolatos folyamatokhoz, ezen belül a gyógyításhoz, ezen belül a homeopátiához is. Nakor szeretné, ha a környezete elfogadná azt a tényt, hogy amit a laikus mágiának nevez, az nem misztikus képességek és jól őrzött titkok kérdése, hanem bárki által elsajátítható hasznosítása az Univerzumban létező anyagnak és energiának. A homeopátia hasonlóképpen az egyik laikusok által is bírható csodája a világnak. Gyógyítás természetesen, mellékhatások nélkül, finoman, de nagyon hatékonyan ÉS bárki bele tud rázódni, aki egy kis időt szán arra, hogy odafigyeljen saját magára és mindazokra, akiken homeopátiával segíteni kíván. Agyonmedikalizált világunkban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a saját testünkben mi lakunk, ezért végsősoron a mi megérzéseink azok, amik a legtöbbet számítanak és egészségünk egyben a mi felelősségünk is, nem (csak) az orvosoké. Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy valaki sikeresen alkalmazza a homeopátiát saját gyógyítására. Varázslat nincs. Nos, ezért merek belevágni én is.

Természetesen nem szívesen írnék le olyasmit, amit mások, máshol már sokkal részletesebben megfogalmaztak nálam. Aki még soha nem hallott a homeopátiáról, legjobb, ha bevezetődik az alábbi lapról nyíló linkek egyikén keresztül: homeopatia.lap.hu. A definíción és a tudománytörténeten kívül a homeopátiás szerek használatára, tárolására is találunk instrukciókat, melyeket feltétlenül érdemes figyelmesen elolvasni. Angol nyelvű bevezető itt található. Magyarországon a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület foglalkozik mindenféle homeopata tevékenységek (rendelők, gyógyszerbeszerzés, tanfolyamok stb.) összefogásával (www.homeopata.hu), a Remedium Kiadó pedig a témába vágó könyvek kidadásával. Homeopátiás szereket árusító patikák listája: www.homeopata.hu/patikak.html

Fontos: az öngyógyítási stratégiák ismerete nem jelenti azt, hogy ha súlyos betegséggel, netán akut életveszéllyel állunk szemben, akkor vissza kellene utasítanunk az orvosi segítséget. Sőt, a saját egészségét illető kérdésekben felelős döntéseket hozni akaró embernek elengedhetetlen, hogy felismerje azt a pontot, amitől a helyzetnek már "fele se tréfa" és beépítse magába a "piros lámpát", amely kigyullad, ha valóban külső segítségre is szükség van. Ez lehet homeopata orvos, egyéb természetgyógyász, de ha minden kötél szakad, végső esetben bármi, ami menti a bőrünket: intenzív "hagyományos" terápia, műtét, mentőautó, nagyharang. Ez utóbbiak pont az ilyen helyzetekre valók. Nem többre, de nem is kevesebbre.

És mit csinálok én? - Fő célom ezzel az oldallal a személyes pozitív tapasztalataim közkinccsé tétele. Azaz: nekem és a hozzám közel állóknak mikor, mire, mi vált be (kb. 1998 eleje óta szinte kizárólag homeopátiával és más természetes gyógymódokkal kezelek minden betegséget saját magamon, Levente fiam pedig, aki 1998 november 10-én született, még soha életében nem kapott más, "hagyományos" gyógyszert - nem is igényli, mivel bikaerős lett az immunrendszere és szinte sosem beteg). Továbbá: mit olvastam általam hasznosnak tartott, elsősorban angol és német nyelvű szakirodalomban. A homeopátia mellett egyéb természetes gyógymódot is beleveszek a felsorolásba, ha az adott helyen pl. egy gyógynövény (lásd még pl. gyogynoveny.lap.hu) vagy egy bizonyos masszázstechnika a megoldás. Most kezdem "kóstolgatni" az aromaterápiát, mint témát is és nagyon tetszik! Az itt felsorakoztatott tudás-bázis gyarapítására szívesen fogadok bármilyen tapasztalat-leírást, hogy egyre több homeopátiás trükköt-praktikát tehessek elérhetővé mások számára is. Ez utóbbiakat e-mailben (nandu@nandu.hu) szeretném begyűjteni. (Figyelem! Nem vagyok homeopata szakember, ezért a honlapon fel nem tüntetett információknak valószínűleg nem én vagyok a legjobb forrása!) Kívánok mindenkinek sikeres belépést az én kis homeopátiás "boszorkánykonyhámba", aminek csak a neve boszorkányság!

