Babahordozó kendo megkötési fortélyai

Sokféle "kenguru", babhordozó eszköz van manapság a piacon, többségük valamiféle szíjas-csatos elorevarrt alkalmatosság, melyeket hason, háton, elore vagy hátra nézo babával lehet magunkra erosíteni. Magam is kipróbáltam közülük jónéhányat. A legjobb szolgálatot azonban az az egyszeru kendo tette számomra, amelyet itt leírok. A titok a dologban nem maga az eszköz, hanem a felkötés módozatai. Ezeket a kendogyártó cégek nem sietnek közzétenni, sejtheto okokból. Még sehol nem találkoztam ilyesfajta leírással a Neten, ezért igyekszem magam a hiányt pótolni. A képek alapján reményeim szerint bárki megtanulhatja a baba fektetve, ültetve, hasra vagy hátra való felerosítését. A kendo elonye a készrevarrt kenguruhoz képest, hogy szélesebb támaszt ad a vállon (nem vágja), és a babát is valahogy puhábban, természetesebben tartja, öleli. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki. Én még a 13 kilós, 16 hónapos kisfiamat is könnyen tudtam így cipelni (a kenguru 9 kilóig "hitelesített"). Ez a honlap az én személyes honlapom, semmilyen gazdasági érdekem nem fuzodik bizonyos tárgyak istenítéséhez, mégis órákat szántam rajzolgatásra, hogy megoszthassam másokkal, ami nekem olyan jól bevált. Ha más nem, ez mutatja, hogy objektív szemmel is nagyon jó dolognak tartom ezt az egyszeru babakelléket, érdemes hát odafigyelni rá.

Vannak speciális szövésu kendok, amelyek az átlós szövés miatt jobban nyúlnak a megfelelo irányokba. Ha valaki rászánja a pénzt, lehet ilyet is venni. Az eredmény kétségtelenül jobb lesz, mint egyszeru szövésu, olcsó anyaggal, de nekem ez utóbbi is tökéletesen megfelelt. A "szuperkendok" gyártóinak itt szándékosan nem csinálok reklámot, nehogy kihagyjak valakit vagy szerzoi jogokat sértsek. A kötési módok leírását saját rajzaimmal illusztrálom, ugyanezen okokból. Helyhiány miatt természetesen nem fér ide az összes fortély, de egy kis leleménnyel a leírtakból már tovább lehet kombinálni.

Alapanyag: az enyémet 2 m dupla széles flanellbol varrtam: elfeleztem hosszában és összevarrtam, hogy egy 4 m x 70 centis csíkot kapjak. Ez a méret mindenféle kötési módra alkalmas, az anyag pedig bármi lehet, akár egy régi lepedo is, csak ne legyen szakadós, nehogy a babád a kelleténél keményebben landoljon...

Kötési módok:
A kendot elore is meg lehet kötni csúszócsomóval (ld. alul), és utána felügyeskedni. Az alábbi kötéseket nekem gond nélkül sikerült teljesen egyedül is megcsinálni, de ha van valaki kéznél, aki tartja a babát, amíg kötözünk, akkor még gyorsabban megy.

X alakú (ez a kengurura leginkább emlékezteto kötés)

01xalak_1.jpg (17033 Byte)

1. A kendot a közepénél hátulról a derekunkra vesszük.

01xalak_2.jpg (13859 Byte) 2. A két végét keresztben hátradobjuk a vállainkon
01xalak_3.jpg (14946 Byte) 3. Az egyik végét alulról átvezetjük a derekunknál levo anyagcsíkon
01xalak_4.jpg (15566 Byte)

4. A két véget megcsomózzuk

01xalak_5.jpg (14230 Byte) 5. A babát a hasunkon keletlezett X-be ültetjük. A keresztezés a popsija alatt legyen, lába az X oldalain jön ki, a feje és a keze felül az X szárai között. A popsija alatt eligazgatjuk-kisimítjuk az anyagot, eloször a belso szárat, majd a külsot. Nagyon kicsi vagy alvó babának a kezeit, sot a fejét is be lehet dugni az X felso szárai alá, ilyenkor a hátán még jobban összesimíthatjuk az X szárait. Nagyon kényelmes!

fekvo

02fekvo_1.jpg (13258 Byte)
1a változat: A kendot átvetjük az egyik vállunkon és megcsomózzuk a csíponkön. Kisimítjuk az elejét, vigyázva, hogy ne legyen rajta csavarodás.
02fekvo_1b.jpg (15842 Byte) 1b változat: a kendot nem a csíponknél, hanem a másik vállunknál fent vezetjük vissza hátra, a hátunkon keresztezzük és megkötjük a derekunkon.
02fekvo_2.jpg (12848 Byte) 2. A másik vállunkról (vagy alulról) óvatosan belehúzzuk a babát.
02fekvo_3.jpg (12533 Byte) 3. Az anyag szélének húzásával a baba feje feljebb kerül. A vállunkon levo anyagrészt kifordítjuk úgy, hogy a nyakunkhoz közelebbi rész a felkarunkhoz kerüljön (ld. a 4. ábrát is).
02fekvo_4.jpg (15907 Byte)

4. A maradék anyaghosszúságot a derekunkra csavarjuk és megkötjük.


háton ülo

03hati_1.jpg (15539 Byte) 1. A kendot lefektetjük az ágyra, pelenkázóra stb, majd belefektetjük a babát és a két végénél a hátunkra húzzuk.
03hati_2.jpg (14041 Byte) 2. A kendo végeit vagy egyszeruen a hónunk alatt, vagy a mellünkön keresztezve (ez utóbbi szerintem kényelmesebb) visszahajtjuk a hátunkra.
03hati_4.jpg (15647 Byte) 3. A hátunkon, a baba popsija alatt megcsomózzuk a kendot.
03hati_3.jpg (13250 Byte) 4. Ha kereszteztünk ,akkor a mellünkön elsimítjuk az elejét.
Ezzel a kötési móddal még nagyobbacska babákat is lehet vinni!

oldalt ülo

04oldalt_1.jpg (13541 Byte) 1. A kendot a felénél átvetjük a vállunkon, megcsomózzuk a csíponkön.
04oldalt_2.jpg (13740 Byte) 2. A csomót eltoljuk a hátunkra. Az anyagot elsimítjuk a vállunkon.
04oldalt_3.jpg (13923 Byte) 3. Megfogjuk az anyag két szélét és megcsavarjuk: a felso szélét befelé és lefelé dugjuk, az alsó szélét felfelé és kifelé húzzuk (ld. a 4. ábrát is)
04oldalt_4.jpg (13059 Byte) 4. A csavarással kialakítottuk az "ülokét".
04oldalt_5.jpg (12594 Byte) 5. Beleültetjük a babát és eligazítjuk, hogy stabilan üljön a csíponkön (vagy ahol kényelmes)

csúszócsomó

05csomo.jpg (18911 Byte)

A kendot az ábra alapján megkötjük, majd a nyilak irányába meghúzzuk.

A nyíllal jelölttel ellentétes száron csúszik a csomó, a hurok irányából pedig stabilan tart.