Levente: képek 1     képek 2     képek 3     képek 4     képek 5     képek 7    
                  videó1(3Mb)      videó2(7,5Mb)
Csenge:  képek 6       képek 8       képek 9


babausz_06.jpg (39433 Byte) Levente fiam 3 hónapos

Babaúszás

Akármi áll majd valaha is ezen az oldalon, mindenképp az lesz az érzésem, hogy még bovítésre szorul, mivel a babaúszás azon témák egyike, amelyekrol legszívesebben egész könyvet írnék. Ehelyett álljon itt néhány szó a közvetlen tapasztalataimról:

Mindig is tetszett az ötlet, hogy az ember gyereke lehetoleg már kicsi korától kapcsolatba kerüljön valamiféle rendszeres mozgásformával és szeresse meg azt. Különösen azért tartottam ezt fontosnak, mert az én életembol ez kimaradt és nagyon nehéz volt késobb visszaküzdeni magam arra, hogy egyáltalán igényem legyen a rendszeres testmozgásra. A másik okom, amiért a babaúszás felé kezdtem tapogatózni, az volt, hogy a természetes szülésrol (lásd az errol írt külön fejezetet) alkotott elképzeléseim nagyon egybeestek azzal a gondolatkörrel, hogy az anyaméhben megszokott közeg, a víz, mennyire otthonos és felszabadító élményt nyújthat egy kisbabának, aki onnan még csak nemrég került ki. A víz ezáltal egyfajta kontinuitást képezhet az anyaméh biztonsága és a külvilágban való élet között, csökkentve és elsimítva ezáltal a születés traumáját. Ezen kívül a kezdetben még a saját végtagjai megtartására is alig-alig képes kisbaba fantasztikus lehetoséget kap a víz felhajtóereje képében: a vízben könnyebbek lesznek bizonyos mozgások, melyek a szárazföldön még nehéznek tunnek. Ez és egy sereg más ok vezetett arra, hogy Levente fiam születése után röviddel el is kezdjem a számunkra elérheto babaúsztatási lehetoségek feltérképezését. Összesen kb. 5 különbözo helyszínt és stábot kipróbálva budapesti és bécsi uszodákban a következokre jutottam:

1. A legtöbb magát "bébiúszás" címszó alatt hirdeto intézménynek nincs semmilyen módszere (mondvacsinált, sekélyes trivialitások hangzanak el az órán és a köztudatban élo sémáknak megfeleloen, valós, átgondolt háttértudás nélkül biztosítják a babáknak a medencét). Legrosszabb esetben az "úszás" úszógumikkal és karúszókkal körbebástyázott gyermek-tutajok képében történik, a baba örülhet, ha egyáltalán vizes lesz...

2. Véleményem szerint hasonlóan destruktív a köztudatban "orosz módszer"-ként elterjedt verzió. Ennek lényege, hogy a babák búvárreflexét kihasználva és avval súlyosan visszaélve a babát az elso pillanattól víz alá merítik, esetleg a medencébe dobják, minek következtében a baba kétségbeesetten úszik az életéért a felszín felé és lám-lám, valóban képes is rá. Szerintem ez a "módszer" az állatok idomításának szintjén van, de talán még annál is kevésbé humánus. Sajnos mi is belecsöppentünk egy ilyen órába. Levente kétségbeesetten sírt és utána hetekbe telt, mire újra a vízbe lehetett édesgetni. Halálfélelme volt. Az oktató a sírásra csak azt mondta: ez természetes, majd megszokja. Nos, nem kívántuk megszokni.

3. Hála Istennek néhány kellemetlen tapasztalat mellett eljutottunk oda is, ahova eredetileg készültünk. Sot, amit kaptunk, az oszintén szólva minden képzeletemet felülmúlta. Végtelenül sajnálom, hogy sok ember számára - tudás híján - minden babaúszótanfolyam egyformának tunik. Nem az. Erre pedig akkor jöttem rá, mikor Leventével eloször hallgattuk végig Kalovits István tanfolyam-bevezeto eloadását és végignéztük szívet melengeto videofelvételeit. O a témában nagy hagyományokkal rendelkezo Hollandiában kezdte tanulmányozni a babaúszás mögött rejlo tartalmat, majd Magyarországon továbbfejlesztette módszerét. Az eredmény: egy csodálatos, mély lelkiséggel áthatott, rendkívül harmonikus és a babák személyiségére alapozó, oket középpontba helyezo, ugyanakkor tudományosan is messzemenoen jól átgondolt mószer, mely szerintem egyedülálló az egész világon. Elképeszto, hogy mennyi energiát, gondolatot, élet-idot és élet-erot szentelt ez az ember arra, hogy a módszer egymásra épülo részeit a legkisebb részletekig tökélyre fejlessze, egy olyan rendszerré, amelyben mindennek megvan a maga miértje, mindennek jut elég figyelem. Nem véletlen, hogy a módszer teljes neve "babaúszás - boldogságprogram": Ha mindannyian úgy figyelnénk gyermekeinkre, ahogy o az úszást rájuk szabta, sokkal kevesebb "problémás" gyerek none fel a világon. Segítségével valóban élteto elemmé válik a víz, mely a frissen érkezett emberkét a születés elotti boldog os-állapotból a víz evilági uralásának tudatos gyozelmébe vezeti.

Nos, Levente 3 hónapos kora óta rendszeresen járunk az ilyen, "Kalovits®-módszeru" babaúszás óráka. Már a kezdet kezdetétol muatkoznak a "mellékhatások" is, amelyeket eddg még nem is említettem: Levente sokkal nyitottabb, könnyebben teremt kapcsolatokat, mint a legtöbb baba, gond nélkül beilleszkedik a legtöbb közösségbe, mozgásfejlodése differenciáltabb, könnyebben fedez fel összefüggéseket a világban, immunrendszere hihetetlen eros (már az egész családot leverte a lábáról az influenza, o még mindig makkegészséges). Minden szempontból áldásnak bizonyult az életünkben az úszás.

Lelkesedésünkért köszönet Ruzsonyi Áginak is, aki István útmutatásait segített a mindennapi gyakorlatba átvinni és ma már o a módszer oktatására szervezodött Halmay Alapítvány mozgatórugója. Aki többet szeretne megtudni az általuk szervezett tanfolyamokról, legjobb, ha ellátogat az Alapítvány saját honlapjára (www.babauszas.hu) vagy felhívja információs telefonszámukat (06/20-923-24-88). Ezen kívül mindenkinek ajánlom Kalovits István könyvét (címe: A legfobb jóság), mely nálam sokkal jobban el tudja mélyíteni az Olvasó tudását a babaúszás hátterében álló filozófiáról és a gyakorlati lépésekrol egyaránt. A könyv elérhetoségérol is a fent említett telefonon lehet tájékozódni. (Itt kell megjegyeznem, hogy jómagam nem állok semmiféle üzleti kapcsolatban az Alapítvánnyal, mindezt csupán a személyes lelkesedésem alapján teszem közzé és ajánlom, mellozve minden anyagi érdeket.)

Kívánok mindenkinek a miénkhez hasonlóan örömteli csobbanást az apróságokkal!


Csenge lányom (11 hónapos) és én

Ne felejtsétek el megnézni az uszodában készült képeinket és videóinkat!
Levente: képek 1     képek 2     képek 3     képek 4     képek 5     képek 7    
                  videó1(3Mb)      videó2(7,5Mb)
Csenge:  képek 6       képek 8       képek 9