További linkek:

hungary.gif (234 Byte) magyar nyelven:

Homeopátia:

Gyógynövény:

uk.gif (3642 Byte) angol nyelven:

germany.gif (234 Byte) német nyelven:

Könyvajánlat (a linkek az "amazon.com" ill. "amazon.de" online könyvesboltokba vezetnek):

hungary.gif (234 Byte) magyar nyelven:
 • Dr. Andrew Lockie: A homeopátia enciklopédiája, Pannonica 2002.
  Magyar nyelven az első átfogó, reprezentatív kivitelű kiadvány. Bár láttam már jobbat is idegen nyelven, magyar változatban ez hasonlít legjobban a külföldi kedvenceimhez. Nekem tetszik!
 • Ravi Roy / Carola Lage-Roy: Homöopathischer Ratgeber - sorozatból házi gyártmányú, nemhivatalos magyar fordítás szerezhető a "Szülés" című füzethez nálam.
 • Robert Radke: Homeopátia diákoknak - sajnos nem tudok róla, hogy online is megszerezhető volna. Remek bevezető a homeopátiáról először hallók számára. Hasznos házipatika-lista, homeopátiás alkatok leírása és a leggyakoribb betegségek homeopátiás kezelése található meg benne. Magyar (nemhivatalos, házi) fordítása megszerezhető nálam.
 • Dr. Med. Erwin Schlüren: Homeopátia a nőgyógyászatban és a szülészetben - klinikai kézikönyv, nagyon részletes, laikusoknak kicsit nehéz, de szinte mindenre kiterjed. Magyar (nemhivatalos, házi) fordítása megszerezhető nálam.
 • SZÜLÉSSEL KAPCSOLATOS (NEM CSAK HOMEOPÁTIÁS) KÖNYVEK
 • Egyéb könyvek (online forrásuk számomra nem ismeretes, ha tudod, kérlek jelezd!):
  Josef Rau: Klasszikus homeopátia. Édesvíz Kiadó, Bp., 1992.
  Ravi és Carola Roy: Öngyógyítás homeopátia segítségével. Medicina Kiadó, Bp.
  Buegel--Lewis--Chernin: Homeopátiás orvoslás. Bevezetés a homeopátia alapjaiba szakemberek és érdeklődők számára. Springer Hungarica Kiadó, Bp., 1996.
  Dr. D. M. Gibson: Elsősegélynyújtás homeopátiával. Magyar Homeopata Orvosi Egyesület.
  Dr. Kürti Katalin--dr. Molnár Mariann--dr. Zelcsényi Judit: Gyógyítás a családban homeopátiával. Remedium Kiadó, Szentendre, 1998.
  Douglas M. Borland: Gyermekalkatok a homeopátiában. Remedium Kiadó, Szentendre, 1995.
  Thorwald Dethlefsen és Rüdiger Dahlke: Út a teljességhez. A betegségek jelentése és jelentősége. Arkánum Kiadó, Bp., 1991.
  Robin Hayfield: Homeopátia -- Útmutató a mindennapi egészségmegőrzéshez. Magyar Könyvklub, Bp.
  Vera Rosival: Gyógyító természet. Homeopátia. Kossuth Kiadó, Bp.
  Werner Stumpf: A fejfájás és a migrén gyógyítása homeopátiával. Medicina Kiadó, Bp.
  Stauffer homeopátiás zsebkönyve. Gondolat Kiadó, Bp., 1992.
  Samuel Hahnemann: Organon. IV. kiadás. Remedium Kiadó, Szentendre.
   
germany.gif (234 Byte) német nyelven:
 • Werner Stumpf: Homöopathie  - Der grosse GU Ratgeber - németül. Az általam ismert legáttekintehtőbb, legszélesebb körben használható, rövid, velős leírásokat tartalmazó könyv. Ha csak egyetlen homeopátiás kézikönyvem lehetne, ez lenne az.
 • Ravi Roy / Carola Lage-Roy: Homöopathischer Ratgeber - sorozat. Az egyes füzetkék egy-egy problémakörrel foglalkoznak, pl. gyerekbetegségek, szülés (ez magyarul is!), utazás, oltási sérülések, neurodermitisz stb.
 • Robert Radke: Homöopathie für Schüler - sajnos nem tudok róla, hogy online is megszerezhető volna. Remek bevezető a homeopátiáról először hallók számára. Hasznos házipatika-lista, homeopátiás alkatok leírása és a leggyakoribb betegségek homeopátiás kezelése található meg benne. Magyar (nemhivatalos, házi) fordítása megszerezhető nálam.
 • Dr. Med. Erwin Schlüren: Homöopathie in Frauenheilkunde und Geburtshilfe - klinikai kézikönyv, nagyon részletes, laikusoknak kicsit nehéz, de szinte mindenre kiterjed. Magyar (nemhivatalos, házi) fordítása megszerezhető nálam.
 • SZÜLÉSSEL KAPCSOLATOS (NEM CSAK HOMEOPÁTIÁS) KÖNYVEK
uk.gif (3642 Byte) angol nyelven:

© Noll A. Nandu
A honlapon szereplő írások és képek a honlapgazda (Noll A. Nandu) írásos engedélye nélkül semmilyen formában nem másolhatók vagy sokszorosíthatók, beleértve a más weblapra történő átmásolást és az e-mailes továbbítást is. Minden olyan honlap, amelyen ezt a honlapot (engedéllyel vagy anélkül) idézték, lehet egy elavult, hibás változat másolata, és tartalmazhat olyan, közbeírt kiegészítéseket is, amelyek nem az eredeti szerzőtől származnak és amelyekkel az eredeti szerző nem ért egyet.
A honlapon szereplő tippek és receptek nem minősülnek orvosi tanácsnak, alkalmazásukért a szerző felelősséget nem vállal.